Slovenský soud nepravomocně uznal Kisku vinným z daňového podvodu

Slovenský soud první instance uznal tamního exprezidenta Andreje Kisku vinným z daňového podvodu. Vyměřil mu trest dva roky vězení, který odložil na zkušební dobu tří let. Současně mu uložil pokutu patnácti tisíc eur (asi 368 tisíc korun) a na šest let zakázal vykonávat funkci statutárního zástupce obchodních společností. Verdikt není pravomocný. Kiskův obhájce už ohlásil odvolání proti rozsudku.

Bývalá hlava státu byla souzena pro nadměrné odpočty daně z přidané hodnoty (DPH) své rodinné firmy KTAG v souvislosti se zahrnutím nákladů na Kiskovu předvolební prezidentskou kampaň do účetnictví společnosti. Kiska byl jednatelem firmy před svým zvolením do čela země v roce 2014.

Spolu s Kiskou uznal soud vinným i druhého obžalovaného jednatele KTAG Eduarda Kučkovského. Ten dostal podmínku. Oběma obžalovaným hrozilo až dvanáct let vězení. Obhajoba již oznámila, že se proti rozhodnutí soudu odvolá, zatímco žalobce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou.

Pro případ, že by Kiska pokutu nezaplatil, určila soudkyně náhradní trest vězení v trvání dvou let. Stejně rozhodla i v případě Kučkovského, kterému uložila kromě jiného pokutu deset tisíc eur (245 tisíc korun). Kiska byl v případu souzen jako organizátor, což je přitěžující okolnost při ukládání trestu.

Náklady na Kiskovu předvolební kampaň podle obžaloby nesouvisely s podnikáním KTAG a ani se smlouvou, kterou exprezident s touto firmou uzavřel. Žalobce uvedl, že společnost tak neoprávněně uplatnila nárok na vrácení DPH v celkové výši přes 155 tisíc eur (3,8 milionu korun). 

Skutek není trestným činem, tvrdila obhajoba

Kiska se během soudního procesu hájil tím, že KTAG na základě zmíněné smlouvy platila náklady a zároveň přijímala výnosy z jeho přednáškové a vydavatelské činnosti. Ty vykonával už před zvolením hlavou státu a pak v ní pokračoval po skončení prezidentského mandátu v roce 2019.

Obhajoba zase tvrdila, že žalovaný skutek není trestným činem a že nenašla žádný jiný verdikt soudů v podobné kauze, jako je Kiskův případ. KTAG spornou výši daně v minulosti i s penále doplatila.