Vyjednávání o propuštění rukojmí údajně pokročila

Události: Aktuální situace v Izraeli a Gaze (zdroj: ČT24)

Na severu Pásma Gazy pokračují tvrdé boje. Tamní úřady ovládané teroristy z Hamásu obviňují Izrael z úderu, který údajně zničil jednu z budov centrální nemocnice Šífa. Tvrzení nelze ověřit. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu uvedl, že nemocnice odmítla izraelskou nabídku dodávek paliva nutného k obnovení činnosti. Pokroku se podle tří izraelských televizí podařilo dosáhnout ve vyjednávání o propuštění rukojmí zadržovaných palestinskými teroristy.

Podle televizí by Palestinci během tří- až pětidenní přestávky v bojích postupně propustili padesát až sto rukojmí – dětí, žen a starších osob. Izrael by zase ze svých vězení propustil palestinské ženy a mladistvé. Zvážil by také, že umožní dodávky pohonných hmot do Gazy, které akutně potřebují například tamní nemocnice. Zároveň by si ale ponechal právo pokračovat v bojových operacích po výměně zadržovaných.

Izraelský premiér Netanjahu v sobotu možnou dohodu nechtěl komentovat. „Až budeme moci říci něco konkrétního, budeme rodiny (unesených) informovat a předložíme věc vládě,“ konstatoval. „Do té doby by bylo nejlepší mlčet,“ míní.

Později v rozhovoru s televizí NBC možnost dosažení dohody naznačil. Dodal ale, že čím méně se k tématu vyjadřuje, „tím větší je šance, že se bude realizovat“. Zároveň zdůraznil, že věci se v této záležitosti daly do pohybu díky izraelskému vojenskému tlaku.

Agentura Reuters v neděli naopak uvedla, že podle palestinského představitele, který má informace o probíhajících rozhovorech, Hamás jednání o rukojmích pozastavuje. Důvodem jsou podle něj izraelské údery na nemocnici Šífa.

Teroristé z Hamásu a další ozbrojené skupiny v Gaze od útoku na Izrael ze 7. října zadržují kolem 240 rukojmí. Za to, aby se izraelská vláda více zaměřila na jejich propuštění, v sobotu v Izraeli demonstrovaly desítky tisíc lidí.

Vyostřená situace kolem velké nemocnice

Izrael už více než měsíc v Gaze, kde na území menším než Praha žije na 2,3 milionu Palestinců, vede masivní vojenskou kampaň, při níž podle palestinských úřadů ovládaných teroristy z Hamásu zemřelo přes jedenáct tisíc lidí, převážně civilistů. Tyto statistiky nelze bezprostředně ověřit. Jeruzalém reaguje na útok Hamásu, při němž teroristé na izraelské půdě zavraždili na dvanáct set lidí, taktéž hlavně civilistů.

Izraelské síly postupují stále hlouběji do Gaza City. V sobotu došlo k tvrdým střetům v blízkosti zmíněné tamní centrální nemocnice Šífa, která kvůli bojům a nedostatku elektřiny přerušila činnost. Mluvčí izraelské armády předeslal, že vojáci během neděle pomohou ze zařízení evakuovat nemluvňata.

Zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem obvinily Izrael z útoku, který údajně zcela zničil jednu z budov nemocnice. S odkazem na tyto úřady o tom napsala agentura AFP. Podotkla, že tvrzení nebylo možno nezávisle ověřit, přinejmenším jeden svědek v nemocnici však útok potvrdil.

„Dvoupatrová budova oddělení srdečních chorob byla při leteckém útoku zcela zničena,“ řekl náměstek ministra zdravotnictví v Gaze ovládaného Hamásem Júsuf Rič s tím, že nemocnice dostala pět zásahů a poničena byla i některá další oddělení. V areálu nemocnice je podle něj momentálně 650 pacientů a 15 tisíc uprchlíků, leží zde „desítky těl“ a jsou zde „stovky zraněných“. Tato tvrzení nelze nezávisle ověřit.

Netanjahu v neděli uvedl, že Hamás nevyužil izraelské nabídky dodávek paliva do nemocnice. „Právě jsme nemocnici Šífa nabídli palivo, odmítli ho,“ citovala předsedu vlády agentura Reuters. Podrobnosti Netanjahu neuvedl.

Světová zdravotnická organizace (WHO) už v neděli ráno oznámila, že s nemocnicí Šífa ztratila kontakt. „Vzhledem k tomu, že se stále objevují děsivé zprávy o opakovaných útocích na nemocnici, předpokládáme, že se naše kontakty připojily k desítkám tisíc vysídlených lidí a prchají z oblasti,“ napsala WHO.

Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus uvedl, že podle posledních informací nemocnici obklopily izraelské tanky. Jsou podle něj i zprávy tom, že někteří z lidí, kteří nemocnici opustili, se stali terčem střelby a přišli o život. Tedros vyjádřil obavy o osud zdravotníků a pacientů a znovu vyzval k okamžitému humanitárnímu příměří, které vidí jako jedinou cestu, „jak zachránit životy a omezit strašlivou míru utrpení“.

Hamásem ovládané úřady také tvrdí, že izraelský útok na dům ve městě Chán Júnis na jihu Pásma Gazy zabil třináct Palestinců. Ani toto tvrzení, o němž informovala agentura Reuters, nebylo možné nezávisle ověřit. Pozemní operace izraelské armády se soustředí především na sever Pásma Gazy a Izrael v posledních dnech opakovaně vyzýval Palestince, aby se z tohoto prostoru přesunuli právě na jih.

Kráter ve městě Chán Júnis, údajně způsobený dopadem izraelské rakety
Zdroj: Mohammed Salem/Reuters

V souvislosti s kritickou situací v nemocnicích v Gaze sílí volání ze světa po vyhlášení příměří, mluvčí ale podotkl, že boj s cílem rozdrtit teroristické hnutí Hamás bude podle něj dál pokračovat plnou silou. Klid zbraní bude možný až po propuštění všech rukojmí, řekl Netanjahu v televizním projevu.

Izrael je v souvislosti s děním kolem nemocnice vystaven kritice, a to i od svých spojenců. Bezpečnostní poradce Bílého domu Jake Sullivan v neděli uvedl, že Spojené státy nechtějí být svědky bojů v nemocnicích, při nichž umírají nevinní lidé. „V této věci jsme vedli aktivní konzultace s izraelskou armádou,“ řekl stanici CBS News.

Německý kancléř Olaf Scholz se v neděli v debatě s regionálním deníkem Heilbronner Stimme poprvé otevřeně vyslovil proti dlouhodobému příměří v Pásmu Gazy, řešením jsou podle něj humanitární pauzy. „Otevřeně přiznávám, že si nemyslím, že výzvy k okamžitému příměří nebo k dlouhé pauze, které by teď vyšly nastejno, by byly spravedlivé. Izrael by tím jen Hamásu dal možnost se zotavit a vyrobit nové rakety,“ řekl Scholz.