V Borodjance našli v troskách dvou domů 26 mrtvých, podle Zelenského je ve městě víc obětí než v Buče

V Borodjance u Kyjeva, zničené během ruských náletů a okupace, se už v troskách dvou domů našlo 26 mrtvých. Obětí je tam podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského víc než v Buče, kde po odchodu Rusů našli stovky mrtvých civilistů. Zelenskyj také řekl, že ruská strana změnila taktiku a snaží se zakrývat důkazy o masakrech na civilistech. Boje na východě Ukrajiny začínají po stažení okupačních jednotek z okolí Kyjeva sílit. Podle západních představitelů je třeba připravit se na scénář, že se válka může protáhnout i na několik let.

On-line přenos

Válka na Ukrajině (duben 2022)

  • 0:11

    Švédsko tvrdí, že ruské vojenské letadlo narušilo švédský vzdušný prostor. K incidentu podle švédské strany došlo v pátek pozdě večer v Baltském moři poblíž dánského ostrova Bornholm. Švédské ozbrojené síly v dnešním prohlášení uvedly, že ruský vrtulový letoun AN-30 letěl směrem ke švédskému vzdušnému prostoru a krátce do něj vstoupil. Informovala o tom agentura AP. Švédské vzdušné síly nasadily stíhací letouny, které ruské letadlo vyfotografovaly. Narušení vzdušného prostoru bylo "nepřijatelné" a "neprofesionální", konstatoval švédský ministr obrany Peter Hultqvis.

  • 21:58

    Šéf odboru pro nešíření jaderných zbraní ruského ministerstva zahraničí prohlásil, že jaderná válka by se nikdy neměla rozpoutat a že Rusko jasně dodržuje dohody mezi jadernými mocnostmi, aby jí zabránilo. Vladimir Jermakov řekl ruské tiskové agentuře Tass, že západní "jaderná trojka" USA, Velká Británie a Francie "sklouzává do jiných pozic", stejně jako NATO, které se podle něj "staví do pozice jaderné aliance". 

  • 21:10

    Ukrajinští bojovníci obklíčení ruskými silami v ocelárně Azovstal v Mariupolu potvrdili, že skupina civilistů mohla opustit areál, píše britská BBC. Zástupce velitele ukrajinského praporu Azov Svjatoslav Palamar uvedl, že skupina 20 osob – včetně žen a dětí – byla přemístěna na "vhodné místo". Již dříve ruská státní média uvedla, že bylo evakuováno 25 osob. Není jasné, kam byly odvezeny. Moskva je pod silným mezinárodním tlakem, aby umožnila odchod civilistů. Předpokládá se, že ještě stovky lidí se ukrývají v továrně – posledním místě, které ukrajinští vojáci v Mariupolu kontrolují. Moskva požaduje, aby se vzdali.

Na východě Ukrajiny pokračovalo ruské ostřelování městečka Popasna v Luhanské oblasti, které mířilo na ukrajinské ozbrojené síly. U obce Novotoškuvske, rovněž v Luhanské oblasti, se ruští vojáci podle ukrajinské armády neúspěšně pokusili prolomit ukrajinské obranné linie.

Ruská armáda také opět ostřelovala obytné oblasti v Charkově a na jeho předměstích, uvádějí ukrajinská média s odvoláním na šéfa tamní regionální správy Olega Sinegubova. Podle něj je čtrnáct lidí zraněných, jedna žena zemřela.

Ruské ministerstvo obrany ve čtvrtek uvedlo, že jeho rakety v noci zničily čtyři sklady pohonných hmot v ukrajinských městech Mykolajiv, Charkov, Záporoží a Čuhujiv. Podle ruské strany tato zařízení používala Ukrajina k zásobování svých jednotek v blízkosti měst Mykolajiv a Charkov a v oblasti Donbasu na jihovýchodě země.

