Ukrajinci usilují o obnovu energetické infrastruktury

Události: Rusko pokračuje v útocích na ukrajinskou energetickou infrastrukturu (zdroj: ČT24)

Ukrajinská energetika funguje pouze na padesát procent loňského výkonu. Na vině jsou pravidelné útoky ruské invazní armády na tuto infrastrukturu. Štáb ČT natáčel v jedné z tepelných elektráren, která je nyní schopna generovat teplo pouze do sousední vesnice. Kdysi přitom patřila ke klíčovým v regionu. I proto si ukrajinská vláda klade otázku, jak po masivních útocích přežít příští zimu.

Hala největší tepelné elektrárny na západě Ukrajiny připomíná místo energetického zařízení spíše opravárenskou dílnu. Zaměstnanci, kteří by jinak dozorovali provoz bloků, teď zachraňují každou součástku, která by se ještě mohla dál využít.

„Minulou zimu jsme se snažili poškozené ovládání opravovat. Když se nám to nepovedlo, součástky jsme využili v jiném bloku,“ přiblížil Sergej, pracovník oddělení řízení výroby na tepelné elektrárně.

Ruské ostřelování vytváří obrovský tlak na celou energetickou síť Ukrajiny, neboť cílí nejen na samotná výrobní zařízení, ale také třeba na trafostanice nebo na rozvodnou síť. „Poškození ovládacích prvků, jako jsou transformátory, zmenšily manévrovatelnost samotného energetického systému,“ uvedl Ihor, pracovník tepelné elektrárny.

Ukrajina pak v praxi nemůže plynule převádět energii ze západních do východních oblastí. Hrozilo by navíc přetížení vedení velmi vysokého napětí, úřady proto musí v jednotlivých regionech provádět odstávky. Bez proudu jsou lidé denně po dobu několika hodin.

Problémy v zimním období

Napadená země proto musí masivně přebírat energii z okolních zemí – například ze Slovenska. Jen za poslední měsíc jí importovala více než za celý loňský rok. Podle Sergeje z oddělení řízení výroby na tepelné elektrárně nedovoluje technická charakteristika sítí dovážet tolik, aby se plně zabezpečila celá země.

„Když se nám nepodaří obnovit vlastní generaci, budeme v zimě čelit velkým problémům,“ upozornil. Ukrajinská vláda před zimou nabádá úřady a podniky k nákupu velkých plynových generátorů, které ale bez větších investic do nových sítí pomohou pouze lokálně.

„Plyn je významně dražší, energetická síť je levnější,“ uvedl pracovník výzkumného vrtu Ihor. „Když je ale taková situace, že musíme využívat technologie, abychom to ustáli, pak je to prostě potřeba,“ dodal.

Kvůli útokům na energetické zdroje, jako jsou třeba tepelné elektrárny, roste v zemi význam plynu – nejen jako zdroje tepla. Proto Ukrajinci po celé zemi stále pátrají po nových nalezištích plynu a uvádějí do provozu další a další plynové vrty.