Politici se ve vyspělých zemích dožívají vyššího věku než zbytek populace. Nová studie ukázala proč

Podle nové mezinárodní studie spojuje politiky ve vyspělých zemích fakt, že se dožívají vyššího věku než běžná populace. Výzkum ukazuje, že za to nemohou jen nadprůměrné platy, ale i řada jiných faktorů – například je podle autorů možné, že se změnili politici samotní.

V posledních letech se v řadě bohatých zemí zastavilo zvyšování průměrné délky života, přičemž v nejchudších společenských vrstvách se dokonce tento parametr začal snižovat. Jde o vliv prohlubující se nerovnosti, kterou ještě umocnila pandemie covidu-19. Například podle nejnovějších údajů se muži v nejchudších oblastech Anglie dožijí téměř o deset let méně než jejich vrstevníci v nejbohatějších regionech a u žen činí rozdíl v dožití sedm let.

Tyto diskrepance, které mají sociální původ, vedly vědce k většímu zájmu o tento fenomén. Začali proto zkoumat, jestli existují nějaké profese, jež jsou spojené s lepším zdravím, a tedy i větší délkou života. Jednou z takových skupin jsou politici.

Dosavadní studie, které porovnávaly úmrtnost politiků a běžného obyvatelstva, se až doposud obvykle zaměřovaly jen na jednu nebo několik málo zemí. Nová práce vedená výzkumníky z Oxford Population Health na konci června přinesla zatím nejkomplexnější analýzu založenou na údajích z jedenácti zemí s vysokými příjmy. Výsledky vyšly v odborném časopise European Journal of Epidemiology.

Vědci v ní analyzovali data o politicích z Austrálie, Rakouska, Kanady, Francie, Německa, Itálie, Nizozemska, Nového Zélandu, Švýcarska, Velké Británie a USA. Pro každou zemi byly k dispozici údaje z let 1945 až 2014, u některých zemí, například Francie, se ale autoři výzkumu dostali až do 19. století.

Kombinovaný soubor dat zahrnoval  57 561 politiků, z nichž 40 637 zemřelo. Podíl žen mezi politiky se pohyboval od tří procent (Francie a USA) do jedenadvaceti procent (Německo). Vědci porovnávali počet úmrtí politiků v jednotlivých letech s počtem, který se očekával na základě úmrtnostních poměrů v celkové populaci.

Výzkumníci také vypočítali, jaká je pravděpodobnost, že běžní lidé a politici ve věku 45 let zemřou během následujících deseti let a pak vždy každou další dekádu.

Výsledky ukazují, jak se rozevírají sociální nůžky

Ukázalo se, že téměř ve všech zemích měli politici na konci 19. a na počátku 20. století podobnou míru úmrtnosti jako běžná populace. V průběhu 20. století se ale rozdíly ve všech sledovaných zemích výrazně prohloubily, takže politici měli oproti běžné populaci stále větší výhodu v délce přežití.

Rozsah této výhody v přežití se mezi jednotlivými zeměmi hodně lišil. Například v Itálii měl typický nepolitik 2,2krát vyšší pravděpodobnost, že zemře během následujícího roku než politik stejného věku a pohlaví, na Novém Zélandu to bylo pouze 1,2krát víc.

Rozdíl v naději dožití ve věku 45 let mezi politiky a běžnou populací se v průběhu druhé poloviny 20. století rovněž výrazně zvýšil. V současné době se pohybuje od přibližně tří let ve Švýcarsku až po sedm let v USA.

Peníze nejsou odpovědí na všechno

Mohlo by se zdát, že tyto rozdíly v průměrné délce života jsou způsobené tím, že politici obvykle mají platy výrazně převyšující průměrnou úroveň obyvatelstva. Nicméně podle autorů to sice opravdu může být jedním z důvodů, ale tyto výsledky naznačují, že ve hře musí být i další faktory.

Příjmová nerovnost totiž začala růst v 80. letech 20. století, ale rozdíly v délce života se začaly prohlubovat už mnohem dříve, již před rokem 1940.

Vědci se domnívají, že prodloužení délky života politiků může být způsobeno řadou faktorů. Významnou roli mohou hrát rozdíly v kvalitě zdravotní péče, ale také zdravější životní styl veřejných funkcionářů.

Svou roli podle studie může hrát i dostupnost dokonalejší léčby zdravotních problémů, které častěji právě postihují politiky, například kardiovaskulárních onemocnění. Od doby, kdy se v 60. letech 20. století rozšířila dostupnost antihypertenziv, se riziko úmrtí na nemoci oběhové soustavy výrazně snížilo, a proto se mohl snížit i vliv této „nemoci z povolání“ na délku dožití politiků.

Další vysvětlení jsou už spíše spekulativní, ale podle autorů je kupříkladu možné, že se změnili i sami politici. Moderní politika, která je velmi intenzivně spojená s vysokou mírou komunikace s voliči a v médiích, možná přitahuje jiné typy lidí než v minulosti, uvažují autoři studie. Jiné výzkumy totiž naznačily, že lidé s vyšší mírou sociálního kontaktu se dožívají vyššího věku.

Vědci dodávají, že vzhledem k tomu, že se studie zaměřila na země s vysokými příjmy, nemusejí být výsledky zobecnitelné pro země s nízkými a středními příjmy.