Lidé s vakcínou Pfizer/BioNTech mají desetkrát víc protilátek než ti se Sinovacem, ukázal čínský výzkum

Hongkongská studie ukázala, že lidé, kteří dostali vakcínu proti covidu od společností Pfizer/BioNTech, měli desetkrát více protilátek než ti, kteří dostali čínskou vakcínu Sinovac.

Výzkum Hongkongské univerzity (HKU) založený na studii 1442 zdravotnických pracovníků vydal ve čtvrtek odborný časopis Lancet Microbe. Vědci uvedli, že protilátky nejsou jediným měřítkem úspěšnosti vakcíny v boji proti určité nemoci, ale je to silný náznak její účinnosti. „Rozdíly v koncentracích neutralizačních protilátek zjištěné v naší studii by se mohly promítnout do podstatných rozdílů v účinnosti vakcíny,“ konstatovali.

Lidé, kteří dostali vakcínu Sinovac, měli „podobné nebo nižší“ hladiny protilátek, než jaké byly pozorovány u pacientů, kteří onemocnění chytili a úspěšně se mu ubránili.

Studie doplňuje rostoucí počet důkazů o tom, že vakcíny využívající průkopnickou technologii mRNA – například BioNTech a Moderna – poskytují lepší ochranu proti koronaviru a jeho variantám než vakcíny vyvinuté tradičnějšími metodami, například s použitím inaktivovaných částí viru.

Tradiční vakcíny jsou ale zase levnější na výrobu a méně komplikované na přepravu a skladování, což z nich činí důležitý nástroj pro boj s pandemií v méně bohatých zemích světa.

V Hongkongu jsou v současné době k dispozici jak očkovací látky německé výroby BioNTech, tak Sinovac.

Lepší horší vakcína než žádná

Epidemiolog Ben Cowling, jeden z autorů studie, uvedl, že lidé by se měli nechat očkovat vakcínou Sinovac i v případě, že nemají jinou možnost, protože určitá ochrana je vždy lepší než žádná. „Je jednoznačně lepší jít a nechat se očkovat inaktivovanou vakcínou než čekat a nenechat se očkovat,“ dodal. „I občejná inaktivovaná vakcína zachránila mnoho a mnoho životů.“

Vědci uvedli, že jejich údaje naznačují, že ke zvýšení ochrany osob, které dostaly vakcínu Sinovac, by mohly být zapotřebí „alternativní strategie“, jako je například dřívější posilovací dávka očkování. Kdy a za jakých okolností by se měla podávat, bude podle Cowlinga součástí pokračování výzkumu.

„Prioritou by měla být posilovací dávka pro osoby, které dostaly Sinovac; nová injekce pro osoby, které původně dostaly vakcínu BioNTech, by nemusela být tak naléhavá,“ řekl.