Putna se dočkal profesorského diplomu

Praha - Akademik Martin C. Putna převzal od ministra školství profesorský dekret. Proti Putnovu jmenování se dřív postavil prezident Miloš Zeman. Spolu s Putnou převzalo v pražském Karolinu dekret dalších pět profesorů, kteří na původní jmenování před dvěma týdny nedorazili.

„To, co se ukázalo v malém na mém případu, ukazuje se nyní v těchto dnech a v těchto hodinách a bude se ukazovat v nejbližších hodinách na věcech daleko důležitějších. Stručně řečeno, blížíme se Kremlu,“ komentoval prezidentův postup Putna po skončení oficiálního ceremoniálu s tím, že Zeman je bezpečnostní riziko pro tuto zemi. Reagoval tak na současnou politickou situaci, kdy chce hlava státu jmenovat úřednickou vládu, která nemá podporu politických stran.

Zeman dnes označil Putnovo jmenování za starou kauzu, která již byla uzavřena. Připomněl pondělní dohodu z tripartity mezi ním a ministrem školství, podle níž bude příště vysokoškolské profesory jmenovat ministr, nikoli prezident.

Zemanovi vadil Putna údajně kvůli svému vystupování na veřejnosti. Prezident zmínil například Putnův transparent „Katolické buzny zdraví Bátoru“, s nímž akademik přišel na průvod homosexuálů Prague Pride. Bývalý předseda konzervativního hnutí D.O.S.T. a úředník na ministerstvu školství Ladislav Bátora vyvolal před dvěma lety pozornost svým nesouhlasem s přehlídkou homosexuálů.

Celou kauzu by mohli zkoumat Putnovi studenti

Putna dnes pozval občany na další ročník Prague Pride. „Po těchto událostech všichni slušní lidé v této zemi bez ohledu na politické a náboženské přesvědčení měli příležitost si uvědomit, že opět hrozí to, že lidé budou za nějakou různost a její projevy diskriminováni,“ uvedl. Celý případ prý ukázal určité tendence ve společnosti, Putna chce, aby se kauzou po vědecké stránce zabývali jeho studenti. 

Za Putnu se postavila velká část veřejnosti i akademické obce, Zeman kvůli otálení s jeho jmenováním sklidil kritiku i od většiny politiků. Nakonec se jmenováním souhlasil, odmítl mu ale dekret předat osobně. Pravomoci jmenovat profesory se Zeman vzdal. „Doufám, že vláda tento návrh schválí. A to proto, že nevidím důvod, aby prezident byl strojem na podpisy,“ reagoval. Šéf resortu školství by teď měl na Zemanovu žádost připravit změnu vysokoškolského zákona. 

„Prezident republiky přestal chápat svoji roli při jmenování pouze jako formální, ale rozhodl se zvažovat, kdo z navržených kandidátů splnil všechny podmínky, které považuje v případě profesora za důležité,“ komentoval to při dnešním předávání Fiala, podle nějž by měly být tituly profesorů spojeny vždy s danou univerzitou, která je udělila. Také Putna uvedl, že jmenování by mělo být v režii spíš vysokých škol, respektive rektorů. U ministra školství prý totiž hrozí politické tlaky, ačkoliv současného ministra Fialu označil Putna za slušného člověka. 

Ministr školství Petr Fiala (vlevo) předává dekret profesoru Martinu C. Putnovi (vpravo)
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Putna (1968) je označován za jednoho z nejvýraznějších českých katolických intelektuálů. Je autorem či editorem řady literárních děl. Zabýval se či se zabývá tématy jako literatura ruského exilu 20. století, vliv antiky na současnou společnost, katolicismus v novodobé evropské i světové kultuře či vztah homosexuality a náboženství.