Sever Číny zasáhla rekordní vedra. V této oblasti jsou neobvyklá

V čínském hlavním městě Pekingu v pátek teplota vystoupala na 39,4 stupně Celsia, což je pro polovinu června rekordní hodnota. Vlny veder nejsou v červnu v Číně ničím neobvyklým, zpravidla ale postihují suchý západ a jih země. Nyní se s horkem potýká také sever. Horka nutí k většímu využívání klimatizace, což zatěžuje elektrickou síť.

Úřady v Pekingu vydaly na pátek oranžový, tedy druhý nejvyšší stupeň varování před vysokými teplotami. „Kolem 14:30 místního času (08:30 SELČ) dosáhla teplota v observatoři na jižním předměstí Pekingu 39,4 stupně Celsia, čímž překonala rekord pro polovinu června,“ sdělil čínský meteorologický ústav.

„Teplota povrchu silnic bude přesahovat 50 stupňů Celsia, což může způsobit poškození komunikací, praskání pneumatik a další problémy v dopravě,“ varoval meteorolog Lej Lej.

Ve čtvrtek Š'-ťia-čuang, který je metropolí provincie Che-pej, zaregistroval 40,4 stupně Celsia, napsala agentura Reuters s odvoláním na místní média. Červnové rekordy překonala i města Čang-ťia-kchou a Čcheng-te v téže provincii.

Na řadě míst v Číně úřady vyzvaly občany, aby se v době největšího horka v odpoledních hodinách vyhýbali venkovním aktivitám, a dělníci pracující venku, aby se náležitě chránili.

Nebývale teplé počasí zažívá Čína letos již od března. Experti předpovídají, že vedra by mohla v letošním roce být ještě horší než loni, kdy se země potýkala s extrémně vysokými teplotami více než dva měsíce.