Ruské jednotky se podle Washingtonu zcela stáhly z okolí Kyjeva a Černihivu. Ukrajinská armáda naopak zjevně postupuje na jihoukrajinské město Cherson, které Rusové obsadili počátkem března. Kreml se ale nadále připravuje na útok s cílem získat plnou kontrolu nad východními regiony Doněck a Luhansk a také nad obléhaným Mariupolem, kde jsou uvězněny desítky tisíc lidí a ruské jednotky pokračují v „nuceném přesídlování“ obyvatel přístavního města, uvedl generální štáb ukrajinských ozbrojených sil.

Také Zelenskyj ve svém nočním projevu varoval, že ruská armáda soustřeďuje síly k nové ofenzivě na východě, kde je oficiálním cílem Kremlu takzvané „osvobození“ převážně ruskojazyčného Donbasu. Zelenskyj si rovněž znovu postěžoval na nedostatečnou vojenskou pomoc Ukrajině. „Pokud nedostaneme zbraně, které potřebujeme, Rusko to bude chápat jako povolení k útoku, jako povolení k další vlně krveprolití na Donbasu,“ řekl prezident.

Kráter po výbuchu ve vesnici Demydiv nedaleko Kyjeva
Zdroj: Reuters

Evakuace jsou komplikované

Před očekávaným propuknutím tvrdých střetů se obyvatelé snaží opustit východní část Ukrajiny a míří na západ do relativního bezpečí. „(Půjdeme) tam, kde nejsou žádné výbuchy, kde je děti nebudou muset poslouchat,“ řekl otec dvou dětí Mykola z města Děrhači u Charkova agentuře Reuters.

Rusko provedlo vzdušný útok na jedinou železniční evakuační trasu z měst Slovjansk, Kramatorsk a Lyman pod kontrolou Ukrajiny, uvádí stanice Hromadske. Úder směřoval na železnici u stanice Barvinkove v Doněcké oblasti. Rusko tak zablokovalo tři evakuační vlaky, jejichž pasažéři zůstali ve stanici.

Ukrajinské úřady připustily, že nemohou pomoci s evakuací lidí z města Izjum nebo do něj dodat humanitární pomoc, protože je zcela pod ruskou kontrolou a na východě probíhají nejhorší boje, píše agentura Reuters.

Z oblastí bojů se ve čtvrtek podařilo evakuovat 4676 lidí, uvedla podle deníku Ukrajinska pravda vicepremiérka Iryna Vereščuková. Více než dvanáct set obyvatel se podařilo převézt do Záporoží z ruskými jednotkami obleženého Mariupolu.

BBC: Na východě Ukrajiny už boje sílí

BBC ve čtvrtek ráno informovala o tom, že na východě Ukrajiny ruská vojenská ofenziva již nabírá na intenzitě. „Je to znát na dlouhých kolonách aut jedoucích na západ do relativního bezpečí, je to cítit v opuštěných ulicích, když projíždíte městy Donbasu, a je to slyšet kvůli sílícímu zvuku ruského dělostřelectva,“ uvedl britský zpravodajský server. 

Rusko a jeho zmocněnci nyní kontrolují přibližně 90 procent Luhanska a více než polovinu Doněcka. Ukrajinské jednotky, které v oblasti vedou válku už osm let, jsou ty nejlépe vycvičené a vyzbrojené. Vzhledem k tomu, že ruská ofenziva postupuje ze severu, východu a jihu, však existuje reálné nebezpečí, že budou brzy obklíčeny a odříznuty.

Podle svědectví BBC ukrajinští vojáci na východě budují nové obranné pozice a hloubí zákopy. „Zvuk ruského dělostřelectva sílil, když jsme jeli k ukrajinským frontovým pozicím v Luhansku. Dunění střelby se střídalo s občasnými výbuchy palby z ručních zbraní. Byli jsme ve vzdálenosti 500 metrů od ruských pozic,“ líčí server. 

