Pandemie ve světě: Ve Francii vypukly protesty kvůli covidovým opatřením. V Austrálii nakonec nebyly

Do ulic Paříže a dalších francouzských měst vyšlo na 200 tisíc lidí, kteří jsou nespokojeni s vládními plány na využívání covid pasů ke vstupu do restaurací a nákupních center a s požadavkem na povinné očkování v některých profesích. Na protesty se připravovalo i Sydney, ale nakonec se neuskutečnily. V nejlidnatějším australském městě platí již několik týdnů přísná uzávěra, která potrvá přinejmenším do konce srpna.

On-line přenos

Koronavirus - červenec

  • 21:53

    Vietnam o další dva týdny prodlouží opatření, která byla přijata s cílem zastavit šíření koronaviru v hospodářské metropoli Ho Či Minově Městě a v dalších 18 městech a provinciích na jihu země. Přísná omezení pohybu měla původně skončit v neděli 1. srpna.

  • 18:44
    Česko

    Lékař Vlastimil Voráček, který měl jako první z členů české výpravy po příletu na OH pozitivní test na covid, po opuštění izolace už z Tokia odletěl.

  • 18:36
    Česko

    Vyšetřování průběhu charterového letu na OH, po němž byli někteří členové výpravy pozitivní na covid, neodhalilo podle ČOV žádné systémové pochybení.

Protesty ve Francii jsou namířené proti covidovým pasům, které slouží jako certifikáty o očkování nebo podstoupeném testu. Především usnadňují cestování po Evropské unii, ale ve Francii se jimi musí lidé prokazovat i v kinech, divadlech, muzeích či na sportovištích a v srpnu budou nutné i pro vstup do restaurací nebo některých obchodních center.

Zároveň jsou protesty namířené proti povinnému očkování v některých profesích. Povinnost se má od konce léta vztahovat na pracovníky nemocnic a pečovatelských domů a na hasiče.

V Paříži se uskutečnily čtyři samostatné protesty, francouzská média věnují pozornost především shromáždění, které se sešlo u stanice metra Villiers a vydalo se směrem k Bastile. Již na začátku pochodu se někteří demonstranti střetli s policisty, protože chtěli opustit koridor určený pro protestující. Policisté proti některým demonstrantům použili slzný plyn. Demonstranti kromě volání po svobodě také vyzývali k demisi prezidenta Emmanuela Macrona, uvedl list Le Figaro.

K protestům se sešli lidé kromě Paříže také v Lyonu, Nantes, Toulouse, Lille, Marseille, Nancy či Pau.

Francie se nyní potýká se stoupajícím množstvím lidí nakažených covidem-19. V posledních dnech přibývá v téměř 70milionové zemi vždy přes 20 tisíc nových případů. Plně očkována proti covidu je zhruba polovina populace.

V Austrálii je situace řádově jiná, denně přibývají stovky nových případů, ale očkováno je pouze 18 procent dospělých. Největší město země Sydney se obává rozšíření varianty delta koronaviru, vyhlášena je uzávěra, která bude platit nejméně do konce srpna.

Na víkend byly naplánovány protesty, které ovšem úřady nepovolily a snažily se jim zabránit – nakonec úspěšně. Demonstrace se neuskutečnila, policie evidovala pouze ojedinělé incidenty, uvedl britský The Guardian. Do ulic vyšla tisícovka policistů, kteří pomocí řady kontrolních stanovišť fakticky uzavřeli centrum Sydney. 

Na dodržování současného omezení pohybu bude dohlížet v pětimilionovém Sydney také asi 300 vojáků, kteří by svoji misi v ulicích měli zahájit v pondělí. Ačkoliv pravidla umožňují lidem opouštět domovy jen v určitých případech, například pro cestu do práce, obchodu nebo k lékaři, venku jsou stále častěji vidět hloučky lidí, kteří si povídají a popíjejí kávu. Policie rozdává čím dál častěji pokuty za porušování epidemických opatření.

Kromě Sydney je vyhlášen Lockdown také v části australského státu Queensland. Potrvá tři týdny. 

Zatímco Austrálie se potýká s novou vlnou epidemie v době, kdy je na jižní polokouli zima, Japonsko bojuje s dosud nejhorší situací v létě. V pátek v zemi přibylo 10 743 potvrzených případů, což bylo nejvíce od začátku pandemie.

Tokio, kde žije 30 milionů lidí, hlásí „rekord“ tři dny v řadě, poslední den přibylo 4058 infikovaných. V regionu rostou obavy z tlaku na zdravotní systém. Kvůli rostoucímu počtu případů nákazy se země v pátek rozhodla prodloužit v Tokiu nouzový stav a rozšířit ho také na další oblasti.

Agentura Kjódó zároveň informovala, že organizátoři olympiády oznámili 21 nových případů koronaviru v souvislosti s olympiádou. Mezi nově nakaženými ale podle nich nejsou žádní sportovci a nikdo z nakažených ani nebydlí v olympijské vesnici.

Dvoutýdenní uzávěru osmnácti měst a provincií na jihu země ohlásila vietnamská vláda. Za den v zemi přibylo 8624 nových případů covidu-19, nejvíce se nákaza šíří v Ho Či Minově městě, kde jsou ovšem sociální kontakty omezeny již od května.