Italská policie po třiceti letech hledání zatkla šéfa italské mafie Cosa Nostra

Události: Italové zadrželi šéfa mafie Cosa Nostra (zdroj: ČT24)

Italská policie zatkla nejhledanějšího zločince v zemi Mattea Messinu Denara, šéfa sicilské mafie Cosa Nostra. Před justicí se skrýval 30 let. Messina Denaro byl v nepřítomnosti odsouzen k doživotí za podíl na atentátu na soudce Giovanniho Falconeho a Paola Borsellina. Zatčení šéfa mafie Cosa Nostra označují italští politici za velkou výhru státu nad mafií. Premiérka Giorgia Meloniová navrhla vyhlásit 16. leden dnem památky těch, kteří obětovali život boji proti mafii.

Podle agentury AGI policie mafiánského bosse zadržela v nemocnici v sicilské metropoli Palermu, kam přišel na lékařskou prohlídku. Podle agentury ANSA do kliniky docházel pravidelně a pod falešnou identitou se tam asi rok léčil s rakovinou.

Zatčení Messiny Denara potvrdil velitel speciálního útvaru ROS karabiníků Pasquale Angelosanto. „Byl zadržen v jedné klinice v Palermu, nekladl odpor,“ přiblížil Angelosanto. Podle italského tisku byl následně Messina Denaro převezen na utajované místo.

Na zatčení muže, kterého italský tisk označuje za posledního velkého bosse sicilské mafie, ihned reagovali na sociálních sítích italští politici. „Je to velká výhra státu, který dokazuje, že se před mafií nikdy nevzdal,“ uvedla premiérka Giorgia Meloniová. Posléze odcestovala na Sicílii, kde u pomníku připomínajícího zavraždění Falconeho a Borsellina držela minutu ticha na památku těchto dvou bojovníků proti mafii.

Den boje s mafií

„Dnešní den (pondělí) je pro nás dnem oslav, protože můžeme říci našim dětem, že mafii lze porazit,“ prohlásila Meloniová. „Líbí se mi představa, že by tento den mohl být dnem oslav úsilí mužů a žen, kteří vedli boj proti mafii,“ řekla premiérka novinářům po příletu do sicilské metropole. Dodala, že takový návrh předloží.

O velkém úspěchu státu a policie mluví i další politici. Podle šéfa opoziční Demokratické strany Enrica Letty zadržení Messiny Denara ukazuje, že „mafie nakonec vždy prohraje“. Zatčení mafiánského bosse každopádně ještě může mít silné dozvuky. Jedině Denaro totiž nejspíš ví, které poslance a ministry si sicilská mafie platila. Pokud promluví, může na politické scéně rozpoutat pořádné pozdvižení.

Matteo Messina Denaro (vpravo) krátce po zatčení
Zdroj: ČTK / AP / Carabinieri

Denaro bývá označován přezdívkou Diabolik, která pochází z jednoho komiksu, nebo také Mafiánský playboy, a to kvůli zálibě v rychlých autech, krásných ženách a zlatých hodinkách. Údajně má nemanželské dítě, čímž se odlišoval od svých konzervativních předchůdců, zastánců tradičních rodinných hodnot.

Síť spolupracovníků měl ve Venezuele, Belgii nebo Německu. V minulosti údajně podstoupil v Bulharsku plastiku obličeje.

Začínal jako správce a ochranka bohatých majitelů půdy a postupně stoupal na žebříčku vůdců mafie. Podle italského tisku by mohl mít na svědomí až padesát vražd. K jeho známým obětem patřil zaměstnanec hotelu ze sicilské Trisciny, který si na Denara stěžoval u majitele hotelu napojeného na mafii. Podle listu La Stampa vražda souvisela s údajnou nevěrou mladičké přítelkyně Messiny Denara.

K doživotí byl Messina Denaro odsouzený dvakrát

K atentátům na soudce Falconeho a Borsellina došlo v roce 1992. Při útocích zemřeli i Falconeho manželka a osm policistů z ochranky. Důvodem bylo vyšetřování Cosa Nostry a zatýkání i v řadách jejích nejvýznamnějších bossů. Na atentátech se měl podílet právě i zatčený Messina Denaro. V procesech, ve kterých se angažovali i Falcone a Borsellino, byly obviněny a odsouzeny stovky osob.

Messina Denaro převzal vedení Cosa Nostry poté, co byli zatčeni její předchozí šéfové Bernardo Provenzano v roce 2006 a Salvatore Lo Piccolo o rok později. Před justicí se Messina Denaro skrýval od roku 1993. K doživotí byl odsouzen také za vraždu deseti lidí v roce 1993 ve Florencii, Římě a Miláně.

Po násilné fázi se na přelomu tisíciletí organizace začala pomalu stahovat z hledáčku justice a policie, adaptovala se na nové strategie a přebrala nové vedení. Dnes je mafie namísto střílení na ulici především podnikatelsko-manažerskou organizací.

Cosu Nostru oslabilo také zatýkání. Byla například donucena přenechat většinu obchodu s drogami agresivnější 'Ndranghetě z jihoitalské Kalábrie. Mafiánům slábnou i zisky z výpalného, například jen v Palermu se mafii postavily tisícovky obchodů, které odmítají platit. Cosa Nostra tak nyní pere špinavé peníze, recykluje toxický odpad nebo se infiltruje do státní správy.

Organizace, jejíž jméno v překladu znamená „naše věc“, se skládá z rodinných jednotek, které většinou přebírají jméno oblasti, ve které operují. Rodiny mohou mít až na stovku členů sdružených do skupin po deseti členech. Každá rodina pak má svého capofamiglia nebo jiného reprezentujícího člena, voleného členy rodiny. Rodiny přitom nemusí být nutně spojeny pokrevním poutem.

„Cosa Nostra po teroru na začátku devadesátých let tuto strategii opustila a také spolupracuje s jinými (zločineckými) organizacemi,“ popsala přerod obávané mafie ve vysílání ČT24 politoložka Miroslava Ferrarová. Upozornila, že mafie jako organizace se specifickou hierarchií vždy jedná dříve než (italský) stát.

Cosa Nostra nicméně podle ní oslabila i kvůli tomu, že řada lidí začala spolupracovat s tamní justicí. To ale podle Ferrarové není případ dalších v Itálii působících mafií, jejichž struktura podle ní zůstává nadále pevná.

Horizont ČT24: Politoložka Ferrarová k dopadení šéfa Cosa Nostry na Sicílii (zdroj: ČT24)