Ruská armáda podle ukrajinského generálního štábu chce obnovit ofenzivy na města Rubižne a Nižne severně a jižně od města Severodoněck. Prezident Volodymyr Zelenskyj v projevu zveřejněném v noci na čtvrtek řekl, že „budeme bojovat a nestáhneme se“. Tak to podle něho bude do doby, než Rusko snahy o nalezení míru vezme vážně.

Der Spiegel: Hovory ruských vojáků naznačují vraždění civilistů i v Mariupolu

Německá Spolková zpravodajská služba (BND) zachytila rádiové zprávy z ruských vojenských zdrojů, v nichž se hovořilo o zabíjení civilistů v ukrajinském městě Buča, uvedl ve čtvrtek německý zpravodajský časopis Der Spiegel. Uvedl, že agentura ve středu prezentovala tato zjištění v parlamentu, aniž by uvedla zdroj těchto informací.

Podle časopisu Der Spiegel rozhlasové zprávy odpovídaly zdokumentovaným úmrtím. BND například dokázala přiřadit slova vojáka o zastřelení člověka na jízdním kole k jedné ze známých fotografií, které prostřednictvím sociálních sítí a médií obletěly svět. Jiný hovor ukazuje, že Rusové vyslýchali ukrajinské vojáky předtím, než je zabili.

Podle citované zprávy BND je vyloučeno, že by šlo o náhodné činy. Ruští vojáci se prý bavili o vraždách v Buče i o záležitostech všedního dne. Podle Spiegelu byli v Buče nasazeni i ruští žoldnéři a příslušníci soukromé polovojenské takzvané Wagnerovy skupiny, která svou krutost ukázala už v Sýrii.

BND podle německého magazínu vyhodnocuje i další zvukové záznamy, které dávají tušit, že podobné ohavnosti jako v Buče se odehrály také na jiných místech, například v oblasti obléhaného Mariupolu.

V Borodjance se našla těla 26 lidí

V Borodjance u Kyjeva, zničené během ruských náletů a okupace, se v troskách dvou domů našla těla 26 lidí. Podle agentury Reuters o tom ve čtvrtek informovala generální prokurátorka Iryna Venediktová. Městečko je nyní prohledáváno po stažení ruských jednotek, přičemž panují obavy, že po sobě invazní jednotky zanechaly velký počet civilních obětí.

Venediktová na tiskové konferenci přenášené televizí neřekla, jestli úřady už určily příčinu úmrtí nalezených lidí. Nicméně obvinila ruské síly, že Borodjanku před obsazením vystavily barbarskému bombardování. „Borodjanka je to nejhorší z hlediska zničení a nejistoty ohledně počtu obětí,“ prohlásila generální prokurátorka.

Situace v Borodjance je podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ještě „výrazně strašnější“ než v Buče. „V tomto malém městě je více obětí než v Buče,“ citovala agentura AFP ze čtvrteční videozprávy prezidenta Zelenského. „Každý zločin bude vyšetřen a každý kat bude nalezen,“ dodal.

Po odhalení zločinů, které ruští vojáci spáchali během několikatýdenní okupace na civilním obyvatelstvu Buče na předměstí Kyjeva, panují podle Reuters obavy, že se podobných krutostí a vraždění dopouštěli i v dalších městech v okolí ukrajinské metropole. Ukrajinské úřady i svědci uvádějí, že ruští vojáci v Buče zabili stovky civilistů. Moskva to odmítá.

Odhalení jednotek, které stojí za zvěrstvy v Buče, je prioritou pro americké tajné služby

Ústup ruských jednotek z oblasti okolo Kyjeva na východ odhalil brutalitu, která se odehrávala na okupovaném území. V Buče na severozápad od Kyjeva se po ústupu ruských vojsk našlo mnoho zastřelených civilistů, někteří z nich se svázanýma rukama. 

Spojené státy se domnívají, že budou schopné zjistit, které jednotky ruské armády se dopustily krutostí na civilním obyvatelstvu ve městě Buča na předměstí Kyjeva. Stanici CNN to řekl nejmenovaný americký činitel. Identifikace těch ruských jednotek, které se na zabíjení v Buče podílely, je pro americké zpravodajské služby naprostou prioritou.

