Koronavirus ve světě: USA ponechají přísné cestovní restrikce, Francie přijala covidový zákon

USA nezmění cestovní restrikce, do země tak nadále nemohou cestovat turisté z 28 evropských zemí včetně Česka. Kuba hlásí rekordní denní nárůst nakažených i mrtvých. Indonésie rozvolňuje navzdory rekordním úmrtím. Částečně mírní protiepidemická pravidla také Irsko. V Británii dál klesají počty nákaz, hospitalizace jsou na čtyřměsíčním maximu. Izrael zvažuje, zda brzy začít očkovat starší osoby třetí dávkou vakcíny. Francouzský parlament definitivně schválil covidový zákon.

On-line přenos

Koronavirus - červenec

  • 21:53

    Vietnam o další dva týdny prodlouží opatření, která byla přijata s cílem zastavit šíření koronaviru v hospodářské metropoli Ho Či Minově Městě a v dalších 18 městech a provinciích na jihu země. Přísná omezení pohybu měla původně skončit v neděli 1. srpna.

  • 18:44
    Česko

    Lékař Vlastimil Voráček, který měl jako první z členů české výpravy po příletu na OH pozitivní test na covid, po opuštění izolace už z Tokia odletěl.

  • 18:36
    Česko

    Vyšetřování průběhu charterového letu na OH, po němž byli někteří členové výpravy pozitivní na covid, neodhalilo podle ČOV žádné systémové pochybení.

Ve Francii po čtyřech dnech a nocích diskusí a projednání více než tisíce pozměňovacích návrhů poslanci a senátoři na společné schůzi schválili společné znění zákona. Informovaly o tom agentura AFP a francouzská média. Zákon ještě musí schválit Ústavní rada, nejvyšší soudní instituce ve Francii. Bude hodnotit, zda je norma v souladu s platnými zákony. 

Zákon umožní od začátku srpna rozšířit povinnost prokázat se zdravotním pasem, který dokládá bezinfekčnost, o další místa, například restaurace nebo obchodní centra. Nyní tato povinnost platí v případě kin, muzeí, sportovišť a všech míst, kde je více než 50 lidí. Ze zákona nakonec vypadlo kontroverzní ustanovení, že zdravotníci, kteří se odmítnou nechat očkovat, budou propuštěni. Ve schválené verzi jim hrozí jen pozastavení platu.

Zákon od začátku podporuje premiér Jean Castex, k nejhlasitějším a nejvytrvalejším kritikům patří krajně levicový politik Jean-Luc Mélenchon, který normu vidí jako „podmíněnou svobodu“.

Proti zdravotním pasům v sobotu protestovalo po celé Francii 160 tisíc lidí. V Paříži bylo demonstrujících jedenáct tisíc. Prezident Emmanuel Macron uznal právo demonstrantů vyjadřovat své názory „v poklidu, za vzájemného respektu“, zároveň ale kritizoval aktéry stojící za „iracionální, někdy cynickou a manipulativní mobilizací“ proti vakcínám.

Události: Ve Francii přijali covidový zákon (zdroj: ČT)

Češi a další Evropané nadále nemohou cestovat do USA

Spojené státy ponechávají v platnosti dosavadní režim omezující přístup na americké území, včetně zákazu cest pro většinu cizinců ze zemí schengenského prostoru, sdělil zástupce Bílého domu. Odvolával se přitom na hrozbu koronavirové varianty delta, která v USA přispívá k nové vlně epidemie covidu-19.

Podle agentury Reuters se o pravidlech cestování hovořilo na páteční schůzi vysoce postavených pracovníků Bílého domu. Oznámení znamená, že dlouhotrvající restrikce v nejbližší době zůstanou v platnosti. 

„Vzhledem k tomu, kde se dnes nacházíme v souvislosti s variantou delta, USA v tuto chvíli zachovají existující cestovní restrikce,“ řekl zástupce Bílého domu, který novináře o aktuálním stanovisku vlády informoval pod podmínkou anonymity.

Do USA nadále nemohou cestovat turisté z 28 evropských zemí včetně členů schengenského prostoru – tedy i České republiky a z Číny, Indie nebo Brazílie. „Bude to rána pro aerolinky a turistický ruch a jejich naděje, že se z letní sezony podaří něco zachránit. Ale ze všeho nejvíc pro rodiny, které se zoufale chtějí znovu sejít,“ komentoval aktuální vývoj zpravodaj britské BBC Jon Sopel.

Nová vlna epidemie covidu-19 v Británii se zdá být na ústupu

Po dvou měsících stoupajících přírůstků Velká Británie pošesté v řadě registrovala denní součet nákaz pod úrovní toho předchozího. Pondělní bilance infekcí byla nejnižším denním součtem od 4. července, uvádí agentura Reuters.

Zpravodajská společnost BBC doplňuje, že Británie poprvé od listopadu zaznamenala pokles přírůstků v šesti po sobě jdoucích dnech. Naposledy takováto situace nastala v návaznosti na zavedení přísných karanténních opatření včetně omezení volného pohybu osob.

Tyto restrikce už v Británii dávno neplatí a Anglie dokonce před týdnem dokončila rozvolňování, když stáhla plošná nařízení o nošení roušek či shromažďování osob. Vláda v Londýně nyní spoléhá především na očkování, které už má za sebou 70 procent dospělé populace, 88 procent dospělých obyvatel Británie dostalo alespoň jednu dávku vakcíny.

