Německo se nachází uprostřed hospodářské krize, tvrdí tamní podnikatelé. Od vlády požadují změnu

Přední německé podnikatelské organizace vyzývají vládu ke změně hospodářské politiky. Chtějí tak zastavit ekonomický pokles, napsala agentura DPA. „Naše země se nachází uprostřed strukturální krize,“ prohlásil prezident svazu zaměstnavatelů Rainer Dulger. Některá média o Německu v poslední době mluví jako o nemocném muži Evropy.

„Základním předpokladem růstu je změna hospodářské a místní politiky,“ řekl DPA prezident Německé průmyslové a obchodní komory (DIHK) Peter Adrian. Nutné jsou podle něj úpravy na mnoha místech. „Potřebujeme osvobozující úder, který by zemí otřásl,“ domnívá se šéf DIHK.

„Jsme ve vážné hospodářské krizi. Německo není v hospodářském propadu, naše země se nyní nachází uprostřed strukturální krize, kterou si z velké části způsobila sama. Spolková vláda musí v roce 2024 ukázat výsledky, jinak nebude ničím jiným než vládou oznamovatelů,“ řekl DPA prezident zaměstnavatelů Dulger.

Konkurenceschopnost Německa jako místa vhodného pro podnikání se podle něj musí opět dostat do popředí zájmu. „Ve srovnání se zbytkem Evropy máme jedny z nejvyšších nákladů na energie, nejvyšší daně a cla, nejvyšší mzdy a zchátralou infrastrukturu,“ řekl Dulger.

Německo je největší ekonomikou v Evropě a největším obchodním partnerem České republiky. Některá média v posledních měsících o Německu kvůli nepříznivému hospodářskému vývoji hovoří jako o nemocném muži Evropy. Podle článku deníku Die Welt z poloviny listopadu je ale ve skutečnosti nemocným mužem Evropy Česká republika, která má zastaralý hospodářský model a podle listu slouží jako varování před tím, co hrozí i Německu.