Útočník přepadl vojačku na letišti v Paříži, ostraha muže zastřelila

Úřady vyšetřují útok na letišti v Orly (zdroj: ČT24)

Na pařížském letišti Orly zazněla v sobotu kolem 8:30 střelba a byla nařízena evakuace. Útočník se neúspěšně pokusil zmocnit automatické pušky hlídkující vojačky, ostraha muže zastřelila. Pachatele útoku úřady údajně evidovaly jako radikálního muslima. Muž už dříve ráno postřelil severně od Paříže policistu. Letiště bylo odpoledne s menšími omezeními znovu uvedeno do provozu.

K incidentu došlo na jižním terminálu. Patrně islámský extremista přepadl vojenskou hlídku, v odbavovací hale vzal jedné vojačce automatickou pušku, ženu povalil a pokusil se ji držet jako rukojmí.  

Ovládnout zbraň se mu ale zcela nepodařilo, i když se ji pokoušel otočit proti zbývajícím dvěma členům hlídky. Ti po opakovaných marných výzvách, aby ustal ve své činnosti, útočníka nakonec zastřelili v letištním obchodě, kde se snažil ukrýt.

Zprávy v 15 hodin: Ostraha zastřelila útočníka na letišti (zdroj: ČT24)

Incident byl údajně velmi krátký. Podle francouzských úřadů nebyl nikdo z cestujících zraněn. Pouze vojáci, kteří se podíleli na zneškodnění útočníka, utrpěli šok, uvedl zpravodaj Le Figaro. Pachatel již dříve ráno severně od Paříže zranil při silniční kontrole policistu. 

Pařížský prokurátor večer uvedl, že útočník prý křičel, že přišel „zemřít pro Alláha“. Podle prokurátora byl útočník v podmínce. Našla se u něj nádoba s benzinem, korán a několik flashdisků, na nichž však policie nenašla žádné podstatné informace.

Podle prokurátora svědčí volba frekventovaného letiště jako místa útoku i fakt, že radikalizoval své názory, o tom, že se úřady správně rozhodly vyšetřovat čin jako teroristický.

Letiště bylo dopoledne zcela ochromeno, také doprava na letiště byla zcela zastavena. Úřady se nejprve rozhodly preventivně evakuovat celé letiště kvůli obavám, že pachatel má na místě nějaké komplice nebo v prostoru letiště umístil bombu, což se však nepotvrdilo. Odpoledne bylo letiště postupně znovu uvedeno do provozu, pouze na jižním terminálu, kde útok proběhl, trvají jistá omezení.

Policie zatkla bratra a otce pachatele, oba jsou ve vazbě

Tajné služby útočníka jménem Ziyed Ben Belgacem registrovaly jako muslimského radikála. Případ začal vyšetřovat prokurátor specializovaný na teroristickou problematiku. Je možné, že motivací útoku byl právě terorismus. Útočník však nebyl veden na seznamu S, na kterém jsou lidé podezřelí ze sklonů k terorismu.

  • „První informace o útočníkovi se začínají scházet. Byl to muž francouzské národnosti narozený v únoru roku 1978, úřadům jeho jméno bylo známé v souvislosti s drogovými přestupky a byl pod soudním dohledem kvůli kriminálnímu činu, který ovšem neměl nic společného s terorismem. Sledovaly ho také tajné služby, protože měly podezření, že se radikalizoval během pobytu ve vězení. Toto sledování služby zřejmě po čase ukončily, zatím není jasné, kdy přesně se to stalo,“ uvedl zpravodaj ČT ve Francii Petr Zavadil.

Francouzská policie již zatkla bratra a otce pachatele útoku, aby vyšetřila motivy činu, oba jsou ve vazbě. Podle televize BFMTV jim údajně pachatel útoku ráno napsal zprávu z mobilního telefonu, že udělal hloupost, protože střílel na policisty. Vyšetřovatelé také provedli prohlídku mužova bydliště.

