Bělobrádek: Buď menšinová vláda ČSSD, nebo koalice tří stran

Praha - O situaci uvnitř sociální demokracie jednal její předseda Bohuslav Sobotka se šéfem lidovců Pavlem Bělobrádkem. „Důvěryhodnost sociální demokracie je narušena,“ řekl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Ten také zdůraznil, že pro KDU-ČSL nepřichází v úvahu varianta koaliční vlády ČSSD a lidovců za podpory ANO. „Být v menšinové vládě v koalici, to je pro nás naprosto absurdní,“ uvedl Bělobrádek. „Jsou pouze dvě varianty: trojkoalice nebo podpora menšinové vlády,“ upřesnil. Tento model podle něj není pro KDU-ČSL přijatelný nejen v současné situaci sociální demokracie, ale principiálně. Další povolební vyjednávání ale podle obou lídrů nemá cenu vést dříve, než se 10. listopadu sejde ústřední výbor strany.

„Pro nás není přijatelná varianta koaliční vlády ČSSD a KDU-ČSL za podpory hnutí ANO 2011. To je forma, kterou nejsme ochotni akceptovat,“ zdůraznil Bělobrádek. Přijatelnými možnostmi pro lidovce je tak buď koalice všech tří stran, či menšinová vláda ČSSD za podpory ANO a KDU-ČSL. „Pro nás je důležité, aby to byla silná vláda. A pokud není možné sestavit silnou vládu, tak potom je možné umožnit menšinovou vládu, nebo jít do opozice,“ řekl Bělobrádek.

V Interview DD dnes Bělobrádek připustil, že koaliční jednání při současném rozkolu v ČSSD bude složité. Zítra se vyjednavači KDU-ČSL sejdou s představiteli hnutí ANO. Krom programových průniků budou diskutovat také to, zda ANO spíše zamíří do vlády, nebo ČSDD podpoří bez vládního angažmá. Pokud by ANO do vlády mířilo, nemají pak podle Bělobrádka se svým angažmá problém ani lidovci. „Jsme ochotni jednat, to jasně deklarujeme. Pokud to nevyjde, nebudeme někde plakat v koutě,“ uvedl.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Problémem ale zůstávají i programové rozdíly mezi jednotlivými stranami. „S panem Sobotkou jsme narazili na daně, a to by mohl být jeden z bodů střetu,“ uvedl Bělobrádek s tím, že vyšší daně navrhované sociálními demokraty by pak musely kompenzovat některé odpočty a bonusy. Zásadním rozporem je i názor na církevní restituce: které jsou podle Bělobrádka pro KDU-ČSL jednoznačně uzavřenou záležitostí.

  • „Jednání o nějakých asignacích není podle mě úplně reálné. (…) Myslím, že se dá jednat o některých věcech formálních. To znamená, že se nevyplatí všechny náhrady v peněžní formě, ale pokud s tím církve a náboženské společnosti budou souhlasit, například, že si odkoupí státní dluhopisy. Ten princip, jak byl schválen, je pro nás uzavřený a neměnný,“ řekl Bělobrádek k církevním restitucím.

Sobotka: S jednáním počkáme, až bude jasno v ČSSD

Sobotka řekl, že na dnešní schůzce měl možnost seznámit předsedu KDU-ČSL se situací v ČSSD. „Informoval jsem ho především o tom, že na zítřejším jednání politického grémia navrhnu nové složení vyjednávacího týmu, který za sociální demokracii bude v příštích týdnech jednat,“ uvedl.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka vystoupil na programovém shromáždění strany.
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Oba lídři stran se shodli na tom, že nemá smysl diskutovat o hlubší spolupráci do té doby, než se situace v sociální demokracii vyjasní. Také Bohuslav Sobotka zdůraznil, že pro stabilizaci situace ve straně bude důležité zasedání ústředního výboru 10. listopadu. „Podrobnější jednání vyjednávacích týmů má smysl zahájit až po tomto datu,“ zopakoval.

Bělobrádek: V této situaci nemá smysl s ČSSD jednat

Sociální demokracie je pro lidovce dle slov jejich lídra solidním partnerem. „Na druhou stranu nemá smysl jednat s partnerem, který má takové vnitřní spory,“ podotkl. Zítra šéfa lidovců čeká schůzka s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem. „Bude nás zajímat to hlavní, tedy jestli ANO 2011 je ochotno do vlády jít, pokud ne, tak jaké jsou jejich podmínky při podpoře menšinové vlády,“ uvedl Belobrádek.

Vyjednávání o takovém spojenectví ale budou komplikovat programové rozdíly. „My s hnutím ANO nechceme zvyšovat daně, ČSSD ano. Na druhou stranu chápu, že některé požadavky je potřeba vykompenzovat příjmy. Takže to bude největší problém asi, jak najít poměr mezi příjmy a výdaji, abychom nezvyšovali razantně schodek,“ řekl Bělobrádek.

Největší priority programu lidovců jsou podle předsedy snížení daní pracujícím rodičům, prosazení zákona o státní službě a zastavení některých kroků na ministerstvu práce. Podle Bělobrádka se lidovci těchto svých priorit nechtějí vzdát.