Ledovce asijských velehor tají nebývalým tempem. Příkladem je Paj-šuej

Vědci: do konce století se smrsknou ledovce v Asii až o třetinu (zdroj: ČT24)

Jedním z projevů probíhající změny klimatu je po celém světě tání ledovců. V Asii například tento jev ohrožuje vodní zdroje pro stamiliony lidí. Podle studie univerzity v nizozemském Utrechtu mohou tamní ledovce do konce století ztratit až třetinu svého objemu, pokud se dramatické tempo oteplování naší planety nezastaví.

Ledovce v této oblasti jsou životně důležité pro miliardu lidí od Číny přes Vietnam až po Afghánistán. Voda ze sezonního tání plní 10 největších řek v Asii – včetně Modré a Žluté řeky, Mekongu a Gangy.
Barbora Šámalová
zpravodajka ČT

Jeden z nejrychleji tajících ledovců na světě se jmenuje Paj-šuej a leží v provincii Jün-nan na jihozápadě Číny. Na hraně oblasti známé jako Třetí pól, která je rozlohou zhruba jako třináct území Česka a po Antarktidě a Grónsku je třetím největším shlukem ledu na Zemi.

Dopad změn klimatu je vážný. Výzkumy ukazují, že od roku 1982 se tento ledovec zmenšil o plných šedesát procent. „Poprvé jsem na ledovci pracoval před deseti lety. Za tu dobu ustoupil o více než 30 metrů,“ říká Wang Š-ťin, ředitel výzkumné stanice v provincii Jün-nan.

„Kvůli oteplování planety se ledovce postupně zmenšují. Tento ledovec jen odráží změny, k nimž dochází celosvětově,“ dodává geolog Čche Jen-ťün.

Asijské velehory jsou po severním a jižním pólu 3. největší zásobárnou zmrzlé vody.

Vědci měří teplotu, rychlost větru, dešťové srážky a vlhkost. Ve výšce přes 4,5 tisíce metrů zařízení trpí kvůli výkyvům počasí a sesuvům kamení, takže data nejsou úplná. „Zařízení jsme instalovali začátkem července. Povrch ledu byl daleko výš. Klesl minimálně o dva metry,“ tvrdí Wang Š-ťin.

K tání ledu přispívá i masová turistika

Na odhalené půdě leží odhozené kyslíkové masky turistů, kteří se sem vydávají obdivovat bílou pokrývku. Ročně jich jsou miliony. Masová turistika je dalším faktorem, který přispívá k tání ledu, který je zdrojem vody pro velkou část Asie.

Vědci předpovídají, že do konce století se ledovce v Asii smrsknou až o třetinu, což bude mít vážné dopady na zdroje pitné vody a prohloubí čím dál tím častější epizody sucha.