Rusko v Donbasu zesílilo útok, aby odvedlo pozornost od protiofenzivy, informují britské tajné služby

Rusko v posledních pěti dnech zvýšilo intenzitu útoků svých vojsk na doněckém úseku fronty v Donbasu na východě Ukrajiny. Činí tak podle informací britského ministerstva obrany nejspíš ve snaze zaměstnat ukrajinské jednotky, které by jinak mohly chystat další protiofenzivu.

Intenzivní boje se podle britské rozvědky odehrávají u měst Siversk a Bachmut, severně od bašty proruských separatistů v Doněcku. Separatistické milice podle nich pravděpodobně dosáhly určitého postupu směrem k centru vesnice Pisky poblíž doněckého letiště. Celkově však prý ruské síly zaznamenaly jen malé územní zisky.

Londýn se domnívá, že existuje reálná možnost, že Moskva zvýšila své úsilí na Donbasu ve snaze poutat zde další ukrajinské jednotky uprostřed spekulací, že Kyjev plánuje velkou protiofenzivu.  

Ukrajinský generální štáb v sobotu odhadl, že od zahájení války 24. února přišlo Rusko už o 46 a půl tisíce vojáků. Údaje nelze nezávisle ověřit.

Enerhoatom varuje před vysokým rizikem úniku radioaktivních látek

Ukrajinská energetická společnost Enerhoatom v sobotním prohlášení upozornila na vysoké riziko úniku radioaktivních látek v důsledku pokračujícího ostřelování Záporožské jaderné elektrárny okupované ruskými vojsky. Z ostřelování se nyní opět obvinily obě strany válečného konfliktu. 

Záporožská jaderná elektrárna je v provozu „s rizikem porušení norem radiační a požární bezpečnosti“, uvedl Enerhoatom. „Během uplynulého dne ruská armáda opakovaně ostřelovala areál elektrárny, škody se v současnosti zjišťují,“ uvedla společnost. Zároveň připomněla, že po přestávce vynucené požárem obnovily dodávky elektřiny do ukrajinské energetické sítě dva z celkem šesti reaktorů záporožské elektrárny.

Události: Záporožská atomová elektrárna stále čelí ostřelování (zdroj: ČT24)

Podle Enerhoatomu sice v současnosti nehrozí poškození provozu zařízení a zabezpečovacích systémů, kvůli přítomnosti ruské armády, jejích zbraní, vybavení a výbušnin v elektrárně ale existují vážná rizika pro bezpečný provoz. 

„Radiační situace na Záporožské jaderné elektrárně je v normě,“ reagoval na varování mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov, podle kterého elektrárnu chrání „specializované ruské vojenské jednotky“. Současně podle agentury Interfax prohlásil, že „v areálu elektrárny nejsou těžké zbraně“.

WSJ: Přístup MAAE do Záporožské elektrárny vypadá nadějně

Experti Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) se chystají provést inspekci v Záporožské jaderné elektrárně už začátkem příštího týdne. Podle deníku The Wall Street Journal to uvedly informované zdroje obeznámené s vývojem jednání o přístupu do zařízení. Tyto rozhovory podle deníku zaznamenaly průlom.

Generální ředitel MAAE Rafael Grossi v uplynulých dnech vyjednával o přístupu s ukrajinskými diplomaty ve Vídni, ruskými představiteli v Istanbulu i s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem v Paříži. Dvě osoby obeznámené se situací uvedly, že mise MAAE se téměř jistě uskuteční začátkem příštího týdne, přestože se ještě dolaďují podrobnosti. Podle jednoho ze zdrojů probíhají „horečné přípravy“ této návštěvy.

Rusko sice dlouhodobě uvádí, že návštěvě MAAE v zařízení nebrání, trvalo ale na dodržení podmínek návštěvy, které byly pro ukrajinskou stranu i mezinárodní organizaci nepřijatelné.

Jednou z nich bylo, aby delegace cestovala do zařízení přes poloostrov Krym, který ovládá Rusko. Moskva prý ovšem nyní své požadavky zmírnila, takže delegace se bude moci do elektrárny dostat přes území pod kontrolou Kyjeva a strávit v zařízení alespoň dva dny. 

Dar zařízení na vyhledávání ruských námořních min

Ukrajině daruje Velká Británie dálkově ovládané přístroje, které Kyjevu poslouží k vyhledávání a zneškodňování ruských námořních min. V sobotu to v tiskové zprávě oznámilo tamní ministerstvo obrany. Vedle toho Británie zajistí i výcvik ukrajinských námořníků pro obsluhu těchto zařízení, napsala agentura Reuters. Část z nich již výcvik zahájila.

Šest „miniponorek“ má Kyjevu ulehčit vyčištění pobřeží od ruských výbušných zařízení. Přístroje většinou operují v mělkých vodách a mohou dosáhnout hloubky až sto metrů. Tři zařízení Británie poskytne ze svých skladů, další tři musí teprve objednat u výrobců.

Britské ministerstvo obrany tvrdí, že Rusko zaminovalo část ukrajinského pobřeží, aby ztížilo námořní dopravu do Ukrajiny. To například zkomplikovalo přepravu zemědělských komodit přes Černé moře. „Nesmíme dopustit, aby uspěl cynický pokus Ruska držet jako rukojmí světové dodávky potravin,“ uvedl britský ministr obrany Ben Wallace.