Jeden z nejrychleji tajících ledovců světa se začal nečekaně zvětšovat

Americká kosmická agentura NASA oznámila, že ledovec Jakobshavn v Grónsku přestal ustupovat, naopak se v posledních letech zvětšuje. Informoval o tom odborný časopis Nature Geoscience. Může za to zřejmě cyklické ochlazení mořské vody v jeho okolí.

Kolem roku 2012 ledovec Jakobshavn ustupoval rychlostí tří kilometrů ročně. A za stejnou dobu zeslábl o téměř čtyřicet metrů. V posledních dvou letech se ale začal podobnou rychlostí zase obnovovat. Autoři studie i další experti se ale domnívají, že změna je jen dočasná.

„Bylo to pro nás překvapení. Tak nějak jsme si už zvykli, že ledovce neustále ustupují,“ uvedl klimatolog z Dánska Jason Box, který na tomto výzkumu nepracoval. „Dobrá zpráva je, že ta změna nemusí probíhat tak rychle. Ale probíhá.“

Král ledovců

Podle profesora Boxe je Jakobshavn nejdůležitějším ledovcem Grónska, protože se na něm rozpouští vůbec nejvíc ledu na celé severní polokouli: „V Grónsku je to rozhodně král.“ Vědci si zatím nejsou jistí tím, co je příčinou nečekané změny. Domnívají se, že je projevem přirozeného cyklického ochlazování vod severní části Atlantického oceánu.

Podle hlavního autora studie, experta na ledovce z NASA Ala Khazendara, jsou příčinou přirozené cykly v proudění vody v oceánech. A ty jsou zase podobné takzvané Severoatlantické oscilaci, tedy změnám v tlaku vzduchu.

Ústup ledovce Jakobshavn
Zdroj: NASA

Voda v zátoce Disko, kde ústí ledovec Jakobshavn do oceánu, je nyní asi o dva stupně Celsia chladnější než před několika lety, popsal výzkum. Krátkodobě je to rozhodně dobrá zpráva – ledovec nebude tát tak rychle, takže se tolik nezvýší hladina oceánů.

Současně je to však podle klimatologa z NASA Joshe Willise zpráva špatná. Podle něj totiž ukazuje, že teplota vody v oceánech je velmi důležitým faktorem pro tání ledovců. A voda v oceánech se lidskou zásluhou otepluje už desítky let, protože devadesát procent tepla zachyceného skleníkovými plyny se dostane do vody.

Výzkum je v souladu s teorií klimatické změny

„V dlouhodobé perspektivě budeme muset zřejmě předpovědi zvyšování hladiny oceánů přehodnotit směrem nahoru,“ uvedl Willis. Khazendar přirovnává klimatickou změnu k jezdícím schodům, které se neustále pohybují směrem vzhůru. Severoatlantická oscilace občas způsobí seskok na pomyslném eskalátoru pár schodů dolů. Voda se sice ochladí a nějak se to projeví, ale dlouhodobě se otepluje a ledovce budou tát stále víc – pokud se nezmění příčiny jejich tání.

Podle řady oslovených vědců, kteří se na tomto výzkumu nepodíleli, dávají její výsledky smysl. Například expert na led Ian Joughin předpověděl, že k této změně dojde, už před sedmi lety. Zdůraznil, že by bylo hrubou chybou odvozovat z těchto výsledků, že by se klimatická změna zpomalila nebo že by se předpovědi klimatologů mýlily. Co se děje, je podle něj „jen dočasný pokles“.