I díky tomu země nehlásí zdaleka tak vysoké počty hospitalizací a úmrtí jako při předchozích vlnách epidemie. Počet pacientů s koronavirem v nemocnicích však stoupl na 5238, což je nejvyšší hodnota za poslední čtyři měsíce. V lednu bylo v britských nemocnicích i více než 35 tisíc lidí s nemocí covid-19.

Rozvolňuje se také v Irsku. Otevírá vnitřní prostory barů, kaváren a restaurací. Dovnitř ale budou moci jen lidé s platným potvrzením o ukonečném očkování nebo proděláne nemoci covid-19 v posledních šesti měsících.

„V Irsku je počet nově nakažených o hodně nižší než na severu (v Severním Irsku, pozn. red.),“ informuje z Londýna komentátor ČRo Plus Jan Jůn. Proto míra rozvolňování oproti Spojenéme království, kam Severní Irsko patří, je ve zbytku ostrova pod správou Irské republiky rychlejší.

Studio ČT24: Publicista Jan Jůn k částečnému rozvolnění opatření v Irsku (zdroj: ČT24)

Izrael zvažuje, zda začít očkovat třetí dávkou vakcíny

Izrael zvažuje, zda začne očkovat starší osoby třetí dávkou vakcíny proti covidu-19 od firem Pfizer a BioNTech, a to ještě dříve, než to schválí americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Cílem kroku by přitom bylo zabránit dalšímu šíření nakažlivé mutace delta. Podle agentury Reuters to v pondělí uvedl představitel izraelského zdravotnictví. Americké a evropské úřady nyní zvažují, zda bude některé rizikové skupiny nutné přeočkovat proti covidu-19.

„Je to velké dilema. Za situace, kdy nemáme podporu světa, je tíha rozhodnutí na našich bedrech. Je to velmi komplikované rozhodnutí,“ řekl čelný představitel izraelského zdravotnictví Nachman Aš na zdravotnické konferenci pořádané zpravodajským webem Ynet. „Na jednu stranu chceme vidět, že to je bezpečné a účinné a spoléhat na naše data při zkoumání, zda imunita opravdu slábne. Na druhou stranu tu máme šíření a chceme jej zastavit,“ uvedl Aš.

Společnost Pfizer usiluje o to, aby americké úřady nouzově schválily podání třetí dávky její vakcíny proti covidu-19 s tím, že by to mohlo pomoci udržet vyšší míru ochrany u očkovaných. Izrael přeočkování začal tento měsíc nabízet lidem s narušenou imunitou, přičemž každý případ je posuzován jednotlivě.

Očkování vakcínou Pfizer/BioNTech
Zdroj: Reuters

Kuba prožívá nejtěžší chvíle od začátku pandemie

Kuba zažívá nejhorší měsíc v pandemii covidu-19, od počátku července se tam potvrdilo přes sto tisíc nákaz. Kubánské ministerstvo zdravotnictví v neděli oznámilo rekordních 80 úmrtí spojených s covidem-19 za den. O více než tisíc stoupl za poslední den přírůstek v karibské zemi. 8853 nákaz za 24 hodin je rovněž rekordních.

Mnohé nemocnice na Kubě se potýkají s nedostatkem zdravotnického materiálu. V neděli přistála v Havaně dvě letadla s 88 tunami humanitární pomoci z Ruska. Přivezly mimo jiné mouku, masové konzervy, slunečnicový olej i milion chirurgických roušek, informovala agentura Europa Press.

Na začátku července vznikla v ostrovním státu iniciativa #SOSMatanzas, pojmenovaná podle provincie, kde se místní nemocnice ocitly kvůli nárůstu počtu nákaz na pokraji kolapsu. Také pod heslem #SOSCuba žádají lidé na sociálních sítích naléhavě o pomoc.

Výrazné zhoršení epidemické situace spolu s prohlubující se ekonomickou krizí přispělo i k nedávným protivládním protestům z 11. července, které byly největší od roku 1994. Protivládní protesty vláda utlumila masovým nasazením armády a policie do ulic a přerušením internetu. Kvůli demonstracím bylo zatčeno několik set lidí a někteří už byli odsouzeni až k ročním trestům vězení. 

Indonésie chce dát stimul ekonomice a rozvolňuje

Rozhodnutí indonéských úřadů uvolnit některá epidemická omezení navzdory rekordním úmrtím v souvislosti s nemocí covid-19 je řízeno spíše socioekonomickými obavami než doporučením epidemiologů, řekli agentuře Reuters zdravotní experti.

„Zdá se, že rozhodnutí nesouvisí s pandemií, ale s ekonomikou,“ uvedl epidemiolog Pandu Riono z Indonéské univerzity. Tamní vláda přistoupila k uvolnění některých opatření po tlaku podnikatelských skupin, které předchozí týden varovaly před hromadným propouštěním.

„Ve srovnání s loňským rokem jsou nejen zdravotní, ale i socioekonomické a politické dopady pandemie větší, zejména kvůli šíření nakažlivější mutace delta,“ okomentoval uvolnění opatření epidemiolog z Griffithovy univerzity v Austrálii Dicky Budiman.

Indonéský prezident Joko Widodo v neděli oznámil, že Indonésie udrží přísná koronavirová opatření až do 2. srpna, některá ale uvolní. S určitými omezeními se obnoví provoz salonů, autoservisů, venkovních tržišť a venkovních prostorů restaurací. Nákupní střediska budou moci otevřít jen v lokalitách, které nejsou považovány za vysoce rizikové, a za předpokladu, že omezí kapacitu na 25 procent.