Německým zemědělcům došla trpělivost, zablokovali Berlín. Všichni musíme nést svůj díl, oslovil je ministr

Němečtí zemědělci nespokojení s vládními škrty zablokovali dopravu nejen v centru Berlína, ale také v dalších částech metropole a na příjezdu do města. V pondělí hlásila blokády policie nejen z Berlína, kde farmáři uspořádali velkou demonstraci, ale také z dalších německých měst, například z Hamburku nebo Brém. Do hlavního města se farmáři s traktory, nákladními auty a dalšími stroji sjížděli už od víkendu. Na dálku protestní akci podpořili čeští zemědělci, kteří zároveň mají výhrady vůči tuzemské vládě.

Před rozzlobené farmáře v pondělí předstoupil spolkový ministr financí Christian Lindner, který po celou dobu svého projevu čelil pískotu. „Vypadni, vypadni,“ pokřikoval na Lindnera dav tisíců demonstrantů, který se v pondělí shromáždil u Braniborské brány v centru německé metropole. Pískot a výkřiky nesouhlasu se pokusil utišit šéf Svazu německých zemědělců Joachim Rukwied. „K demokracii patří respekt a ochota naslouchat,“ pronesl předák zemědělců.

Lindner na úvod zemědělcům poděkoval za to, že pondělí a celý předchozí týden protestů se obešly bez násilností. „Mnozí se toho obávali. Já jsem z toho měl také strach. Dnes vám mohu říci, že váš protest je oprávněný a mírumilovný,“ prohlásil. Poznamenal, že vidí značný rozdíl mezi demonstranty a klimatickými aktivisty z hnutí Letzte Generation (Poslední generace). „Zatímco klimatičtí aktivisté Braniborskou bránu, symbol jednoty Německa, pošpinili, vy jste jí vzdali hold,“ dodal.

Ministr financí za hlasitého pískotu a křiku demonstrantů vysvětloval zemědělcům, že není jiná cesta než pokračovat v úsporách. „Jsem správce peněz daňových poplatníků, což jste vy. Jsou to tedy vaše peníze,“ zdůraznil s tím, že nemůže přistoupit k dalšímu zadlužování Německa.

Pohár trpělivosti přetekl, varoval Rukwied

„Všichni musíme odvést svůj díl. Slyšíte, i vláda,“ řekl Lindner. Jako příklad uvedl, že zastavil stavební plány na rozšíření ministerstva financí. Stavba by podle dřívějších odhadů vyšla až na osm set milionů eur (19,8 miliardy korun). Projev Lindner ukončil prohlášením, že zemědělcům žádné nové úlevy nyní nabídnout nemůže, jen spolupráci. Apeloval rovněž na Němce, aby upřednostňovali v obchodech německé zboží před levnějším dovozem.

Rukwied, který k demonstrantům hovořil před Lindnerem, varoval, že pohár trpělivosti přetekl. „Čeho je moc, toho je příliš. Stáhněte návrhy na zvýšení daní a my pak stáhneme traktory z ulic,“ zdůraznil. Varoval, že protesty budou pokračovat, pokud vláda zemědělcům neustoupí.

Se zemědělci se v pondělí setkali zástupci parlamentních frakcí vládních stran, tedy sociální demokracie (SPD), Zelených a liberálních svobodných demokratů (FDP). Svaz zemědělců oznámil, že v otázce dotovaného dieselu nenastal žádný posun, ale že stále vidí možnost změny před schválením rozpočtu pro letošní rok.

Zpravodaj ČT Polák k protestům německých zemědělců (zdroj: ČT24)

Bavorský premiér Markus Söder z konzervativní Křesťansko-sociální unie (CSU) mezitím kancléře Olafa Scholze vyzval k uspořádání celoněmecké agrární konference a k omluvě zemědělcům.

S návrhem solidárního poplatku v pondělním rozhovoru s deníkem Süddeutsche Zeitung přišel spolkový ministr zemědělství Cem Özdemir. Podle něj by lidé mohli odvádět několik málo centů navíc za kilogram masa na zlepšení životních podmínek zvířat. To samé by mohlo platit i pro mléko a vajíčka. Dodal, že z těchto peněz by měli prospěch farmáři, kteří by je vložili do svých chovů.

Protest zkomplikoval dopravu v Berlíně

Pondělní demonstrace, která je vyvrcholením týdenní vlny protestů, je poklidná. Policie nicméně zabránila farmářům vjet do centra města s močůvkou a hnojem. „Nechceme, aby byl odpad vyložen v ulicích, jako se tomu stalo v uplynulých dnech,“ řekla šéfka berlínské policie Barbara Slowiková s tím, že přívěsy bez nákladu tak mají průjezd volný. Dříve oznámila, že na bezpečnost v ulicích dohlíží asi třináct set policistů.

Zablokována byla v Berlíně nejen vládní čtvrť u Braniborské brány, ale celý bulvár 17. června od této významné památky až po náměstí Theodora Heusse na západě metropole. Policie musela opakovaně rozšířit odstavné plochy, aby zemědělci mohli své stroje zaparkovat. Traktory se zaplnilo také Postupimské náměstí v centru.

Zemědělci rovněž za hlasitého troubení vypravili řadu kolon, které projížděly širším centrem města. Příležitost spatřit různé zemědělské stroje ve velkém počtu využila řada školek a škol, z nichž se učitelé a vychovatelé s dětmi vypravili do ulic. Policie odhadla, že ráno byly v berlínských ulicích asi tři tisíce traktorů a nákladních vozů.

