Tvrdý trest pro studentku: svou spolubydlící prý podřízla při sexuálních orgiích

Perugia – Mimořádnou pozornost budilo soudní líčení s americkou studentkou Amandou Knoxovou, podle obžaloby totiž měla zavraždit v italské Perugii svou britskou spolubydlící při sexuálních orgiích. Soud nakonec Knoxovou poslal na 26 let do vězení, na vraždě se měl podílet i její přítel, který od soudu odešel s 25letým trestem. Oba se ale nadále cítí nevinní a jejich obhájci ihned prohlásili, že se proti rozsudku odvolají. Rodiče Knoxové doufají v pomoc amerického ministerstva zahraničí.

Případ se odehrál na kolejích v roce 2007. Knoxová vyrazila se svou spolubydlící Meredith Kercherovou na večírek, kde se ale zábava vinou alkoholu a drog zvrhla v násilnické sexuální orgie. Britská studentka byla později nalezena mrtvá s mnoha podlitinami a podříznutým hrdlem. Podle obžaloby měla Knoxová přesvědčit svého italského přítele a jejich známého z Pobřeží slonoviny, aby Britku sexuálně obtěžovali – jenže ta se odmítala sexuálních hrátek zúčastnit. Proto jí Knoxová s přítelem zasadili osudnou ránu, na čepeli nože se našla jejich DNA. Policie proto nepřijala nahlášenou verzi o násilném vloupání, okno prý rozbili sami odsouzení.

Podle obžaloby Knoxová vraždila z nenávisti a touhy po pomstě, protože jí britská spolubydlící vyčetla, že je promiskuitní a zanedbává osobní hygienu. Obhájci vraždícího páru ale odmítali důkazy a motiv jako nedostatečné a za jediného viníka označovali známého z Pobřeží slonoviny. Ten se po vraždě pokusil utéci do zahraničí, ale byl dopaden a již dříve souzen. Přiznal, že byl na místě činu a měl s obětí sex, ale tvrdil, že v době vraždy byl v koupelně. Soud však uznal tvrzení žalobců, že obviněný držel při vraždě ruce Angličanky, a poslal ho na 30 let do vězení. I on se odvolal.   

Reportáž Dany Zlatohlávkové (zdroj: ČT24)

Proces s Knoxovou a jejím přítelem trval téměř rok a porota se po pátečním závěru soudního rokování radila o rozsudku téměř 12 hodin. Jejich vinu nakonec uznala, ale odmítla požadavek žaloby na doživotí pro oba, protože dosud nebyli trestaní a jsou mladí. Všichni odsouzení musí z rozhodnutí soudu také zaplatit milion eur (25,6 milionu korun) rodičům oběti a 800 tisíc eur jejím třem sourozencům. „Jsme za rozsudek rádi, ale znamená to také, že tři mladí lidé skončí na dlouho za mřížemi. Šťastní nejsme,“ uvedl bratr zavražděné studentky.