V gruzínských volbách dle předběžných výsledků vede vládnoucí strana

Události: Gruzie volí parlament (zdroj: ČT24)

Podle volební komise v Gruzii vede v parlamentních volbách po sečtení hlasů ze 70 procent okrsků vládní strana Gruzínský sen, a to se ziskem 53 procent hlasů. Výsledky odmítá uznat opozice. Průběh hlasování provázely násilné incidenty, ombudsman vyzývá k jejich prošetření a prezidentka kavkazské země Salome Zurabišviliová je odsoudila.

Podle údajů ústřední volební komise přišlo hlasovat skoro 59 procent oprávněných voličů. Volby se odehrály v poklidné a bezpečné atmosféře, uvedla komise i přes to, že během dne média informovala o potyčkách před volebními místnostmi a zaznamenán byl nejméně jeden pokus o vícečetné hlasování.

Odhady výsledků zveřejněné různými televizními stanicemi krátce po uzavření volebních místností přinesly rozdílné výsledky. Průzkum vypracovaný pro provládní televizi ukazoval na vítězství Gruzínského snu, sondáže na zakázku televizních kanálů podporujících opozici naznačovaly výhru opozičního tábora.

Zakladatel Gruzínského snu, miliardář Bidzina Ivanišvili, ještě před zveřejněním částečných výsledků prohlásil své uskupení za vítěze voleb. „Jde o ojedinělý případ ve světě, kdy ta samá strana dosáhla takového úspěchu v tak obtížné situaci,“ uvedl někdejší gruzínský premiér jen několik minut po uzavření volebních místností. Jeho strana je u moci dvanáct let.

Zakladatel strany Gruzínský sen Bidzina Ivanišvili hovoří během vyhlašování výsledků voleb v Tbilisi
Zdroj: Reuters/Irakli Gedenidze

Po zveřejnění odhadů výsledků vítězství začala oslavovat i opozice a vzkázala Ivanišvilimu, že by měl uznat prohru. Proevropská prezidentka na sociální síti X psala o výhře „evropské Gruzie“.

Průběžné výsledky, které zveřejnila ústřední volební komise, neuznává opoziční Sjednocené národní hnutí (UNM). „Neuznáváme zfalšované výsledky ukradených voleb,“ cituje lídryni Tinu Bokučavovou agentura AFP. Představitel opoziční Koalice za změnu označil výsledky podle agentury TASS za „ústavní puč“.

Na rozcestí mezi Západem a Ruskem

Volby podle mnohých rozhodnou o dalším směřování Gruzie. Vláda Gruzínského snu prosazuje podle agentury DPA ve stále větší míře nacionalisticko-konzervativní politiku a orientuje se na Rusko. Varuje, že v případě vítězství opozice „vypukne válka“.

Zakladatel vládního uskupení Gruzínský sen, miliardář Bidzina Ivanišvili, volby označil za jednoduché rozhodování. „Buď zvolíme vládu, která bude sloužit vám, gruzínskému lidu, nebo zvolíme agenta cizí země, který bude plnit pouze úkoly cizí země,“ řekl proruský politik poté, co v metropoli Tbilisi odhlasoval. Už před volbami varoval před zatažením Gruzie do války na Ukrajině.

Roztříštěná gruzínská opozice, kterou média vesměs označují jako prozápadní, vytvořila několik koalic ve snaze porazit Gruzínský sen, který kritici obviňují z autoritářských sklonů a příklonu k Rusku. Opozice chce jihokavkazskou zemi vést směrem k Evropské unii. Gruzie je kandidátem na členství v EU, sedmadvacítka ale kvůli politice její vlády přístupový proces pozastavila.

„Dnes (v sobotu) večer přijde vítězství, které bude vítězstvím Gruzie, celé Gruzie,“ prohlásila prezidentka Zurabišviliová poté, co odvolila v parlamentních volbách. Hlasování vnímá jako volbu mezi „evropskou budoucností a ruskou minulostí“, jak už dříve řekla médiím.

Studio 6 Víkend: Gruzie volí parlament (zdroj: ČT24)

Vztahy se Západem se horší

Gruzie, kde žije kolem 3,7 milionu lidí, od získání nezávislosti po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991 vystupovala jako prozápadní země a krátce po začátku plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu v roce 2022 požádala o členství v Evropské unii. Vztahy se Západem se však v poslední době zhoršily.

Parlament letos schválil dva zákony, které prosadil Gruzínský sen a které kritici označují za normy inspirované Ruskem, kde režim zavedl řadu represivních opatření proti svým odpůrcům nebo sexuálním menšinám. Gruzínské normy se dočkaly kritiky u EU, která kvůli zákonu o zahraničním vlivu pozastavila gruzínský přístupový proces.