Stovkám Syřanů hrozí vězení

Damašek - Několik set zatčených Syřanů bylo obviněno z poškozování pověsti státu. Hrozí jim za to podle agentury Reuters tříleté vězení. Syrské úřady v minulých dnech zatkly tisíce lidí. Ochránci lidských práv tvrdí, že rodiny pohřešují přes 2800 osob, skutečný počet zatčených prý může ale činit i 8000. Desetina z nich jsou lidé zadržení v ohnisku protivládních nepokojů, ve městě Dará.

„V rozporu s mezinárodním zákonem a lidskými právy pokračuje zatýkání po celé Sýrii,“ řekl člen syrské organizace ochránců lidských práv Ramí Abdarrahmán.

Syřané požadují od března politické reformy a nyní už také rezignaci prezidenta Bašára Asada. Konflikt se vystupňoval před týdnem, kdy vláda poslala do Dará početnou vojenskou jednotku a za ní také tanky. Syrské nepokoje si vyžádaly podle skupiny ochránců lidských práv Insan přes 600 mrtvých.

Její ředitel Visám Taríf tvrdí, že díky výpovědi příbuzných je potvrzeno 2843 zatčených. Taríf se domnívá, že ve věznicích ale může být až 8000 oponentů režimu. Jsou mezi nimi aktivisté, lokální vůdci, lidi zadržení při natáčení demonstrací nebo ti, kdo záběry umisťovali na internet. V Dará, stejně jako na damašském předměstí Duma, ale prý policisté zatýkali i náhodné chodce.