Ukrajinská armáda dokončila stahování svých jednotek u obce Zolote

Částečné stažení ukrajinských vojáků (zdroj: ČT24)

Ukrajinská armáda dokončila své částečné stažení na druhém místě frontové linie u obce Zolote na východě země. O vytvoření širšího pásma, které oddělí vojáky od proruských povstalců, rozhodli začátkem října účastníci mírových rozhovorů v Minsku. V příštích dnech by měli vojáci opustit i další bojiště fronty na Donbasu.

Ukrajinská armáda buduje nové obranné linie o několik set metrů dál od těch původních, které byly na dostřel ručních zbraní. Mezi vládními vojáky a proruskými povstalci tak vzniká území nikoho. Má to přispět k trvalejšímu klidu zbraní. „Předtím byla vzdálenost mezi 180 až 100 metry, teď jsou to dva kilometry,“ popisuje jeden z ukrajinských vojáků.

Stažení sil podle armádního komuniké ověřili pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), a to i za pomoci dronu. Armáda si ale vyhradila právo na „adekvátní reakci“ v případě ohrožení místních obyvatel, obsazení přilehlého území či průniku nepřátelských průzkumníků.

„Teď čekáme na reakci povstalců. Pokud se taky stáhnou, všechno bude v pořádku. Jestli se pokusí zaujmout naše pozice, tak nebudeme přihlížet. Jsme schopní se vrátit zpět za pět minut,“ ujišťuje voják Volodymyr.

Ukrajinská armáda opouští oblast u vesnice Zolote
Zdroj: Gleb Garanich/Reuters

„Potřebujeme mír, a ne kilometrové nebo půlkilometrové stažení vojáků. Řekněte mi, jaký je mezi tím rozdíl?“ ptá se obyvatel vesnice Katerinivka.

O oddělení sil znepřátelených stran na východoukrajinském bojišti rozhodli počátkem října účastníci mírových rozhovorů v Minsku. První podobná operace se už v červnu uskutečnila u obce Stanycja Luhanska, další dvě měly následovat v lokalitách Zolote a Petrivske. Stažení se ale na první pokus neuskutečnilo kvůli vzájemnému obviňování ze střelby. Odpoutávání sil obou stran v Zolotem tak se zpožděním začalo až toto úterý.

Frontová linie u Zolote
Zdroj: Gleb Garanich/Reuters

Další stahování bude záviset na bezpečnostní situaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij tento týden oznámil, že pokud bude dodržováno příměří, začnou se 4. listopadu od sebe vzdalovat jednotky obou stran také v oblasti obce Petrivske. Ministr obrany Andrij Zahorodňuk ale později podle listu Ukrajinska pravda upozornil, že vzhledem k předchozímu ostřelování se tato operace v pondělí neuskuteční.

Podle separatistů toto oznámení svědčí o tom, že ukrajinská armáda hledá záminky, aby se nemusela ze svých pozic stáhnout.

Stažení vojáků obou stran je považováno za poslední překážku mírových jednání mezi Ukrajinou, Ruskem, Francií a Německem, označovaných jako normandský formát. Cílem rozhovorů je konflikt na východě Ukrajiny ukončit. Dosud si vyžádal více než 13 tisíc lidských životů a z domovů vyhnal více než milion lidí.

Ukrajinská armáda bojuje proti Ruskem podporovaným separatistům v Luhanské a sousední Doněcké oblasti od jara 2014. Kyjev a Západ obviňují Rusko z vojenské podpory separatistů, Moskva zapojení do konfliktu popírá.