Ve Vratislavi kulminuje Odra, povodňová vlna míří do Německa

Hlavní povodňová vlna dosáhla polské Vratislavi, městský protipovodňový systém její nápor udržel, uvedl podle listu Gazeta Wyborcza starosta města Jacek Sutryk. Polský premiér Donald Tusk ale ještě ráno varoval před „neopodstatněnou úlevou“ a zdůraznil, že je stále brzy na to, aby bylo možné prohlásit záplavy za překonané. Právě ve Vratislavi se sešla šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová s premiéry Polska, Česka, Slovenska a Rakouska. Po jednání uvedla, že státy střední Evropy budou moci využít deset miliard eur z unijních fondů soudržnosti. Hladina Labe v Drážďanech kulminovala, v Braniborsku se připravují na povodňovou vlnu z Odry.

Hladina Odry před Vratislaví v obci Trestno byla odpoledne ve výšce 644 centimetrů, uvedl server Gazeta Wyborcza. Téměř o dva metry tak překračovala stav nutný pro vyhlášení povodňového poplachu. Meteorologové uvedli, že hladina Odry se v tomto stavu udrží zhruba dalších 48 hodin. Krajní scénář operačního plánu ochrany pro Vratislav předpokládá vodní stavy mezi 658 a 705 centimetry.

V ulicích Vratislavi je klid a výrazně se snížil provoz. Navzdory velmi vysoké hladině vody město zatím nebylo výrazněji zatopeno, píše tisková agentura PAP. S nejnáročnější situací se potýkají západní čtvrti města, kde se z břehů vylévá řeka Bystrzyca. Několik ulic je tam pod vodou a obyvatelé hromadí na březích pytle s pískem ve snaze ochránit své domy. „Městský systém přijal a odolal hlavní vlně, která od minulého týdne ničí Dolní Slezsko a další regiony,“ uvedla odpoledne vratislavská radnice.

„Byl bych raději, kdybychom udrželi nervy na uzdě a snažili se trend (zvyšování hladiny) co nejpřesněji odhadnout, abychom dokázali přesně informovat obyvatele Vratislavi,“ řekl Tusk na ranním zasedání krizového štábu. Zároveň varoval před „neopodstatněnou euforií, že to nejhorší je za námi“.

Lidé chystají protipovodňové zábrany v polské Vratislavi
Zdroj: Reuters/Kacper Pempel

Úřady ve městě Nysa, které zaplavily dvě povodňové vlny v neděli a pondělí, informovaly, že začíná fungovat polní nemocnice. Vybudovala ji armáda, protože tamní zdravotnické zařízení zalila voda a všechny pacienty bylo nutné evakuovat.

Ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz také uvedl, že ministerstvo obrany spouští akci Fénix, díky které budou smět vojáci působit v zatopených oblastech nejméně do konce roku. Budou tak moci například pomáhat s rekonstrukcí oblastí. „Vojáci zůstanou všude, kde je to nutné, až do doby, kdy to bude potřeba,“ uvedl. V Polsku podle premiéra Tuska pomáhají i vojáci z Německa a z USA. „Když spatříte německé vojáky, tak se neděste,“ vyzval Tusk podle serveru Onet spoluobčany.

Objevují se také případy trestné činnosti související s povodněmi. Na kolejích jedné z vysokých škol ve Vratislavi jistý člověk spícím záchranářům ukradl asi tisíc zlotých v hotovosti a fotoaparát s objektivem v hodnotě dvacet tisíc zlotých, řekl podle serveru onet.pl zástupce policie po zasedání krizového štábu ve městě. Policie už ví, kdo byl pachatelem.

Schůzka politických špiček

Ve Vratislavi se ve čtvrtek odpoledne sešli premiéři středoevropských zemí zasažených záplavami s předsedkyní Evropské komise von der Leyenovou. Vedle polského premiéra Donalda Tuska šlo o předsedu české vlády Petra Fialu (ODS), slovenského premiéra Roberta Fica a šéfa rakouské vlády Karla Nehammera.

