Infarkt a mrtvice v Česku zabíjejí nejčastěji. Naděje na dožití se u populace zvýšila

Nejčastěji se v Česku umírá na nemoci oběhové soustavy (zdroj: ČT24)

V loňském roce zemřelo 111,2 tisíce osob, nejčastější příčinou skonu byly nemoci oběhové soustavy, rakovina nebo nemoci dýchacích cest. Počet zemřelých se od roku 2006 do roku 2015 zvýšil. Přesto naděje na dožití výrazně zesílila především kvůli stále lepší lékařské péči i aktivnějšímu přístupu Čechů k prevenci. Data zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Oproti roku 2006 loni vzrostla u mužů o téměř 2,5 roku a u žen o necelé 2 roky.

„Češi nejčastěji umírají na nemoci oběhové soustavy. I když se podíl těchto příčin v průběhu posledního desetiletí snižuje, loni na ně zemřelo 41,9 % mužů a 49,9 % žen,“ upřesnila předsedkyně Českého statistického úřadu Iva Ritschelová.

V dané kategorii se nejvíce umírá na ischemické nemoci srdeční. Intenzita úmrtnosti na akutní formy, např. infarkt myokardu, se snižovala rychleji než na chronické formy. Vedle toho klesala i úmrtnost na cévní onemocnění mozku, např. mozkovou mrtvici.

K nejčastějším poruchám srdečního rytmu patří třeba fibrilace síní, při které dochází ke zrychlení srdečního tempa. Podle lékařských odhadů postihuje až 200 tisíc lidí. Mnohdy stojí u původu stres a nadměrná zátěž.

„Její problém nespočívá v tom, že by usmrcovala populaci ihned. Vede ale k negativním procesům. Nejčastější a nejhorší je cévní mozková příhoda,“ přibližuje primář Kardiologického oddělení Nemocnice Na Homolce Petr Neužil. Mozková mrtvice a infarkt stojí za necelou polovinou úmrtí.

Po oběhových poruchách zabíjí nejčastěji nádory

Jako druhou nejčastější příčinu úmrtí uvádí statistiky nádorová onemocnění, která zabila více než pětinu zemřelých. U mužů se týkají zejména plic, tlustého střeva včetně konečníku a prostaty. U žen je zaznamenána nejvýznamnější část úmrtí v důsledku novotvarů plic, tlustého střeva včetně konečníku, prsu a pohlavních orgánů. Intenzita úmrtnosti na rakovinu se od roku 2006 snižuje. Loni zemřelo na tyto příčiny 27,0 % mužů a 22,3 % žen.

Sledovány jsou i vnější příčiny úmrtí. Mezi nimi dominují sebevraždy. Od roku 2012 jich ale ubývá. Loni spáchalo sebevraždu 1 130 mužů a 254 žen. Ve srovnání s rokem 2006 také klesá počet dopravních nehod. V roce 2015 při nich zemřelo 635 mužů a 176 žen. Více než čtvrtina úmrtí mužů a pětina úmrtí žen je odvratitelná, ať už včasnou léčbou nebo prevencí.