Volební komise hlásí triumf Gruzínského snu, opozice mluví o ústavním puči

Události: V Gruzii skončily volby, neobešly se bez problémů (zdroj: ČT24)

Gruzínská ústřední volební komise vyhlásila vítězem sobotního parlamentního hlasování vládnoucí stranu Gruzínský sen. Ta po sečtení téměř všech okrsků získala přes 54 procent hlasů. Výsledek je ranou pro prozápadně orientované Gruzínce, kteří věřili v úspěch opozice, píše agentura Reuters. Opozice už v sobotu pozdě večer oznámila, že výsledky neuznává. Gruzínská opoziční strana Koalice za změnu, která získala nejvíce hlasů ze všech uskupení kandidujících proti vládnoucímu Gruzínskému snu, se odmítá poslaneckých mandátů ujmout. Monitorovací organizace mluví o možném porušování volebních pravidel.

Téměř kompletní výsledky zveřejněné v neděli ráno po sečtení více než 99 procent okrsků ukázaly, že Gruzínský sen získal více než polovinu všech odevzdaných hlasů. Britská BBC upozornila, že oficiální výsledky se velmi liší od takzvaných exit pollů, které proběhly v sobotu, a připomněla, že Gruzínský sen je „stále více autoritářský“. Jednotlivá opoziční uskupení podle volební komise měla podstatně nižší volební zisky, které většinou nepřekročily deset procent.

Zakladatel Gruzínského snu Bidzina Ivanišvili už v sobotu ještě před zveřejněním částečných výsledků prohlásil své uskupení za vítěze hlasování. Proevropská prezidentka Salome Zurabišviliová naopak na síti X psala o výhře „evropské Gruzie“. Odhady výsledků zveřejněné různými televizními stanicemi krátce po skončení hlasování přitom byly výrazně rozdílné.

Opozice vyzývá k protestům

Opoziční strana Koalice za změnu, která v sobotních parlamentních volbách získala nejvíce hlasů ze všech uskupení kandidujících proti vládnoucímu Gruzínskému snu, se odmítá poslaneckých mandátů ujmout.

„Nehodláme krádeži na gruzínském lidu propůjčit legitimitu, vzdáváme se našich parlamentních mandátů,“ řekla Nana Malašchiová z Koalice za změnu. Toto uskupení podle neúplných výsledků získalo 11 procent hlasů, což je z opozičních stran nejvíce. Strana Gruzínský sen miliardáře Bidziny Ivanišviliho, která je u moci dvanáct let a kterou opozice obviňuje ze zavádění autoritářské politiky ve stylu Ruska, podle volební komise podpořilo asi 54 procent hlasujících.

Zástupci opozice vyzývají k protestům. Bývalý gruzínský prezident Michail Saakašvili, který je ve vězení a jehož Sjednocené národní hnutí je součástí opozice, v neděli prostřednictvím Facebooku vyzval k „masovým demonstracím“. „Musíme světu ukázat, že bojujeme za svobodu a že jsme lidé, kteří nebudou tolerovat nespravedlnost,“ napsal. K protestům vyzývá také předsedkyně této strany Tinatin Bokučavová.

Lídři opozice odmítly výsledky hlasování uznat už v sobotu večer a nešetřili ostrými slovy. Lídr opoziční Koalice za změnu Nika Gvaramia je například označil za ústavní puč, uvedla agentura TASS. „Neuznáváme zfalšované výsledky ukradených voleb,“ citovala lídryni opozičního Sjednoceného národního hnutí (UNM) Tinu Bokučavovou agentura AFP.

Spolupracovník ČT Tomáš Vlach o volbách v Gruzii (zdroj: ČT24)

Tbilisi versus venkov

Agentura Reuters poznamenává, že ač Gruzínský sen v některých částech metropole Tbilisi opozice ve volbách předstihla, na venkově vládnoucí strana v části obvodů získala až devadesát procent hlasů.

Gruzie dlouho patřila mezi postsovětské země s nejsilnější západní orientací. Vztahy Tbilisi se Západem však silně ochladly po začátku plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu předloni v únoru. Gruzínská vláda odmítla zavést protiruské sankce a rétorika Gruzínského snu začala být ve stále větší míře proruská. Opozice i Západ vládnoucí stranu obviňují ze zavádění autoritářské politiky ve stylu současného ruského režimu.

Gruzie je kandidátem na členství v EU, sedmadvacítka ale kvůli krokům vlády z poslední doby přístupový proces pozastavila.

Možné porušení pravidel

Gruzínská skupina pro monitorování voleb ISFED v neděli uvedla, že zaznamenala porušení volebních pravidel, zastrašování voličů a podplácení, což mohlo výsledky ovlivnit. Při samotném sčítání hlasů, z nichž většina byla odevzdána elektronicky, ale skupina žádná závažná pochybení neobjevila.

Volební komise ani strana Gruzínský sen zatím na tvrzení skupiny nereagovaly, už v sobotu ale mluvily o svobodných a spravedlivých volbách. „Je to světově vzácný případ, kdy jedna strana dosáhne takového úspěchu v tak obtížné situaci,“ poznamenal k výsledkům Ivanišvili. Podle něj to ukazuje na „talent Gruzínců“.

Monitorovací mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) uvedla, že volby v Gruzii byly obecně dobře zorganizované, objevilo se ale kupování hlasů a opakované hlasování. OBSE také konstatovala, že volby nabídly široký výběr, nerovné finanční podmínky ale podle ní podkopávají důvěru ve výsledek. Existují navíc otázky o nestrannosti státních institucí. Organizace mluvila rovněž o atmosféře nenávisti a zastrašování.

Markéta Gregorová o výsledcích pozorování OBSE (zdroj: ČT24)

Gregorová: Viděli jsme nátlak i napadání

„V regionech jsme bohužel byli očitými svědky opakovaného hlasování, fyzického napadení pozorovatelů voleb ze strany volební komise, nátlaku na voliče a dokonce i vkládání vícero volebních lístků jednou osobou,“ popsala česká europoslankyně za Piráty Markéta Gregorová, která byla součástí pozorovatelské mise Evropského parlamentu.

Dodala, že problémy se netýkají jen volebního dne, k nekalým praktikám docházelo už týdny až měsíce předtím, jak OBSE informovali velvyslanci. „Někteří mluvili například o odebírání občanských průkazů, buď aby jim neumožnili volit, nebo aby někdo volil místo nich,“ upřesnila Gregorová.

Jak moc byly volby ovlivněny, podle ní říct nelze. „Ale tím pádem se ani nedá říct, že byly fér, protože tyto pochybnosti nad nimi visí,“ uzavřela.

Zprávy o průběhu voleb znepokojují i české ministerstvo zahraničí. „Pozorně sledujeme vývoj v zemi a vyzýváme všechny strany, aby se zdržely násilí. Gruzínské úřady by měly ctít demokratické hodnoty a zvrátit kroky, které ohrožují evropské směřování,“ stojí v prohlášení resortu.

Podle předsedy Evropské rady Charlese Michela musí být údajné nesrovnalosti během gruzínských voleb vyjasněny a vyřešeny. Vyzval tamní volební komisi a další úřady, aby transparentně vyšetřily porušování volebních pravidel.