„Zrádce“ Úlehla: Restauratér, zastánce solárníků, kamarád Mynáře

Praha – Vyloučení z ODS se po Janu Floriánovi dočkali také zbylí dva z trojice, která měla zorchestrovat krach stojedničkové koalice při středečním hlasování o Rusnokově vládě - pražský „kmotr“ a častý hybatel věcí Tomáš Hrdlička a poslanec Tomáš Úlehla. Zatímco Jan Florián byl řadový poslanec a také bývalý Hrdličkův osobní řidič, Tomáš Úlehla je mnohem barvitější postava. Kdo je tedy muž, který už způsobil zásadní problémy ODS podruhé?

Když Tomáš Úlehla spolu s Janem Floriánem před hlasováním o důvěře Rusnokovy vlády odešli ze sálu, jednali proti strategii strany. Ani pro jednoho to ovšem nebylo poprvé: Úlehla i Florián už se jednou názoru vedení ODS vzepřeli, byli totiž součástí skupiny „rebelů“ uvnitř poslaneckého klubu, která se loni postavila proti zvýšení DPH. Tito dva nicméně Nečasovu vládu podpořili a na rozdíl od poslanců Tluchoře, Šnajdra a Fuksy si ponechali poslanecký mandát.

Současná akce Floriána a Úlehly ale měla větší důsledky: přiblížila totiž předčasné volby. Vyšlo najevo, že koaliční většina 101 poslanců, základ příští vlády, kterým se zaštiťovala Miroslava Němcová, vlastně neexistuje.

Tomáš Úlehla v politice i mimo ni

48letý Tomáš Úlehla se narodil ve Zlíně, má vysokoškolské vzdělání v oboru životního prostředí. Je členem ODS od roku 1994 a ve sněmovně sedí už druhé volební období. Mezi roky 2002 a 2006 byl primátorem Zlína. Vedle politických aktivit ale vede široké spektrum činností. Je členem dozorčí rady VZP. Působí jako společník ve firmě Luis Zlín, kde podniká na poli poradenství ve stavebnictví a ekologii - loni ale firma neměla podle obchodního rejstříku jediného zaměstnance. Je společníkem ve firmě EKO-Unibau, ve které mimo jiné policisté při metanolové aféře hledali závadný líh, a vlastní restauraci Campanulla na pražském Újezdě, která je jedním z míst setkávání pražských mocných.

Kromě toho je členem dozorčí rady Nadačního fondu Kopretina, který založil hradní kancléř Vratislav Mynář. Vedle Mynáře je navíc zřizovatelem nadace Vladimír Pavlík, sponzor Zemanovy SPOZ.

Úlehla je členem rockové skupiny Jackye, která dělala předkapelu na turné Kabátů. Je vášnivým fanouškem zlínských hokejistů. Jeho cílem bylo i dostat se do Evropského parlamentu, dodal ale, že v rámci ODS byl na kandidátce vždy na místě, které bylo nevolitelné. Od 8. srpna působí ve sněmovně jako nezařazený poslanec.

„Věděli to“

Protest proti plánu strany oběma poslancům nemůžou odpustit někteří kolegové – a spor řeší například přes sociální sítě. „Byl jsi včera na DVOU klubech a ani na jednom jsi nic neřekl ani ty, ani Tomáš. I přes opakovanou výzvu, zda s navrženým postupem, tedy vyjádřit nedůvěru vládě, jste oba mlčeli jako pěny. O svém postoji jste informovali novináře připraveným prohlášením a jako zbabělci jste ani Martinovi Kubovi, ani nikomu jinému nebyli schopni ani napsat předem SMSku,“ píše například poslanec ODS Jan Bureš Floriánovi přes Facebook.

Podle Úlehly měl úřadující předseda ODS informace předem. „To nebyla včera novinka pro vedení ODS,“ řekl v Událostech ČT. Pro Právo uvedl, že neúčast zvažoval pět týdnů. „Pramenilo to z totálního zklamání z kauzy pana expremiéra Nečase,“ dodal s tím, že Česko potřebuje vládu, nikoliv „chaos“. S Kubou se prý snažil spojit a nakonec ho o tom, že se hlasování nezúčastní, informoval „den předem“.

Tomáš Úlehla ve sněmovně

Tomáš Úlehla v Poslanecké sněmovně příliš aktivní nebyl. Zviditelnil se, kromě „rebelství“, spíše některými svými výroky. Označil například poslanecký plat za nedostatečný.