„Vojačku držel kolem krku,“ popisuje jeden ze svědků útoku

Cestující na letišti popsali médiím paniku, kterou incident vyvolal. „Vojáci mířili na muže, který naopak mířil sebranou zbraní na ně,“ řekl jeden z očitých svědků, jenž se představil jako Dominique.

„Vojačku držel kolem krku a za ruku. Druhou rukou sahal na její zbraň. Uvědomili jsme si, že je to vážné, a utíkali po schodech dolů. Pak jsme slyšeli střelbu,“ doplnil Dominique.

Další muž řekl, že se vojáci snažili muže uklidnit. Pak prý zazněly dva výstřely. „Po první ráně jsme se na sebe všichni podívali. Nechápali jsme to, říkali jsme si, že určitě jen něco spadlo na zem. Ale pak jsme slyšeli další výstřely. Došlo nám, že je to útok. Šéfové nám řekli, ať utečeme,“ popisuje situaci pracovnice letecké společnosti.

Na letišti probíhala masivní policejní operace. Dorazili také příslušníci protiteroristické brigády RAID. Na místo zamířil také ministr vnitra Bruno Le Roux. Kolem letiště stály dopoledne davy evakuovaných cestujících, podle úřadů bylo z letiště evakuováno tři tisíce osob.

Pachatel brzy ráno zaútočil také při silniční kontrole

Událostem na letišti předcházel brzy ráno incident severně od Paříže, při kterém byl při silniční kontrole postřelen policista. Zranil ho právě pachatel z letiště, jenž pak uprchl v ukradeném autě.

„Před útokem toho muže viděli ve městě Vitry, kde ukradl auto. Také vtrhl do místního baru a vyhrožoval hostům. Ještě předtím ho ve čtvrt na sedm kontrolovala policejní hlídka. Během kontroly ale po policistech začal střílet,“ uvedl ministr vnitra Bruno Le Roux.

Pachatel dokázal silniční hlídce utéct. Letiště ale v rámci operace Sentinel hlídali zkušení vojáci, kteří jsou nasazeni kvůli výjimečnému stavu. Ten ve Francii trvá už od útoků v roce 2015.

Hollande chválil armádu, Le Penová kritizovala vládu

Francouzský prezident Francois Hollande vyzdvihl odvahu a efektivitu policie a armády při rychlém zneškodnění útoku. Podle prohlášení Elysejského paláce slíbil ponechat bezpečnostní opatření v zemi na nejvyšší úrovni jako dosud. Dále zdůraznil odhodlání státu dál „neúnavně bojovat proti terorismu a chránit bezpečnost spoluobčanů“.

Současný favorit prezidentské volby, centrista Emmanuel Macron, přislíbil ještě větší schopnost ozbrojených složek reagovat včas na teroristický útok. Macronova předpokládaná soupeřka v druhém, květnovém kole volby, vůdkyně nacionalistů Marine Le Penová obvinila současnou vládu i ty minulé z přílišné měkkosti v rámci boje proti terorismu.

Z Prahy měl v sobotu letět na Orly pouze jeden spoj

Orly je druhým největším letištěm v Paříži, slouží hlavně pro vnitrostátní lety a spoje nízkonákladových aerolinek. Západní terminál se už po poledni opět otevřel, terminál Jih, kde útok proběhl, byl otevřen později odpoledne, jistá omezení provozu patrně potrvají až do neděle, informoval zpravodaj ČT Petr Zavadil.

Z Prahy měl podle mluvčí ruzyňského letiště v sobotu letět do Orly pouze jeden spoj společnosti Transavia, který se kvůli incidentu zdržel.

Úřady ráno kvůli útoku na vojenskou hlídku z preventivních důvodů nejprve zastavily veškerý letecký provoz na letišti Orly, které se nachází jižně od Paříže. Několik spojů odklonily na mezinárodní letiště Charlese de Gaulla, které leží severně od metropole.