Čínská vakcína je znepokojivým způsobem neúčinná u seniorů, říká studie. Maďarsko nabízí preventivní třetí dávku

Nová studie naznačuje, že čínská vakcína společnosti Sinopharm poskytuje u starších osob jen slabou ochranu před covidem-19. Pro desítky zemí, které očkovaly zranitelné skupiny právě touto látkou, to může představovat značné problémy.

Ohledně účinků čínské vakcíny Sinopharm se objevily první pochybnosti už na začátku letošního května. Tehdy se covid začal rychle šířit po Seychelách, a to přesto, že tam bylo naočkováno přes sedmdesát procent obyvatel – většina právě čínskou vakcínou. Podobné problémy měla i jiná čínská vakcína.

Nové výsledky pocházejí z Maďarska, kde vědci zkoumali krevní vzorky 450 lidí, jimž byly podány dvě dávky čínské látky. Ukázalo se, že u mladších osob byly účinky dobré: protilátky mělo přes devadesát procent očkovaných ve věku pod 50 let. Jenže s věkem účinnost rychle klesala, a u osmdesátníků a starších měla měřitelnou hodnotu protilátek jen polovina očkovaných.

Tato studie dvou maďarských vědců vyšla na preprintovém serveru, ale ještě neprošla recenzním řízením. Autoři při analýze účinků ale využili standardní metodu vyvinutou Pekingským institutem biologických produktů – podle tří vědců oslovených agenturou AP je výzkum kvalitní a bezproblémový.

„Je velmi, velmi znepokojující, že tito lidé, kteří jsou vysoce rizikoví, mají tak slabou protilátkovou odpověď,“ uvedl Jin Dong-yan, virolog z Hongkongské univerzity, který nebyl se studií spojen.

Co vlastně říkají protilátky?

Samotná hladina protilátek není jednoznačným měřítkem toho, jak moc a zda vůbec je očkovaný člověk chráněný před covidem, ale zatím lepší metoda nevznikla. Jde o dobrý základ, který naznačuje, jak se bude imunitní odpověď vyvíjet a jakou má sílu.

Čínská Národní zdravotnická komise se ke studii odmítla vyjádřit s tím, že bude reagovat pouze na studie vlád nebo významných výzkumných institucí. Vakcína Sinopharm byla letos v květnu schválená Světovou zdravotnickou organizací (WHO) a používá se ve více než padesáti zemích celého světa. V Evropě je nejrozšířenější právě v Maďarsku.

Nejčastějším důvodem využívání této očkovací látky byla její snadná dostupnost; Čína je dokázala rychle dodat do zemí, které se k jiným vakcínám nedokázaly dostat. WHO se naposledky k účinnost Sinopharmu oficiálně vyjadřovala na jaře, když uvedla, že není důvod domnívat se, že by u starších osob měla fungovala jinak než u mladých.

Podle studie společnosti Sinopharm by se měla účinnost této vakcíny pohybovat kolem 78 procent – kritici ale namítají, že téměř všichni účastníci závěrečné fáze klinických studií této látky byli mladší než 60 let. A její výzkumníci uvedli, že neexistuje dostatek důkazů, aby bylo možné říci, jak vakcíny fungují u starších osob. 

Třetí dávka pro jistotu

V Maďarsku vláda zpočátku obavy z nízké účinnosti odmítala, minulý týden ale ustoupila a oznámila, že zájemci dostanou nepovinnou třetí dávku této vakcíny.

Maďarsko není jedinou zemí, která už musela na potenciálně nižší ochranu poskytovanou tímto očkováním reagovat. Také Spojené arabské emiráty a Bahrajn již v květnu oznámily, že i ony budou nabízet třetí dávku Sinopharmu kvůli obavám z nedostatečné protilátkové odpovědi.

Bahrajn doporučil, aby osoby starší 50 let a některé další zranitelné osoby dostaly jako posilovací dávku vakcínu společnosti Pfizer-BioNTech bez ohledu na to, že původně dostaly vakcínu Sinopharm.