Téma potratů rezonuje před americkými volbami

Události: Právo na potrat jako jedno z témat prezidentské kampaně v USA (zdroj: ČT24)

Už dva roky neplatí ve Spojených státech ústavní právo na potrat. Tamní Nejvyšší soud svým rozhodnutím nechal regulaci na rozhodnutí jednotlivých federálních států. Právě toto téma rezonuje v předvolební kampani prezidentských voleb, které USA čekají na podzim. Někteří členové Republikánské strany žádají další omezení. V americkém Senátu tento měsíc nepodpořili také zákon zaručující přístup k antikoncepci.

Zrušení ústavního práva na interrupce podporuje podle průzkumů třetina amerických voličů. Liz Mooneyová z Marylandu tvrdí, že si úplný zákaz potratů dala za svoji „životní misi“. „Ženě nepřísluší rozhodnutí o tom, že zabije dítě, aby se utvrdila sama v sobě. To nic neřeší,“ tvrdí.

Její kamarádka Mary Legareová z organizace Students for Life pak bude moci poprvé volit – i pro ni bude zrušení potratu prioritou. „Nejspíš budu volit Donalda Trumpa, protože ze všech prezidentů, které jsme kdy měli, je nejvíc pro zachraňování života,“ myslí si.

Naopak 63 procent registrovaných voličů podle průzkumů usuzuje, že by potraty měly být ve všech či ve většině případů legální. Tato problematika Spojené státy rozdělila, usuzují analytici. Po dvou letech stále přibývá těch států, které interrupce zakázaly nebo zpřísnily, jiné naopak schválily posílení tohoto reprodukčního práva.

Dopad na život desítek milionů

Rozhodnutí Nejvyššího soudu s konzervativní většinou mělo přímý dopad na život desítek milionů Američanek. Demokraté proto přišli s tématem zrušení ústavního práva na potrat v kampani před nacházejícími podzimními volbami. Ve volebních spotech varují, že Trump pak v případě znovuzvolení půjde ještě dál.

„Skutečnost je taková, že dvě třetiny žen v reproduktivním věku žijí ve státě, kde platí Trumpův zákaz potratů,“ tvrdí viceprezidentka USA Kamala Harrisová.

Před zákazem to každá Američanka měla průměrně na ženskou kliniku 40 kilometrů, nyní o dalších sto kilometrů dál. V některých státech jim za to hrozí dokonce postih. S tím se zvyšují i finanční nároky – průměrně v přepočtu o deset tisíc korun. Také proto roste počet případů, kdy ženy dostávají potratové pilulky na základě lékařského vyšetření po internetu.