Při obří razii proti italské mafii tisíce policistů v Evropě a Latinské Americe zadržely přes sto lidí

Horizont ČT24: Velký zásah proti italské mafii (zdroj: ČT24)

Policie v osmi evropských zemích a také v Brazílii či Panamě zasahovala proti italské mafii 'Ndranghetě. Zatčeno bylo podle médií přes sto lidí. Operace, která zahrnovala sto padesát razií, se účastnily téměř tři tisíce policistů. Úřady zadržely velké množství peněz, drog a zbraně. Podle agentury EFE jde o největší zásah proti uvedené mafii a její síti obchodu s drogami z Jižní Ameriky. Někteří zadržení jsou podezřelí i z prodeje zbraní do Kolumbie.

Zátah byl podle německé policie zaměřen proti italskému organizovanému zločinu, konkrétně proti vůdcům a členům 'Ndranghety. „Obviněným je mimo jiné připisováno praní špinavých peněz, daňové úniky, podvody a také pašování drog,“ konstatovala německá policie.

Do akce se zapojily i vrtulníky. „Je to pravděpodobně největší operace proti kalábrijské mafii v Evropě,“ poznamenal mluvčí belgického federálního prokurátora Eric van Duyse.

Jen v Německu se do akce zapojila více než tisícovka policistů, včetně příslušníků speciálních jednotek, napsal server Die Welt. Zátah je výsledkem tříletého vyšetřování, kterému německá policie přezdívá „Operace Eureka“. Koordinoval ji Europol a zapojila se do ní i americká DEA.

V Německu se zásah soustředil na spolkové země Bavorsko, Severní Porýní-Vestfálsko, Porýní-Falc a Sársko.

Hotovost zabavená při razii v italské Kalábrii
Zdroj: Carabinieri/Reuters

V Bavorsku policie zadržela čtyři lidi, v Severním Porýní-Vestfálsku patnáct a deset v Porýní-Falci. Důkazní materiály zajistila na desítkách míst, jen v Severním Porání-Vestfálsku pět set policistů prohledalo jedenapadesát domů, bytů, kanceláří a dalších prostor.

Zločinecké skupině v Mnichově k praní špinavých peněz posloužila myčka aut. „Podařilo se nám vypátrat šifrovací telefon jednoho z hlavních podezřelých v Mnichově. To byl velký krok vpřed v rámci vyšetřování, které vedly italské úřady,“ popsal mluvčí bavorské policie Ludwig Waldinger. Ve městě Siegen nedaleko Frankfurtu nad Mohanem němečtí policisté zasahovali v cukrárně. „Jde o velmi špinavé peníze. Pokud je chcete použít, musíte je nějakým způsobem vrátit do oběhu. K tomu slouží podobné malé podniky,“ dodal Waldinger.

Italská agentura ANSA informuje o zadržení 108 lidí jen v Kalábrii, kde má 'Ndrangheta kořeny. V Itálii zatkli policisté také dva podezřelé, kteří jsou hledaní v Sársku. Několik podezřelých je na útěku. Patnáct lidí zadržely úřady v Janově.

„Za uplynulý rok provedli transakce za více než 22 milionů eur,“ řekl italský policejní velitel Massimiliano D'Angelantonio s tím, že skupina používala pro machinace s penězi čínské zprostředkovatele finančních služeb v Itálii a Kolumbii. Zisky investovala do nemovitostí, restaurací, hotelů, čističek aut, supermarketů a dalších aktivit.

Mocná mafie

Policie zasahovala také v Belgii, kde prohledala přes dvacítku adres. Obdobné kroky podnikli i policisté ve Francii, Itálii, Portugalsku a Španělsku. „Domníváme se, že mezi zadrženými je několik vysoce hodnotných osob, které měly v organizaci značnou roli, nejen v Belgii, ale i v dalších evropských zemích,“ prohlásil belgický federální žalobce Antoon Schotsaert.

Belgičtí vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že kriminální skupina propašovala mezi říjnem 2019 a lednem 2022 téměř 25 tun kokainu v hodnotě přesahující 22 milionů eur (520 milionů korun) z Itálie do Belgie, Nizozemska a Jižní Ameriky. „Organizace mafiánského střihu je zodpovědná za značnou část evropského obchodu s kokainem, který kombinuje s praním špinavých peněz, úplatkářstvím a násilím,“ konstatuje Europol.

Kromě toho se skupina podílela na pašování zbraní z Pákistánu do Brazílie, kde podle Europolu končily v rukou kriminální organizace PCC.

'Ndrangheta je považována za jednu z největších, nejmocnějších a nejrozšířenějších zločineckých organizací na světě. Její příjmy plynou zejména z obchodu s drogami, vedle toho ale obchoduje také se zbraněmi a vydělává i prostřednictvím korupce a praní špinavých peněz. Její roční obrat se odhaduje na padesát až sto miliard eur (až 2,4 bilionu korun).

Dříve italské mafii sloužily k jejímu špinavému obchodu výhradně přístavy v Kolumbii a v Kalábrii. To už ale neplatí. Svůj vliv rozšířila do dalších zemí, v Jižní Americe do Ekvádoru nebo Brazílie. „A také do severoevropských přístavů, jako je Rotterdam a Antverpy. Zde jsme zdokumentovali strukturální spojenectví s albánskými skupinami,“ uvedl D'Angelantonio.

Politoložka: Organizace nemůže ztrácet čas

Politoložka a expertka na Itálii z Vysoké školy ekonomické v Praze Miroslava Ferrarová v Horizontu ČT24 řekla, že zásah znamená oslabení mafie, protože cílil na osoby, které jsou na své pozici důležité. „Ale ta struktura je tak pevně ukotvená a strukturovaná, že je jedenzatčen, ale druhý den už má organizace šéfa nového. Nemůže ztrácet čas,“ vysvětlila.

Důvodem, proč se nedaří organizovaný italský zločin vymýtit, je podle ní to, že tamní mafie je ukotvena v teritoriu. „To území je dokonale zkontrolované ve všech aspektech – ekonomicky, sociálně, politicky. A tím pádem mohou být aktivní a nelegálně obchodovat,“ zdůvodnila.

Ferrarová také poznamenala, že italský organizovaný zločin se proměňuje v tom, v čem se obchoduje. „Obchoduje s drogami, což předtím nebývalo. Obchoduje se mezinárodně – už to není na lokální úrovni, ale je to celosvětový fenomén,“ popsala s tím, že kalábrijská mafie nesvěřuje role jiné mafii v jiném státě, ale vystupuje tam sama a obchody kontroluje.