Od okamžiku, kdy se zprávy o zločinech ruských vojáků v Buče objevily, zpravodajské služby shromažďují a analyzují informace a dostaly se do fáze, kdy zužují okruh podezřelých.

CNN uvádí, že není jasné, zda Spojené státy svoje poznatky zveřejní, podle činitele to bude záviset na rozhodnutí ukrajinské strany. USA také zkoumají informace, které naznačují, že v době, kdy k zabíjení civilistů došlo, bylo v Buče rozmístěných více ruských jednotek. Američtí zpravodajci se snaží zjistit, zda se masakry děly v době, kdy se jedna ruská jednotka z města stahovala a druhá do něho přicházela.

Zelenskyj: Rusové odklízejí těla z ulic a sklepů

Západní politici odsoudili zabíjení v Buče jako válečné zločiny a ukrajinští představitelé tvrdí, že v masovém hrobě u kostela bylo nalezeno 150 až 300 těl. Ukrajinský prezident Zelenskyj mluví o smrti nejméně tří set obyvatel Buči. Kreml nadále tvrdí, že obvinění založená na svědectvích místních obyvatel, humanitárních pracovníků a novinářů jsou cílenou provokací ze strany Kyjeva.

Ve městě Hostomel v sousedství Buči se podle tamních úřadů za 35 dnů ruské okupace ztratilo přes 400 lidí. Očití svědci potvrdili smrt některých z nich, část lidí se pohřešuje. Bývalý ukrajinský ministr obrany Arsen Avakov ve středu pozdě večer na Telegramu zveřejnil video se záběry z garáže, ve které policie objevila těla jedenácti zabitých civilistů. Místní podle Avakovova příspěvku vypověděli, že ruští ostřelovači využívali civilisty k tréninku střelby a jejich těla pak odvlekli do garáže. Tyto informace nelze nezávisle ověřit.

Podle Zelenského se ruské okupační síly po vlně mezinárodního odsouzení snaží zakrýt důkazy o páchaných zvěrstvech. „Máme informace, že ruská armáda změnila taktiku a snaží se odstranit z ulic a sklepů zabité lidi. (…) Je to jen pokus skrýt důkazy a nic víc,“ řekl Zelenskyj.

Podle Zelenského ruská strana také blokuje vytvoření humanitárního koridoru z Mariupolu, aby utajila válečné zločiny páchané v přístavním městě. Tamní městská rada ve středu upozornila, že ruské jednotky začaly používat mobilní krematoria, pomocí kterých se snaží zakrýt důkazy zločinů spáchaných na obyvatelích.

Zametání stop nařídilo podle Ukrajinců nejvyšší vedení Ruské federace po mezinárodní publicitě masakru v Buče. Úřady odhadují, že od začátku války zemřelo v Mariupolu už pět tisíc civilistů, můžou jich však být až desítky tisíc.

Kyjev: Vyšetříme možné zabíjení zajatců

V souvislosti s událostmi okolo Buči čelí také Ukrajina podezření, že vojáci bojující na její straně zabili několik ruských válečných zajatců. Na video, které to údajně zachycuje, upozornil deník New York Times. Podle listu by mohlo jít o polovojenskou jednotku gruzínských dobrovolníků. Záběry byly natočeny jihozápadně od Buči.

Šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak podle BBC přislíbil, že ukrajinská justice incident s možným střílením spoutaných ruských vojáků prošetří. Připustil, že takové incidenty se vzhledem k intenzitě nepřátelství mohou stát. Současně upozornil, že masakry ukrajinských civilistů, spáchané ruskými vojáky, vyvolávají u ukrajinských vojáků emoce i touhu po odplatě. Kromě vyšetřování tak pokládá za nezbytné, aby Rusko přimělo svou armádu dodržovat válečná pravidla a zvyklosti.