„Zajišťovat bezpečí všem obyvatelům.“ Mise v Kosovu byla pro Čechy první v rámci NATO

Události: Deset let od konce mise českých vojáků v Kosovu (zdroj: ČT24)

Před deseti lety skončila první armádní mise, do které Česko vstoupilo jako člen NATO. Hlavní český kontingent opustil Kosovo v říjnu 2011. Aliance někdejší srbskou provincii převzala pod mezinárodní dohled, aby ukončila etnický konflikt. Po odchodu vojsk se česká přítomnost výrazně snížila, dnes jde o jednotky členů.

Tábor Šajkovac, hlavní zázemí českých vojáků v Kosovu, byl kdysi jedinou ryze českou základnou v zahraničí. Měl spolubudovat Kosovo, před deseti lety ale přišel rozkaz areál zbourat. Během mise KFOR hostil přes osm tisíc Čechů. Od té doby zůstává spíš opuštěný. „Česká armáda nám pomáhala a na vojáky vzpomínáme v dobrém,“ ujišťuje ředitel kosovské vodárny Šajkovac Ilmi Selimi.

Mise NATO začala v červenci 1999 a Češi do ní mířili jako čerstvý člen Aliance. Stejně jako dalších padesát tisíc vojáků s cílem ukončit srbsko-albánskou válku i etnické čistky. „Mandát KFOR byl skutečně neutrální a měl chránit a zajišťovat bezpečí všem obyvatelům,“ uvedla bývalá expertka mírových misí OSN a KFOR Janina Hřebíčková.

První velení v zahraniční operaci

Vedle Šajkovace Češi zanechali stopu i v Prištině a na dalších základnách - u Podujeva a Lipljani. První kontingent měl 130 členů, nejvíc jich bylo kolem roku 2005 - až pět set. Právě tehdy si Češi v Kosovu vůbec poprvé vyzkoušeli velet zahraniční operaci NATO. Řídili jednu ze čtyř spojeneckých brigád, zhruba 1600 vojáků ze šesti různých států.

„Dokázali a demonstrovali svoji rekonstrukční schopnost. Stavěli mosty, různé pontony, pomáhali v ochraně fundamentálních práv, v nemocnicích, ve školách,“ dodává Hřebíčková.

Češi střežili okolí Prištiny i horké srbsko-kosovské pomezí. Odhadem až devět z deseti Kosovanů válka vyhnala z domovů. I na jejich návrat kontingent dohlížel. Mnozí z uprchlých Kosovanů se ale nevrátili dodnes.

„Je to bezesporu velmi důležitá mise a přispěla k získání celé řady zkušeností našich vojáků,“ míní ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Česká armáda nyní soustředí pozornost hlavně na africké Mali, Sinaj nebo Pobaltí. V červnu zmizela česká vlajka z Afghánistánu. Kosovo tak díky desítce vojáků zůstává nejdelší nepřerušenou adresou v zahraničí.