Povodňová vlna dorazila do polské Olawy, v Drážďanech je Labe na třetím stupni

Povodňová vlna na řece Odře dorazila do polského města Olawa v Dolnoslezském vojvodství, připravuje se na ni Vratislav i další města. Ve městě Žagaň se kvůli kulminující řece Bobr evakuovaly některé ulice. Na povodňovou vlnu na Odře se připravují i v Braniborsku, v Drážďanech dosáhlo Labe třetího stupně. Na vysoké úrovni zůstává v Bratislavě Dunaj. V Rakousku hladiny řek klesají. V Itálii se utopil hasič, který při povodních pomáhal.

„Olawou prochází povodňová vlna, činnost služeb včetně hasičů a vojsk územní obrany se soustředí na zabezpečení (protipovodňových) hrází,“ řekl Michal Wójtowicz z místního hasičského sboru. Do zajištění hrází se podle něj zapojili i obyvatelé. Na některých místech se objevily průsaky, které se utěsňují pytli s pískem. Hladina Odry stále stoupá, její kulminaci město teprve čeká.

Povodňová vlna je podle starosty Olawy Tomasze Frischmanna nižší, než se čekalo, ale může městem protékat delší dobu. Asi třicetitisícovým městem protékají dvě řeky – stejnojmenný tok a Odra. Olawa se nachází asi tři desítky kilometrů od Vratislavi, která se na příchod velké vlny chystá. Server onet.pl informuje, že v Trestně, kde se na Odře nachází poslední měřicí stanice před Vratislaví, byl překročen stav pro vyhlášení povodňového poplachu.

Úřady zrušily výzvu k evakuaci ve městě Nisa, které velká voda zaplavila ve dvou vlnách v neděli a v pondělí a zalila kromě jiného nemocnici. Naopak lidé v několikatisícovém městečku Lewin Brzeski ležícím dále po proudu Kladské Nisy se ještě do svých domovů vracet nemají.

V západopolské Žagani (česky Zaháň) ve středu ráno kulminovala řeka Bobr a záchranáři už v noci evakuovali obyvatele několika ulic. Hladina řeky se dostala na 751 centimetrů, jen pět centimetrů pod rekordní úroveň.

Jih Polska se už několik dní potýká s rozsáhlými záplavami, zejména v povodí Odry. Podle úterních informací policie si povodně vyžádaly životy nejméně sedmi lidí. Ve středu policie uvedla, že momentálně nemá oficiálně hlášené žádné pohřešované.

Polská armáda ukázala rozsah záplav na jihozápadě země (zdroj: EBU)

V Drážďanech dál stoupá Labe

Hladina Labe v Sasku dál pomalu stoupá. Dosáhla šesti metrů, a překonala tak hranici třetího povodňového stupně. Ten znamená, že by voda mohla zaplavit zastavěné pozemky, silnice a železniční tratě. Kulminovat by ve městě měla řeka v noci na čtvrtek, a to zhruba na 6,2 metru. Při povodních v roce 2002 dosáhlo Labe v Drážďanech na 9,4 metru.

Třetí povodňový stupeň v Sasku nadále platí v Schöně u hranic s Českem, zde se kulminace očekává rovněž v noci na čtvrtek, a to na 6,77 metru. Různé stupně varování před povodní platí po celé délce toku Labe v Sasku, tedy i v Riese a Torgavě; v Sasku-Anhaltsku, kam řeka dál teče, byl zatím první stupeň varování vyhlášen ve Wittenbergu, který leží jihovýchodně od zemské metropole Magdeburku.

On-line přenos

Povodně 2024

  • 14:10

    Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová ve čtvrtek přijede do polské Vratislavi. Sejde se s premiéry ze zemí zasažených záplavami, včetně šéfa české vlády Petra Fialy (ODS).

  • 14:04

    Obyvatelé z některých evakuovaných částí Ostravy se budou moci postupně vracet domů. Měli by být ale opatrní. Dům jim v případě potřeby pomůže prohlédnout statik, řekli primátor Jan Dohnal (ODS) a jeho náměstek pro životní prostředí Aleš Boháč (Starostové pro Ostravu).

  • 14:00

    V Rakousku se povodňová situace dál zlepšuje a hladiny velké části toků klesají, informovala agentura APA. I dnes očekávají rakouští meteorologové občasné přeháňky, velké a vytrvalé deště by ale zemi neměly zasáhnout nejméně do víkendu, píší místní média. Rakouská vláda dnes oznámila zvýšení fondu pro zmírnění následků přírodních katastrof a odklad daní pro subjekty postižené záplavami.

Na Lužické Nise na německo-polské hranici se situace uklidnila, žádná z měřicích stanic už nehlásí hodnoty odpovídající zvýšenému povodňovému nebezpečí. Povodňová vlna se tu přesunula dál na sever do Braniborska, které se nyní připravuje – stejně jako polské město Vratislav – na povodňovou vlnu z Odry. Ta rovněž tvoří část hranice Polska a Německa a Lužická Nisa se do ní vlévá.

