Zeman: Budu prezidentem dolních deseti milionů

Praha – Miloš Zeman, který byl dnes zvolen českým prezidentem, chce být hlasem všech voličů. Prohlásil to ve svém vítězném projevu. Vyjádřil dík všem lidem, kteří ho volili. Poděkoval také své dceři Kateřině a herečce Jiřině Bohdalové, že mu pomohly vyhrát prezidentské volby. Poblahopřál zároveň Karlu Schwarzenbergovi k „čestnému druhému místu“.

Miloš Zeman poděkoval v krátkém projevu poté, co byl zvolen, všem svým voličům. Zároveň ale dal najevo, že bude prezidentem všech. „Chci být prezidentem dolních deseti milionů a mezi nimi jsou jak voliči Miloše Zemana, tak Karla Schwarzenberga. Nechci být prezidentem kmotrovských mafií, které parazitují na této společnosti a vysávají z jejího těla krev, aniž by jí vraceli jakoukoli hodnotu,“ prohlásil.

Miloš Zeman:

„V demokratických svobodných a tajných volbách je desetiprocentní rozdíl obdivuhodný a ještě jednou za to občanům, kteří mě volili, děkuji.“

Zeman také poděkoval svému volebnímu štábu i své dceři Kateřině a herečce Bohdalové. K jeho vítězství mu podle jeho slov pomohla i média, „která stála na straně jeho protikandidáta“. „Jejich zaujatá kampaň přesvědčila nerozhodnuté voliče, aby volili mne,“ řekl Zeman.

Vítěz druhého kola prezidentské volby Miloš Zeman
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Místo první dámy první slečna 

Zemanova manželka se ani po zvolení jejího muže nebude na veřejnosti příliš objevovat. Nově zvolený prezident naznačil, že povinnosti první dámy převezme jeho dcera. „Kačenko, doufám, že i když nemáme šlechtické tituly, budeš souhlasit neformálně s tím, že budeš moje první slečna,“ řekl své dceři. 

Miloš Zeman si po náročné kampani neoddychne ani v následujících hodinách. Čekají ho rozhovory, mimo jiné i v ČT. Poté se ale chystá odjet na „svoji milovanou Vysočinu“. „Pak se vrátím do Prahy, se mnou přijde zákon a budu se připravovat na svůj nástup do funkce,“ dodal.

Miloš Zeman:

„V pěti letech, které mě čekají, pokládám za základní přesvědčit občany, kteří volit nešli, že má smysl zúčastnit se politiky.“

Zeman nicméně zdůraznil, že zatím ještě prezidentem není, protože nesložil prezidentskou přísahu. „Nejsem zde jako prezident, respektuji ústavu a konstatuji, že jsem zde jako občan Miloš Zeman,“ Poté, co ale složí přísahu, chystá inaugurační projev a poté navštíví vládu. První jeho zahraniční cesta povede na Slovensko.

Zeman také deklaroval, že bude spolupracovat se všemi členy vlády, včetně ministra zahraničí Schwarzenberga. Zároveň plánuje spolupracovat i s kraji. „Nerozlišuji lidi jen na levicové a pravicové, rozlišuji lidi i na profesionály a amatéry. Pokládám za povinnost setkávat se v krajích s těmi osobnostmi, které pro ČR něco udělaly, a je mi jedno, jestli volily Karla Schwarzenberga, nebo mne. Záleží mi na tom, jestli odvádějí peníze na daních a dávají občanům nová místa,“ uvedl v rozhovoru pro Události.