Asie čelí nejhorší epidemii moru prasat v historii. Ohroženo je 200 milionů zvířat

Jihovýchodní Asie čelí podle expertů nejhorší epidemii afrického moru prasat v historii. Informaci přinesl britský deník The Guardian. Vědci ani zemědělci přitom neví, jak dalšímu šíření viru zabránit. Nemoc je pro prasata smrtelná, neexistuje proti ní očkování. Lidi však neohrožuje. Kvůli epidemii v posledních týdnech vzrostly světové ceny vepřového.

„Je to nejrozsáhlejší nákaza zvířecí nemocí, jakou jsme kdy na naší planetě měli,“ řekl Dick Pfeiffer, veterinář z jedné z hongkongských univerzit. „Epidemie slintavky a kulhavky a BSE (takzvané nemoci šílených krav) ve srovnání s ní blednou. A neznáme způsob, jak další šíření zastavit,“ dodal.

Mor cestuje po světě

Virus se objevil loni v srpnu v Číně, kde žije téměř polovina všech prasat na světě. Kvůli nemoci již museli místní zemědělci porazit 1,2 milionu prasat. Podle některých odhadů bude nutno v zemi usmrtit až dalších 200 milionů zvířat.

Z Číny se nákaza rychle šíří do sousedních zemí, s nemocí se nyní potýká Vietnam a Kambodža. Některé případy se také objevily v Hong Kongu, Severní Koreji nebo v Mongolsku. Jižní Korea provádí na hranicích u prasat krevní testy. Nákaza ohrožuje i Thajsko, druhého největšího producenta vepřového masa v Asii.

Virus afrického moru prasat přežije několik týdnů, usadit se může na oblečení nebo na vozidlech. Hranice mezi státy v regionu jsou přitom málo hlídané a propustné. Místní úřady se také obávají, že kdyby pohyb prasat a vepřového přes hranice zakázali, začne se s masem a zvířaty obchodovat na černém trhu, a tím se situace vymkne kontrole.

Velkým problémem se může stát tato nemoc pro Severní Koreu. „Situace v oblasti bezpečnosti potravin a výživy v Severní Koreji je znepokojivá a vypuknutí afrického moru prasat vyvolává další tlak na dostupnost bílkovin živočišného původu,“ řekl Vincent Martin z Organizace OSN pro výživu a zemědělství v Číně a v Severní Koreji. „Ovlivní to hlavně elitu, protože ne pro každého Severokorejce je maso dostupné,“ řekl odborník na zemědělství Kwon Tae-jin.

Potvrzení ohniska v Severní Koreji znamená, že Jižní Korea zvyšuje úroveň připravenosti. Podle tiskové agentury Reuters posílí Jižní Korea opatření v oblastech poblíž hranic, aby se zabránilo šíření viru.

Ekonomické problémy

Podle expertů z Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) problém prohlubuje také fakt, že státy v regionu nabízí farmářům malé kompenzace za zvířata, jež musí kvůli viru porazit. Zemědělci proto nákazu svých prasat kvůli obavě ze ztráty zisku často nehlásí.

V reakci na epidemii vzrostly světové ceny vepřového o téměř 40 procent. Asie bude zřejmě muset brzy začít dovážet stále více masa z Evropy a Spojených států, což ceny dále zvýší, napsal deník The Guardian.  

Problém se šíří světem

„Africký mor prasat (AMP) je nebezpečné, vysoce nakažlivé onemocnění domácích i divoce žijících prasat všech plemen a věkových kategorií. Původcem je virus vyvolávající u postižených zvířat širokou škálu klinických příznaků. Pro akutní formu onemocnění je charakteristická vysoká horečka, krváceniny v játrech, slezině, na výstelce krevních cév a mízních uzlinách a také vysoký počet úhynů. Na člověka se AMP nepřenáší a nepředstavuje pro něj zdravotní nebezpečí,“ uvádí specializovaný web

Rozšíření afrického moru prasat v Evropě k 4. 6. 2019
Zdroj: africkymorprasat.cz/ Friedrich-Loeffler-Institut Bundesforschungsinstitut für Tiergesundheit

Česká republika v současné době problém s AMP nemá. Světová organizace pro zdraví zvířat na svých internetových stránkách na konci května zveřejnila oficiální prohlášení zaslané Státní veterinární správou v průběhu dubna a deklarovala tak všem, že je Česká republika zemí prostou afrického moru prasat. 

„Česká republika dosáhla v dosavadním postupu při zdolávání AMP jedinečného úspěchu, proto předává své zkušenosti s tlumením a eradikací AMP také ostatním zasaženým státům. Některé české postupy se dokonce začaly aplikovat v některých zasažených zemích,“ uvedl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Tato nemoc se však stále objevuje v okolních zemích. Naposledy ho hlásili ve velkých rozměrech na konci května z Polska. Tam vypukl africký mor prasat ve velkém chovu prasat domácích. Podle Nejvyššího veterinárního úřadu se závod nachází v blízkosti města Bielsk Podlaskie na východě země. S přibližně 8 000 nakaženými zvířaty je to zatím největší ohnisko AMP v Polsku. Nové případy nákazy se tam ale objevují i v populaci divočáků.