Češi propadli koloběžkám: jsou levnější a skladné

Brno - Čím dál více Čechů „přeskakuje“ z kola na koloběžku. Jen letos se u nás vyrobilo a prodalo přes 10 tisíc kusů tohoto jednoduchého stroje, což je dvakrát více než loni za celý rok. Koloběžky si lidé pořizují na výlety i na cestu do práce. Ortopedové ale varují, že jednostranná aktivita může deformovat tělo, je proto nutné zatěžovat obě strany rovnoměrně.

„Dřív jsem jezdila na kole, které je ale neskladné, tak jsem hledala něco menšího. Kamarádi pak začali jezdit na koloběžce. No a od té doby jsem už na kole neseděla,“ popsala svou cestu ke koloběhu Alena Vašíčková. „Už se tvoří koloběžkářská komunita, takže když se potkáme ve městě, tak se zdravíme. Přibývá nás každým měsícem,“ popsala zájem o „dětský“ sport Vašíčková, která týdně najede alespoň 100 kilometrů.

Odrážení jen jednou nohou se ale příliš nelíbí ortopedům, kteří se obávají, že děti v období růstu přetěžují jednu část těla. „Pokud se nebude střídat strana odrážení, může docházet k jednostrannému přetížení,“ varoval ortoped Jan Burda. Zároveň ale dodal, že jakýkoliv pohyb je lepší než žádný. Za hodinu odrážení na koloběžce navíc člověk spálí stejné množství kalorií jako za dvě hodiny jízdy na kole.

„Většinou lidé začnou tím, že si koupí nějaký levnější stroj v supermarketu, ale pak si pořídí něco kvalitnějšího,“ popsala přechod ke stále profesionálnějším koloběžkám Vašíčková. A právě takové vyrábí například Petr Vavruša ze Zlína. „S výrobou jsem začal kvůli sportu, kdy jsem jezdíval na vrcholové úrovni. Snažím se ale koloběh dál propagovat,“ svěřil se velký fanoušek koloběžkového sportu, podle kterého je poptávka po koloběžkách aktuálně vyšší, než on sám dokáže uspokojit.

„Když do obchodu navezu koloběžky, tak za pět hodin mám vyprodáno,“ popsal enormní zájem Čechů o jednoduchý stroj Vavruša. Například v Hanušovicích na Šumpersku si proto kvůli velkému zájmu o české výrobky postavili i větší výrobní halu. Letos z ní vyjede 30 tisíc koloběžek. Jedna přitom stojí 6 až 8 tisíc korun, což je pořád méně než vybavené horské kolo.

Koloběžka zatěžuje jen jednu stranu těla, varují ortopedové
Zdroj: ČTK

„Na koloběžce jezdím prakticky non-stop,“ přiznal vášnivý jezdec Petr Mejsnar, který koloběžku využívá při cestě do práce. Ročně tak najede 6 tisíc kilometrů. Sám přiznává, že hromadnou dopravu využívá už jen k jízdě do kopce, aby si zpáteční cestu náležitě užil. Než si lidé pořídí svou vlastní koloběžku, mohou si jízdu napřed vyzkoušet díky půjčovnám: Ta v Moravském krasu už má ale do konce měsíce všechny koloběžky zamluvené.