Kvůli uzavřeným silnicím se do problémů dostali spolu s řidiči osobních aut rovněž cestující v hromadné dopravě. Některé autobusové linky totiž nevyjely. Dopravní podnik BVG doporučil cestujícím přestoupit na metro a na městskou železnici. „Doprava je odkloněna do ostatních částí města, kde jsou nyní dopravní komplikace. Nad městem létá helikoptéra, monitoruje dopravu,“ popsal dříve situaci zpravodaj ČT Pavel Polák.

Německým farmářům vadí omezování dotací

Přítomnost rozzlobených zemědělců, kteří nesouhlasí s úspornými opatřeními vlády kancléře Scholze, je v Berlíně jasně slyšet od neděle. Farmáři po celou noc troubili, aby na protest upozornili.

Ačkoli měla pondělní demonstrace v Berlíně završit týden protestů, zemědělci chtějí v akcích pokračovat také v příštích dnech. Policie v saském Budyšíně sdělila, že pro příští dny má nahlášeno několik blokád dálničních nájezdů. V protestech chtějí pokračovat i další saští zemědělci, mimo jiné v okolí Saské Kamenice.

Farmáři protestují proti omezování dotací pro zemědělství. Vláda chtěla skončit s podporou dieselu pro zemědělce a daňovým osvobozením zemědělských vozidel. Následně pod tlakem kritiky částečně ustoupila a nakonec schválila zachování daňového osvobození vozidel pro zemědělství, podporu dieselu chce ale postupně do roku 2026 zastavit.

Podle Poláka se jedná o velký zásah do života obyvatel Berlína, místní ale mají pro protest zemědělců pochopení. „Lze ho chápat také jako protest proti vládním opatřením. Tato demonstrace je zároveň vyjádřením nesouhlasu s prací spolkové vlády, která má historicky nízkou podporu. Jen devatenáct procent občanů si myslí, že pracuje dobře. Zemědělcům v tomto protestu fandí velká část německé veřejnosti i proto, aby ukázala, jak je nespokojená,“ vysvětlil dříve zpravodaj.

Čeští zemědělci na hranicích

V Česku se během pondělí desítky traktorů a dalších zemědělských strojů vydaly na protestní jízdu z letiště u Chomutova. Přes centrum města mířily na Horu Svatého Šebestiána k hranici s Německem, blokovat přechod však nechtěly. Do kolony se zapojili hospodáři z regionu, přijeli ale i farmáři ze Středočeského kraje. Na hranicích se kolona na poli krátce před třináctou hodinou otočila a zpět zamířila mimo samotný Chomutov přes vesnice na letiště u Března. Vozidla tam dorazila po šestnácté hodině.

„Symbolicky by chtěli podpořit své německé kolegy. Mezi požadavky českých zemědělců je zrušení Green Dealu a zlepšení situace v zemědělství,“ popsal dopoledne protestní akci redaktor ČT Milan Danda.

Studio ČT24: Podpora protestů německých zemědělců (zdroj: ČT24)

Ředitel společnosti Agrocom Hrušovany Jakub Bodnárik za pořadatele popsal, že cílem akce je nejen podpora německých farmářů, ale také vyprovokování vlády či odborářů k tomu, aby se „začalo něco dít v republikovém měřítku“. Bodnárikova firma patří do holdingu Agrofert ze svěřenských fondů předsedy hnutí ANO Andreje Babiše.

Traktoristy doprovázela policie

Účastníci protestu se shodovali na tom, že chtějí hlavně stejné dotační podmínky v rámci celé Evropské unie. „Chceme stejné podmínky, jako mají všechny členské země, rovný dotační přístup, chceme být konkurenceschopní,“ řekl Pavel Rež, zemědělec ze Slánska. Veřejnost by podle něj měla být lépe informovaná o tom, kdo poškozuje ceny. „Zemědělci to nejsou,“ uvedl.

Po cestě doprovázela traktoristy dopravní policie, v koloně byl i kombajn. Traktory měly návěsy. Na prvním vozidle byl transparent: „Vládo, přestaňte s námi vorat!“ Důvody k nespokojenosti mají zemědělci podle Bodnárika stejné jako v Německu. „Chceme ukázat státu, že jsme tady taky. Stát by nám měl začít pomáhat, nikoliv škodit,“ podotkl Nicolo De Gennaro, který přijel s traktorem z Chrášťan na Rakovnicku.

„V koloně bylo přes sto traktorů, nákladních a dalších zemědělských strojů, k tomu ještě třicet osobních automobilů. Protest zpomalil provoz v Chomutově a jeho okolí. Řidiči čekali na křižovatkách, ale žádné vážné dopravní komplikace nebo nehodu v souvislosti s akcí jsme nezaznamenali,“ informovala mluvčí chomutovské policie Miroslava Glogovská.

S traktory přijeli zemědělci z Vintířova u Kadaně, okolí Chomutova, ale i z větší dálky. Zda se po pondělním protestu bude něco dalšího dít, není podle Bodnárika zatím jasné. „Já doufám, že se začne něco dít,“ podotkl. Podle něj vznikl protest z popudu místních zemědělců, kteří nejsou spokojeni se situací v oboru. „Posledním hřebíčkem do rakve byl konsolidační balíček, který nám přinesl zvýšení daně z nemovitosti o desítky procent, což nám nepřijde správné,“ dodal.

Načítání...