Von der Leyenová jednala s premiéry o možnostech evropské pomoci v řešení následků přírodní katastrofy z posledních dnů. Po schůzce uvedla, že státy střední Evropy zasažené povodněmi budou moci využít deset miliard eur z unijních fondů soudržnosti.

Polská Vratislav očekává kulminaci řeky (zdroj: Reuters/Polish Government's Office)

Cesta von der Leyenové do Vratislavi byla výrazem solidarity s členskými zeměmi zasaženými záplavami. „Donald Tusk ji pozval do Vratislavi, aby viděla míru destrukce na vlastní oči. (...) A aby dala jasný politický závazek, že peníze z fondu solidarity a možná i z fondu obnovy mohou být transformovány, aby je bylo možné využít na obnovu země po záplavách,“ poznamenal zpravodaj ČT Andreas Papadopulos.

Tusk podle Papadopulose už dříve zmiňoval, že výplaty financí z unijních fondů mají poměrně velké prodlevy. „Až v řádu několika měsíců. (...) Budou proto také po Evropské komisi a von der Leyenové chtít, aby některé procedury zrychlila,“ přiblížil zpravodaj. Von der Leyenová následně po jednání s premiéry prohlásila, že je nutné postiženým státům umožnit, aby mohly peníze použít co nejrychleji a co nejjednodušeji.

Záplavy si v regionu podle úřadů dosud vyžádaly životy více než dvou desítek lidí, kromě střední Evropy zasáhly také Rumunsko. Někde zničily velké části vesnic a měst, způsobily ale také škody na dopravní infrastruktuře. Fiala ve středu po zasedání vlády řekl, že státy zasažené velkou vodou se domluvily na společném postupu při získávání unijní pomoci.

Zpravodaj ČT Papadopulos komentuje povodňovou situaci ve střední Evropě (zdroj: ČT24)

Volby v Braniborsku v době záplav

S velkou vodou se dál potýká Německo. S obavami nyní lidé na východě země hledí především na Odru, která přivádí vodu z Česka a Polska a tvoří část německo-polské hranice. Na zvýšenou hladinu se připravují ve Frankfurtu nad Odrou, Eisenhüttenstadtu či vesničce Ratzdorf, která leží na soutoku Odry a Lužické Nisy a patřila k silně poškozeným při povodních už v roce 1997.

Podle prognóz zde Odra dosáhne v příštích dnech nejvyššího, tedy čtvrtého povodňového stupně. Braniborsko se přitom kromě povodní na Odře připravuje také na zemské volby, které spolkovou zemi čekají už v neděli.

Hladina Labe v Drážďanech ve čtvrtek před polednem kulminovala, pod třetí povodňový stupeň by se měla dostat v noci na pátek, vyplývá z informací saského zemského povodňového centra. Postupně klesá také v Schöně u českých hranic. Saské úřady ale upozorňují, že hladina bude klesat jen velmi pomalu a na běžný stav by se mohla dostat až na konci září. Důvodem je upouštění vody z vltavské kaskády v Česku.

Velká voda na jihu Slovenska

Situace se postupně zlepšuje rovněž na Slovensku. Hladina Dunaje v Bratislavě do rána klesla na 938 centimetrů a do půlnoci by se podle odhadu meteorologů měla snížit o dalších 70 centimetrů. Dříve kulminovala na 985 centimetrech, tedy zhruba o půl metru níže oproti rekordní úrovni z roku 2013.

Morava se na okraji Bratislavy dostala k osmi metrům, dříve dosáhla vrcholu na 839 centimetrech. Vysoká hladina Dunaje a Moravy už v uplynulých dnech komplikovala situaci v okrajových částech slovenského hlavního města. Například do čtvrti Devín, která leží u soutoku obou řek, zajišťovala dopravu obyvatel armáda nákladními vozy.