Naposledy nehlasoval s ODS, když v polovině května sněmovna schválila odebrání platu vězněným zákonodárcům. Předkladatelé byli přitom Úlehlovi straničtí kolegové a opatření mělo dopadnout například na vězněného Romana Pekárka, dříve také poslance ODS. Nikdo si nedovolil hlasovat proti, ale Úlehla byl mezi poslanci, kteří se zdrželi.

K jeho kontroverzním vystoupením patří snaha o prosazení výhod pro majitele solárních elektráren. Chtěl, aby nemuseli platit za likvidaci odstavených panelů. Novinářům přiznal, že mu návrh doporučili samotní zástupci fotovoltaické asociace.

Hlasoval například pro zachování existujících akcií na majitele a nepodpořil tak jeden ze zásadních kroků ke zvýšení transparentnosti akciových společností. Sám Úlehla je členem představenstva společnosti EKO-Unibau, která má od svého počátku anonymní akcie na majitele.

Byl pojítkem Hrdlička?

Otazníky budí nejen činy poslanců, ale hlavně jejich motivy. Hovoří se totiž o ovlivnění členem pražské ODS a lobbistou Tomášem Hrdličkou. Úlehla vyloučil, že by ho někdo ovlivňoval, ať už Hrdlička, nebo lidé z blízkosti prezidenta Miloše Zemana. Například podle komentátora Erika Besta z Fleet Sheet se hovoří o tom, že Tomáš Hrdlička z ODS pro Zemana organizoval zpovídání potenciálních ministrů. Kromě toho se ale mluví o vlivu hradního kancléře Vratislava Mynáře na Úlehlu. „Skutečnost, že se dlouhodobě znám s panem kancléřem Mynářem, i to, že jsme mnohokrát ty věci konzultovali u piva a u vína, je známá. Sděloval jsem mu, že jsem pravicový politik a aktivně pro Rusnokovu vládu hlasovat nebudu. On mě k tomu nijak nenabádal,“ řekl Úlehla.

„Já si myslím, že to bylo o Úlehlových kontaktech, o tom, s kým se bavil, a že ho někdo přesvědčil,“ domnívá se naopak politolog a znalec vnitřních poměrů ODS Petr Sokol. „Těžko si lze představit, že by se pro takovou věc, pro potopení ODS, rozhodl bez toho, aby mu to někdo doporučoval. A to byli zřejmě pánové Hrdlička a Florián,“ řekl pro portál ČT24.

Nespokojení poslanci ODS
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Podle něj jsou vazby minimálně mezi Floriánem a Hrdličkou všeobecně známé. „Oni si byli blízcí a byli členy jedné oblasti v Praze 10. To je dlouhodobá vazba. Když se pan Florián snaží tvrdit, že to tak není, vlastně tím popírá realitu,“ vysvětluje Sokol. Kontakt Hrdličky s Úlehlou pak zřejmě proběhl právě přes Floriána. Semknout je mohlo už rebelství před rokem nebo zkrátka názorová blízkost.

Sledování čistě vlastního zájmu se ale v případě Úlehly projevilo mnohem dřív – například když chtěl prosadit návrh, který by, v rozporu se snahou Petra Nečase, ulevil „solárním baronům“. „Mě nemůže nikdo podezírat z lobbingu. Já se v životě s žádným provozovatelem fotovoltaiky nepotkal,“ řekl k tomu pro Týden.cz.

Strana s ním nepočítala už delší dobu

Úlehla si ale rebelii a risk vyloučení ze strany zřejmě mohl dovolit: už v únoru s ním v on-line deníku Týden vyšel rozhovor, podle kterého nevěřil, že by ho strana chtěla ve volbách příští rok nasadit na kandidátní listinu do sněmovny. Uvedl proto, že pokud ho nepodpoří ve snaze vrátit se do primátorského křesla Zlína, založí dokonce jiný politický subjekt – a bude kandidovat za něj. „V rámci ODS už nemohl nic získat. I kdyby se pokusil kandidovat ve Zlíně na primátora, tak by mu to šlo dost obtížně,“ zhodnotil Sokol to, že ODS prosazovala jiné kandidáty.

Paradoxně teď Úlehla ze strany vystoupit odmítal. „Neučinil jsem nic, co by bylo v rozporu s usnesením výkonné rady ODS,“ bránil se poslanec s tím, že v ODS skončit nehodlá. „Pokud by se tak stalo, budu to považovat za velkou křivdu,“ prohlásil. „Může to být i kalkul,“ dodává Sokol. Podle něj už se Úlehla může jen snažit ODS cestu znepříjemnit - rozkmotřený je s ní dlouhodobě - a pomoci těm, kteří mu poskytnou aktuální polštář. A jsme zpátky u možných vazeb poslance na lidi ze SPOZ a prezidenta Zemana.