Novým šéfem NATO se podle televize NOS stane Mark Rutte

Novým generálním tajemníkem Severoatlantické aliance (NATO) se má stát končící nizozemský premiér Mark Rutte. V úterý to napsal server nizozemské televize NOS. Rutteho protikandidát, rumunský prezident Klaus Iohannis, se kandidatury prý vzdá. Končící šéf Aliance Jens Stoltenberg Rutteho označil za velmi silného kandidáta a poznamenal, že výběr nového generálního tajemníka je velmi blízko završení.

„Nyní, když Rutteho kandidaturu plně podporuje i Maďarsko, zbývá jen, aby jediný protikandidát, rumunský prezident Iohannis, odstoupil. Zasvěcené osoby NOS potvrdily, že Iohannis tak učiní v nejbližší době,“ napsal server NOS.

Maďarský premiér Viktor Orbán v úterý po delším váhání uvedl, že jeho země už není proti nástupu Rutteho do funkce generálního tajemníka NATO.

„Po dnešním (úterním) oznámení premiéra Orbána je myslím zjevné, že jsme velmi blízko rozhodnutí... Myslím, že Mark Rutte je velmi silný kandidát,“ poznamenal v tomto kontextu Stoltenberg, kterému mandát vyprší v říjnu.

Sedmapadesátiletému Ruttemu vyjádřily už loni podporu klíčové země Aliance jako USA, Británie, Francie a Německo. V dubnu nizozemského politika podpořilo i Turecko a naposledy mu chyběla deklarovaná podpora už jen ze strany Rumunska a Slovenska. Nový slovenský prezident Peter Pellegrini v úterý podle agentury Reuters vyjádřil ochotu Rutteho podpořit.

Rumunský prezident Iohannis v březnu oznámil, že se chce o křeslo generálního tajemníka ucházet, protože východoevropské země by ve vůdčích funkcích v Severoatlantické alianci měly mít větší zastoupení.

NATO přijímá rozhodnutí konsenzem, takže jakýkoliv kandidát potřebuje podporu všech 32 členských států.