Hladina řek opadá také na jihovýchodě Bavorska, kde od neděle do úterý vydatně pršelo. V Pasově, který se připravoval na velkou vodu, kleslo varování ze třetího na druhý povodňový stupeň. Hladina Dunaje a většiny dalších řek, které se do něj vlévají, klesá. Výjimkou je Isar, na kterém platí v současnosti třetí povodňový stupeň v dolnobavorské metropoli Landshutu.

Dunaj je stále na vysoké úrovni

Hladina Dunaje v Bratislavě se i ve středu ráno držela na vysoké úrovni. Dosáhla 967 centimetrů a dopoledne se mírně zvýšila. V noci na středu byla až na 983 centimetrech. Hladina řeky, která je stále na třetím stupni, by podle posledního odhadu slovenských meteorologů měla výrazně klesat až ve čtvrtek. Na třetím stupni zůstává na Slovensku i Morava. V Kopčanech na západě země byla ve středu ráno na 586 centimetrech, v pondělí a v úterý přesahovala úroveň šesti metrů. U Bratislavy se pak nadále držela nad osmi metry.

„Kulminace na Dunaji stále přetrvává, Morava nad soutokem s Dyjí začala mírně klesat,“ uvedl Slovenský hydrometeorologický ústav. Dodal, že průběh kulminace Dunaje ovlivňuje vysoký stav Moravy, která se do Dunaje vlévá v západní části Bratislavy. Tam vydatné srážky v uplynulých dnech zkomplikovaly situaci a vynutily si evakuaci desítek lidí.

Na jižním Slovensku Dunaj ve středu dopoledne dál výrazněji stoupal, ve Štúrovu překročil 6,5 metru. Kulminovat by tam měl ve čtvrtek na úrovni kolem 7,3 metru. K preventivním protipovodňovým opatřením přistoupilo také jihoslovenské Komárno. Podle meteorologů vysoký stav Dunaje způsobí zvýšení hladin na dolních úsecích tří slovenských řek, které se do tohoto evropského veletoku vlévají.

Slovenské ministerstvo dopravy oznámilo, že po půlnoci na středu byla obnovena vlaková doprava mezi Slovenskem a Rakouskem. Vlaky ale nadále nejezdily do Česka přes dva hraniční přechody.

Vydatné srážky, které zasáhly Slovensko minulý týden, způsobily lokální záplavy v západní i severozápadní části země. Od minulého čtvrtku do úterý na Slovensku nejvíce napršelo ve vesnici Pernek pod pohořím Malé Karpaty na jihozápadě země, a to 386 litrů vody na metr čtvereční. Toto množství odpovídá více než půlročnímu množství srážek v této oblasti. Přes dvě stě litrů spadlo během posledních vydatných dešťů také v západoslovenských regionech a v Bratislavě.

V Rakousku hladiny řek klesají

V Rakousku se povodňová situace dál zlepšuje a hladiny velké části toků klesají. I ve středu očekávají rakouští meteorologové občasné přeháňky, velké a vytrvalé deště by ale Rakousko neměly zasáhnout nejméně do víkendu. Záchranné složky jsou stále v pohotovosti a pokračují v odstraňování následků záplav, a to zejména v Dolních Rakousích, kde kvůli velké vodě zemřelo šest lidí.

Od středy se v celém Rakousku vrací k normálnímu provozu školy, v úterý jich byla téměř stovka zavřena ve spolkové zemi Dolní Rakousy. Uzavřeny ale zůstávají některé části silnic, včetně úseků na rychlostní silnici S3, která vede k hranicím s Českem.

K normálnímu provozu se vrátilo i vídeňské metro a ve středu ráno začaly opět jezdit i vlaky na západní železniční trati, která spojuje většinu hlavních měst spolkových zemí a jejíž provoz byl kvůli počasí omezen od neděle. Obnovení dopravy ale provázejí problémy a vlaky nabírají zpoždění mimo jiné na vídeňském hlavním nádraží. Důvodem je i větší počet cestujících, kteří v rakouské metropoli uvázli v předchozích dnech.

V Itálii zemřel hasič

Při povodních v jihoitalské Apulii zemřel 59letý hasič, jenž pomáhal desítkám řidičů, které prudký déšť a bahno uvěznily na silnici. Na tahu mezi obcemi San Severo a Apricena také několik vozů havarovalo. Další hasič byl s lehčími zraněními převezen do nemocnice.

Skupina hasičů v úterý večer pomáhala více než padesáti uvázlým automobilům. Jejich služební vůz zasáhla nečekaná vlna, jednomu se podařilo z auta utéct, druhý v autě zůstal. Auto s tělem později našli potápěči, uvedl list Corriere della Sera. Hasič měl jít zanedlouho do důchodu.

Také Itálii už několik dní sužují prudké deště. Mnoho řek se vylilo z břehů, zaplaveno je několik obcí. V regionu Emilia-Romagna na severu země od středy platí druhý nejvyšší stupeň výstrahy před povodněmi. O stupeň nižší výstrahu úřady vyhlásily pro jedenáct z dvaceti italských regionů.