Na jižním Slovensku ale hladina Dunaje dál stoupala, v Komárnu a ve Štúrovu na slovensko-maďarské hranici by evropský veletok měl kulminovat až v pátek. Například město Komárno ve středu oznámilo, že je před velkou vodou chráněno hrázemi a že voda by se měla dostat jen do záplavových oblastí.

Budapešť se opevňuje, Rakousko uklízí

Maďarsko ve čtvrtek očekává kulminaci Dunaje v blízkosti obce Dunaremete při slovenských hranicích. Maxima by také během dne měla dosáhnout hladina řeky Litava ve městě Mosonmagyaróvár, které leží asi čtyřicet kilometrů jižně od Bratislavy.

Maďarsko čelí povodním (zdroj: Reuters)

V Budapešti bude hladina Dunaje kulminovat patrně v noci na sobotu a hlavní nápor velké vody čeká Maďarsko v polovině příštího týdne, oznámil premiér země Viktor Orbán na čtvrteční tiskové konferenci. „Budapešť je v bezpečí,“ ujistil. Protipovodňové zábrany v metropoli byly zvýšeny na devět metrů, což je více, než kam kdy dosáhla povodeň ve městě. Nejslabší místa, Markétin ostrov v centru města a okolí Batthyányho náměstí na budínské straně, jsou podle Orbána také opevněna.

V Rakousku začaly hladiny velké části toků opadat už ve středu, skoro třetina Dunaje v zemi je opět splavná. V oblasti Dolních Rakous, které povodně zasáhly nejhůře, pokračují úklidové práce. Hasičské sbory jsou v nepřetržité akci, píše web televize ORF. Kromě bahna a odpadu, které je třeba odstranit, způsobuje v některých obcích problémy také kanalizace a zásobování pitnou vodou. Dvanáct vesnic je stále nepřístupných.

Povodně zasáhly i Itálii (zdroj: Reuters/Vigili del Fuoco)

Evakuace na severu Itálie

Bouře Boris se nyní přesunula nad severní Itálii, kde vytrvalé deště způsobily záplavy a sesuvy půdy. Postižené jsou zejména okresy Bologna, Forlì, Cesena a Ravenna a také Rimini. Zhruba osm set lidí muselo opustit své domovy v okolí Ravenny, kde se vylila z břehů řeka Lamone a také řeka Montone, které tečou přímo Ravennou. Téměř dvě stě evakuovaných je z okolí Bologni. Úřady vyzvaly obyvatele v nejpostiženějších oblastech, aby vystoupali do horních pater domů. V pátek budou v Ravenně a okolí nadále uzavřené školy.

V obci Bagnacavallo poblíž Ravenny se pohřešuje dvojice, která před záplavami utekla na střechu a ta se propadla. Bagnacavallo je město, kde byl vydán příkaz k evakuaci, zdůraznily úřady. Po lidech není možné pátrat z člunů, neboť je tam příliš silný proud. Jedinou možností je vrtulník.

Záplavy na severu Itálie
Zdroj: ČTK/AP/Fabrizio Zani

O půlnoci řeky překročily maximální hladinu, kdy ještě může fungovat železnice, přeprava byla zastavena na pěti tratích. Některé z nich se podařilo znovu zprovoznit. Vlaky znovu jezdí na klíčové trati mezi Bologní a Rimini, kterou využívají spoje do jižní Itálie. Několik izolovaných vesnic je bez spojení s okolím, pokračují evakuace. V regionech Emilia-Romagna a Marche hlásí hasiči přes osm set zásahů, pomocí vrtulníků evakuují lidi z odlehlých oblastí, píše La Repubblica.

Letošní záplavy mají v Itálii zatím jednu oběť, a to hasiče, který pomáhal uvázlým motoristům. Úřady uvedly, že nikdo není pohřešován.