Slovensko je ztracený případ, míní spisovatel Soltész. Volby ukázaly demokracii v zemi, oponuje politolog Valeš

Události, komentáře: Slovensko má dohodu na koalici (zdroj: ČT24)

Předsedové slovenských stran Smer–SD, Hlas–SD a SNS podepsali po parlamentních volbách memorandum, které se stane základem koaliční smlouvy. Volby byly referendem o tom, zda země patří na Západ a voliči rozhodli, že se jim tam nelíbí, domnívá se spisovatel a komentátor televize JOJ Arpád Soltész, který se na Slovensku obává maďarského scénáře. Podle politologa Západočeské univerzity Lukáše Valeše ale bude Hlas–SD případný příklon k Východu korigovat. O povolební situaci na Slovensku debatovali v Událostech, komentářích.

Šéf vítězného Smeru Robert Fico získá premiérské křeslo, předseda Hlasu Peter Pellegrini pak pozici předsedy parlamentu. Fico slíbil vládnout demokraticky a pěstovat zdravé vlastenectví. Primárním úkolem nové vlády bude boj proti nelegální migraci.

„Země se rozhodla nějakým způsobem, volby měly spíš charakter referenda. Tak jako v roce 1998, kdy jsme rozhodovali o Vladimírovi Mečiarovi. Tehdy to bylo o tom, že chceme patřit na Západ. Teď jsme tam patřili a rozhodovali jsme se o tom, jestli tam chceme zůstat a volič rozhodl, že se nám tam vlastně nelíbilo,“ řekl Soltész, který se po volbách rozhodl přesunout do Česka.

„Myslím, že kdo chce žít na Západě, nemůže se hádat s celým národem, musí se zvednout a odejít žít na Západ,“ dodal.

Výsledek voleb komentátor očekával. „Označovali mě pravidelně za apokalyptika a přehnaného pesimistu, který bere lidem naději. (…) Já jsem jen varoval před tím, kam společnost spěje, ona tam dospěla. Já jsem s tím počítal. Měl jsem všechno připravené na to, abych mohl odejít, počkal jsem si na oficiální výsledek, protože jsem se mohl mýlit. Nemýlil jsem se. Slovensko je v tomto okamžiku ztracený případ,“ domnívá se.

S tím ale politolog Valeš nesouhlasí. „Pan Pellegrini jako předseda Hlasu, třetí nejsilnější strany na Slovensku, řekl jasně, že v případě, že by země měla nakročeno z Evropské unie nebo z NATO, tak odchází a s ním by padla celá vláda,“ popsal.

Zklamání z vývoje na Západě či v Evropské unii je podle něj cítit i v Česku nebo Německu. „Že není schopná zajistit bezpečnost evropských občanů proti nelegální migraci, že na rozdíl od Spojených států Evropská unie výrazně chudne, neroste, není schopná technologicky obstát v globální soutěži a zkrátka a dobře už není tou zárukou prosperity tak, jak jsme do ní vstupovali,“ nastínil politolog.

„Zkrátka jsme ve špatných časech a zdá se, že Západ už prostě není ideálem demokracie a prosperity, jak jsme si mysleli v devadesátých letech,“ dodal.

SNS je přívažek, myslí si Valeš. Naivní, reagoval Soltész

V reakci na povolební směřování na Slovensku pozastavili evropští socialisté členství Smeru i Hlasu a argumentují právě tím, že Robert Fico se odklání od evropských hodnot. Evropské frakci vadí také spojení s radikálně pravicovou SNS.

„Jestli se nepletu, tak s SNS už pan Fico jednou spolupracoval a žádný odchod z Evropské unie z toho také nebyl,“ okomentoval Valeš. „Napovídají tomu i ta křesla, která SNS dostala, že zrovna SNS je spíš takový nezbytný přívažek,“ uvedl.

K demokratickým volbám podle něj patří také respektování rozhodnutí voličů. „Naopak si myslím, že slovenské volby ukázaly, že demokracie i západní demokracie je na Slovensku doma – vysoká volební účast přes 68 procent, byly eliminovány ty skutečné extrémy, ať už je to hnutí Republika nebo populistická strana Sme rodina. Myslím, že volby na Slovensku dopadly velmi dobře a potvrdily kvalitu slovenské demokracie,“ ohodnotil Valeš.

Soltész upozornil na to, že Robert Fico a jeho Smer prošli proměnou během parlamentní krize po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. „Dnešní Robert Fico není ten Robert Fico, kterého si pamatujeme. To byl Robert Fico, který byl kontrolovaný do značné míry oligarchickým pozadím, které rozumělo tomu, že musí být ukotvené na Západě,“ popsal.

„Robert Fico to teď uplaval sám za sebe po tom, co ho hodili přes palubu. Dnes za ním nikdo nestojí, nikdo na něho nemá vliv, nikdo ho nekontroluje. A to, jak se projevoval před volbami, je skutečný a autentický Robert Fico, který jako mladý svazák snil o tom, že jednoho dne by mohl být prvním tajemníkem ÚV KSČ. Potom padl režim a on byl nucen být pouze demokraticky voleným premiérem,“ domnívá se Soltész.

Pellegrini je „pěkná tvář“, ne záruka demokracie, míní Soltész

Komentátor nepředpokládá, že by se Fico pokusil Slovensko vyvést z NATO nebo EU. Předseda Smeru podle něj spíš aspiruje k maďarskému modelu vládnutí. „Jeho technologie moci bude velmi podobná technologii moci Viktora Orbána, bude velmi blízký Kremlu,“ řekl.

„Bude formálně deklarovat, že on přece patří do NATO, on přece patří do Evropské unie a bude prosit o eurofondy. Zároveň bude rozkládat jakékoliv aktivity Evropské unie, které by například nevyhovovaly Kremlu,“ předpokládá Soltész.

Hlas podle něj zárukou demokracie na Slovensku nebude. „Klidně bych vsadil i větší obnos na to, že Smer reabsorbuje Hlas ve velmi krátkém čase. Peter Pellegrini v podstatě není nikdo. Peter Pellegrini je někdo, koho vytáhli po tom, co byl Robert Fico donucený odstoupit,“ uvedl Soltész s tím, že Pellegrini je „pěkná tvář“, která jen měla „uklidnit vášně“ v turbulentních dobách parlamentní krize.

„V tom byl Peter Pellegrini úspěšný, ale on opravdu není áčkový politik,“ dodal.

Soltész upozornil také na to, že předseda SNS Andrej Danko s sebou do parlamentu přivedl výrazně pravicovější lidi, než kteří byli na kandidátce nacionalistické Republiky. „Myslet si, že SNS, respektive poslanci, kteří přišli na kandidátce SNS, budou nějakými demokratickými brzdami a protiváhami autoritářských ambicí Roberta Fica, je opravdu naivní,“ dodal.

Srovnání s Orbánem je ale podle Valeše přehnané. „I kdyby Robert Fico nakrásně chtěl, tak mu nebude umožněno vládnout totalitně, autoritářsky, ale ani dokonce tak jako Viktor Orbán. On nemá nadpoloviční většinu a bude muset na ostatní koaliční partnery brát ohled. I tohle je určitá záruka, že k tak dramatickým změnám nedojde,“ uvedl.

„Co říká politik před volbami, ať už v dobrém nebo ve zlém, bych nebral za bernou minci. Počkal bych si na to, jaké reálné kroky Ficova vláda bude mít. Myslím si, že uvidíme Fica pragmatika, který možná bude víc na Východ než zatímní slovenská vláda, ale nemyslím si, že to bude nějaký kremelský agent,“ uzavřel.