Rychlá evakuace severu Gazy je nemožná, zní ze světa. EU ztrojnásobí humanitární pomoc Palestině

Izraelem stanovená lhůta, aby Palestinci odešli ze severní do jižní části Pásma Gazy, vypršela v pět hodin odpoledne místního času (čtyři hodiny SELČ). Přesvědčení, že tak rozsáhlá evakuace v krátké době není možná, vyjádřil šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell i vrcholný představitel OSN. Před vysídlováním Palestinců varovaly také arabské státy. Lídr teroristického hnutí Hamás Ismáíl Haníja v sobotu  prohlásil, že Palestinci Pásmo Gazy nikdy neopustí. EU ztrojnásobí humanitární pomoc Palestině.

Izrael v pátek vyzval civilisty ze severu Pásma Gazy, aby se do 24 hodin přemístili na jih oblasti. Po vypršení lhůty nezačala očekávaná rozsáhlá pozemní ofenziva, v noci ale pokračovaly vzdušné údery izraelských vzdušných sil na Gazu.

Ráno oznámil mluvčí izraelské armády, že ještě mezi 10. a 16. hodinou místního času (9. a 15. hodinou SELČ) bude možný bezpečný pohyb na dvou hlavních silnicích v Pásmu Gazy. Palestinský Červený půlměsíc dostal od izraelských sil pokyn, aby rovněž do 17 hodin místního času (16 hodin SELČ) vyklidil nemocnici.

Události: Příběhy obětí i unesených. Smutek Izraele (zdroj: ČT24)

Vysoce postavený egyptský představitel podle listu řekl, že Izrael souhlasil, že nebude ostřelovat oblasti v Pásmu Gazy, kterými budou cizinci na cestě ven procházet, a že „účastníci jednání obdrželi souhlas“ s tímto postupem i od palestinských skupin Hamás a Islámský džihád.

Lídr Hamásu Ismáíl Haníja v sobotu v televizním projevu prohlásil, že Palestinci Pásmo Gazy nikdy neopustí a obvinil Izrael z genocidy. „Obyvatelé Gazy zůstávají na svém území. Nikdy Gazu neopustí,“ uvedl Haníja v části projevu, která se týkala Egypta, s nímž Pásmo Gazy také sousedí. Haníja rovněž Izrael obvinil z toho, že páchá „genocidu“ ve spolupráci „s americkou vládou a některými evropskými státy“, uvedla al-Džazíra.

„Vzdávám hold obyvatelům Gazy, kteří čelí barbarské sionistické mašinerii,“ prohlásil Haníja s odkazem na Izrael. Hamás naopak označil za hnutí bojující za svobodu, které dodržuje zásady etiky. „Hamás se vždy snažil neútočit na civilisty navzdory všemu, co sionistický režim udělal,“ prohlásil Haníja, který se dlouhodobě zdržuje v Kataru.

Kritika EU i OSN

Izraelská výzva k plošné evakuaci vyvolala mezinárodní kritiku. „Představa, že by se dalo během 24 hodin přesunout milion lidí v situaci, v jaké se nachází Pásmo Gazy, může skončit pouze humanitární krizí,“ konstatoval Josep Borrell.

Dodal, že je Izrael povinen dodržovat mezinárodní humanitární právo, i když se brání proti agresi Hamásu. „Naše pozice je jasná, stojíme za právem Izraele bránit se. Ale každé právo má svou hranici, a touto hranicí je mezinárodní právo,“ řekl.

Kriticky se k záměrům Tel Avivu postavil také zástupce generálního tajemníka OSN pro humanitární otázky Martin Griffiths. „Smyčka kolem civilního obyvatelstva v Gaze se utahuje. Jak se má 1,1 milionu lidí přesunout přes hustě obydlenou válečnou zónu za méně než 24 hodin?“ prohlásil.

Podle ředitelky Herzlova centra izraelských studií Univerzity Karlovy Ireny Kalhousové je evakuace severu Pásma Gazy těžko uskutečnitelná i proto, že se tamní obyvatelé nemají kam vydat. „Jižní část Gazy je velmi silně osídlená a Egypt má zavřené hranice a nepustí zatím žádné uprchlíky,“ poukázala.

