Republikánům v Ohiu se nepodařilo ztížit podmínky pro zakotvení práva na potrat v tamní ústavě

Republikánům v Ohiu se nepodařilo ztížit podmínky pro změnu tamní ústavy. Voliči odmítli návrh, aby změny základního zákona muselo v referendu schválit alespoň šedesát procent voličů, uvedla stanice CNN. Republikáni se snažili ztížit podmínky před listopadovým referendem, v němž budou lidé v Ohiu rozhodovat o tom, zda bude v ústavě státu zakotveno právo na potrat.

Republikáni navrhovali, aby změnu ústavy muselo v referendu schválit nejméně šedesát procent voličů místo současné většiny. Argumentovali tím, že opatření lépe ochrání ústavu před nežádoucími vnějšími vlivy.

Odpůrci však tvrdili, že hlavním cílem opatření bylo ztížit zakotvení práva na umělé přerušení těhotenství do ústavy. O tom by se mělo hlasovat v listopadu. Aby byl návrh schválen, bude i nadále stačit, aby se pro něj vyslovila prostá většina voličů.

Výsledek přivítali zástupci organizací na podporu práva na umělé těhotenství i prezident Joe Biden. „Obyvatelé Ohia promluvili jasným a důrazným hlasem a zvítězila demokracie,“ uvedl Biden, který právo na potrat dlouhodobě podporuje. Naopak odpůrci potratů mluví o „smutném dni pro Ohio“.

Američtí politici mohou potraty znovu zakazovat po rozsudku nejvyššího soudu z loňského roku, který zvrátil své předchozí rozhodnutí ze sedmdesátých let. Činí tak na úrovni jednotlivých států. Od roku 1973, kdy nejvyšší soud rozhodl ve známé kauze Roeová versus Wade, platilo v celých USA právo na přerušení těhotenství do přibližně 22. týdne, kdy plod začíná být schopný života mimo dělohu.