Všichni dostanou stejně, rozhodl soud o nejasných závětích Arethy Franklinové

Události: Dědictví po velké zpěvačce (zdroj: ČT24)

V americkém státě Michiganu skončil vleklý soudní spor o dědictví po legendární zpěvačce Arethě Franklinové. Ta zemřela v srpnu 2018 a zanechala po sobě hned dvě závěti. Její potomci se přeli, podle kterého dokumentu by se mělo dědictví v podobě bankovních účtů, nemovitostí a vysílacích práv rozdělit. Soud rozhodl, že se podělí rovným dílem.

Už za jejího života se jí přezdívalo královna soulu. Její charakteristický hlas obdivovali diváci na koncertech a dokonce i na filmovém plátně. Zanechala po sobě miliony fanoušků a dvě závěti.

„Jeden ze synů, Kecalf Franklin, prosazoval dokument z roku 2014. Druhý syn, Ted White, tvrdil, že by se majetek Arethy Franklinové měl dělit podle závěti z roku 2010,“ řekl zpravodaj Associated Press Ed White.

Podle které závěti?

Starší závěť se našla zamčená v psacím stole a má oficiálnější formu. Obsahuje ale podmínku, že pokud synové Kecalf a Edward chtějí dědit, musí si doplnit vzdělání. Ti i proto prosazují novější verzi, která se našla načrtnutá v kroužkovém bloku zastrčeném ve zpěvaččině oblíbeném gauči.

„Jednoho dne si sedla, sepsala svá přání a doplnila je datem. V Michiganu je to naprosto přípustné,“ vysvětlil právník specializující se na dědictví Pat Simasko.

Majetek je menší, než se čekalo

A stejně rozhodl po pěti letech sporů i soud. Bratři Clarence, Edward a Kecalf si rozdělí peníze a zisky z nahrávek rovným dílem. Kecalfova rodina navíc získá zpěvaččin milionový dům. „Chci si jen vydechnout a jít domů. Bylo to dlouhých pět let pro mou rodiny a mé děti,“ řekl k tomu syn Arethy Franklinové Kecalf Franklin.

Zklamáním pro všechny ale je, že oproti původním odhadům, které počítaly s tím, že Franklinová nashromáždila majetek v přepočtu za jednu a tři čtvrtě miliardy korun, ho neuhrazené daně a pohledávky zredukovaly na necelou desetinu.