Evropská unie zvýší podporu Palestincům

Evropská unie s okamžitou platností ztrojnásobí objem humanitární pomoci pro Pásmo Gazy, nově to bude 75 milionů eur (1,85 miliardy korun). Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová to oznámila v sobotu po jednání s generálním tajemníkem OSN Antóniem Guterresem a blízkovýchodními lídry. Dodala, že Komise se ujistí, že pomoc se dostane těm, kteří ji opravdu potřebují. EU se několik dní přela, zda pokračovat v pomoci Palestincům poté, co teroristické palestinské hnutí Hamás z Pásma Gazy napadlo před týdnem Izrael, který reagoval odvetnými útoky.

Členské státy Evropské unie v minulých dnech vedly debatu o tom, zda finanční pomoc směřovanou do Palestiny zastavit zcela či ji pouze přehodnotit a vyloučit jakékoli zneužití ze strany Hamásu, který EU pokládá za teroristickou organizaci, a dalších radikálních skupin. Většina ministrů zahraničí se podle šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella v úterý shodla na další spolupráci s palestinskými úřady.

„Komise okamžitě navýší současný balík humanitární pomoci určený pro Gazu o 50 milionů eur. Tím se celková částka zvýší na více než 75 milionů eur. Budeme pokračovat v úzké spolupráci s OSN a jejími agenturami, abychom zajistili, že se tato pomoc dostane k potřebným v Pásmu Gazy. Komise podporuje právo Izraele bránit se proti teroristům z Hamásu při plném respektování mezinárodního humanitárního práva. Usilovně pracujeme na tom, aby se v této souvislosti dostalo podpory i nevinným civilistům v Gaze,“ uvedla von der Leyenová. 

Vysidlování Palestinců může podle Jordánska přerůst v širší konflikt

Kritika přišla také od arabských států. Jordánsko varovalo před širším regionálním konfliktem, který by podle něj mohlo vyvolat násilné vysídlení Palestinců z Gazy. Jordánský ministr zahraničí Ajmán Safádí prohlásil uzavření přechodů do Gazy i pro humanitární pomoc za „flagrantní“ porušení mezinárodního práva.

„Tato válka zabíjí a vyhání nevinné Palestince a ponechá region i svět čelit prostředí zkázy a zoufalství, které Izrael vytváří v Gaze,“ řekl Safádí. Obává se, že „toto dovede region do pekla války“.

Podobně se vyjádřilo katarské ministerstvo zahraničí. Vyzvalo k „ukončení izolace Pásma Gazy a zajištění plné ochrany palestinských civilistů podle mezinárodního a humanitárního práva“.

V Gaze zahynulo přes 2200 lidí, tvrdí tamní úřady

Z Gazy navíc přicházejí zprávy, že se Hamás snaží evakuaci zabránit. Hnutí, které je zodpovědné za teroristické útoky na Izrael z minulého týdne, vyzvalo obyvatele, aby zůstali ve svých domovech a na cestách postavili bariéry, aby přesuny zkomplikovali. Přesto podle odhadu Úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN (OCHA) ze severu Pásma Gazy po izraelské výzvě odešly desetitisíce lidí.

V Pásmu Gazy podle tamních zdravotních úřadů zahynulo při odvetných izraelských akcích za týden po útocích Hamásu 2215 lidí včetně sedmi stovek dětí. Více než deset tisíc lidí utrpělo zranění. Není ovšem jasné, kolik z obětí jsou civilisté a kolik příslušníci Hamásu.

OSN uvedla, že nálety také zničily přes třináct set budov v Gaze. Zcela zničeno je přes pět tisíc bytů, téměř čtyři tisíce dalších jsou neobyvatelné. Tisíce lidí tak přišly o domov.

Izrael Gazu, odkud na jeho území pronikli teroristé z Hamásu, kompletně uzavřel. Do oblasti nepouští ani dodávky vody nebo potravin.