Německý soud posuzuje případ vojáka s falešnou identitou. Podle prokuratury chystal útok na politika

Události: Soud s pravicovým extremistou v Německu (zdroj: ČT24)

Za velkého zájmu médií začal ve čtvrtek ve Frankfurtu nad Mohanem proces s nadporučíkem německé armády, který se podle prokuratury vydával za běžence ze Sýrie a hodlal pod touto falešnou identitou zavraždit prominentního politika. Chtěl, aby z útoku byli obviňováni migranti. Obhajoba tvrdí, že nyní 32letý Franco A. je obětí štvanice. Sám obžalovaný novinářům řekl, že nikomu ublížit nechtěl.

„Nikdy jsem neplánoval nic proti jiné osobě,“ řekl Franco A. při příchodu k soudu, kdy působil uvolněně. Podobně případ komentoval jeho obhájce, který hovořil o štvavé kampani. Řekl, že chce prověřit, zda za vším nestojí politické zásahy.

Podle prokuratury Franco A. plánoval útoky na vrcholné politiky, kteří se stavěli vstřícně k přijímání běženců. Z armádních skladů ukradl munici a výbušniny a pořídil si také pistoli, kterou v lednu 2017 ukryl na toaletě vídeňského letiště. Tato zbraň pak vedla k jeho následnému zadržení.

Podařilo se mu získat status uprchlíka

I přes své krajně pravicové smýšlení muž unikal pozornosti armády. V roce 2015 na vrcholu uprchlické krize se vydával za běžence, aby mohl podat žádost o azyl. Podařilo se mu získat status syrského uprchlíka a úřady mu přidělily ubytování v běženeckém středisku v Bavorsku. Tuto falešnou identitu pak chtěl podle prokuratury využít k tomu, aby se odpovědnost za útok na politiky připsala migrantům. Jak se mu podařilo spojit život uprchlíka a vojenskou kariéru, vyšetřovatelé nevysvětlili.

V roce 2017 prokuratura uvedla, že jako své oběti Franco A. zvažoval tehdejšího ministra spravedlnosti Heika Maase, místopředsedkyni Spolkového sněmu Claudii Rothou nebo bojovnici za lidská práva Anettu Kahaneovou.

Elitní kariéra a rychlý pád

Zpravodaj ČT v Německu Martin Jonáš hovořil o obžalovaném jako Franco Albrechtovi, který má za sebou kariéru elitního důstojníka u elitní jednotky. V roce 2017 však byl zatčen na letišti, kde si podle obžaloby schovával pistoli pro teroristické útoky. Vyšetřování prý zároveň začalo rozkrývat konspirativní síť spiklenců, která údajně chystala v Německu teroristické útoky.

Dokázal také přelstít německé imigrační pracovníky – s pomoci make-upu – a získal právo pobytu a nárok na finanční dávky. Jonáš zmínil, že podle obžaloby už ve své diplomové práci vyjadřoval antisemitské myšlenky a později se zúčastňoval chatů s pravicovými extremisty zejména z řad německé armády a policie. V jeho bydlišti pak prý byl nalezen rozsáhlý arsenál zbraní a munice. 

Obžalovaný popírá, že by byl pravicovým extremistou a pistoli prý na letišti náhodou našel, zmínil zpravodaj. Dodal, že i kdyby se nepodařilo dokázat teroristické úmysly, hrozí obžalovanému trest za podvod v imigračním řízení a za nedovolené ozbrojování.