Nedělejte to, varoval Biden nepřátele Izraele před rozdmýcháváním konfliktu. Apeloval i na ochranu civilistů

Americký prezident Joe Biden ve středu přiletěl do Izraele, který vede od 7. října, kdy zaútočili teroristé z Hamásu, válku s palestinským hnutím. Na letišti v Tel Avivu Bidena osobně uvítali izraelský premiér Benjamin Netanjahu a prezident Jicchak Herzog. Biden znovu ujistil Izrael o americké podpoře při jeho boji s palestinským hnutím Hamás. Netanjahu mu za to poděkoval a vyzval celý civilizovaný svět, aby se spojil v boji proti Hamásu, stejně jako to udělal v boji proti teroristické organizaci Islámský stát (IS). Na dotazy novinářů po svém projevu prezident nereagoval a krátce nato z Izraele odletěl.

Biden v projevu v Izraeli uvedl, že útok teroristického hnutí Hamás byl „nejhroznější zážitek židovského lidu od holocaustu“ a „další projev genocidy proti židovským lidem“. „Vraždění žen a dětí, braní rukojmí, znásilňování, stínání hlav, to vše jsou strašlivé činy a nedají se zracionalizovat a nedají se odpustit,“ řekl.

Zlu je podle něj nutné postavit se i v těch nejtemnějších hodinách. Pro Ameriku není vyšší priority, než je ochrana lidí v Izraeli, zajaté rukojmí je podle něj nutné osvobodit. „Nemůžeme jen přihlížet tomu, co se tu stalo,“ prohlásil. „Je třeba nastolit spravedlnost.“

Spojené státy Izrael neopustí, ujistil Biden. „Budeme pracovat na tom, aby měl Izrael technickou převahu kromě převahy morální,“ řekl. Americké dodávky podle něj budou krýt všechny potřeby Izraele a také zajistí, aby nebe nad zemí bylo bezpečné.

Biden též odrazoval nepřátele Izraele od dalšího rozdmýchávání konfliktu. „Připomínám každému státu, každému možnému nepřátelskému činiteli – nedělejte to, nedělejte to a ještě jednou – nedělejte to,“ apeloval a připomněl, že v blízkosti Izraele se pohybují americké letadlové lodě.

 „My si v Americe připomínáme 11. září. Stejně tak si budou v Izraeli připomínat to hrozné datum (7. října – pozn. redakce),“ dodal.

Brífink amerického prezidenta Bidena na návštěvě Izraele (zdroj: ČT24)

Izraelci by měli nyní činit rozhodnutí s rozvahou, ne pod vlivem vzteku. „Velká většina Palestinců nejsou příslušníky Hamásu, Hamás není celá Palestina. V Gaze žijí také mírumilovní lidé,“ řekl. „Trpí také Palestinci a je třeba myslet na zachraňování jejich životů,“ dodal americký prezident.

„Hamás je třeba porazit. Jsou to zločinci, kteří neberou žádné ohledy ani na Palestince,“ uvedl. „Proto poskytneme příslušnou pomoc, stejně tak se, doufám, k tomu postaví i OSN,“ řekl Biden.

Na Izrael americký prezident apeloval, aby bral ohledy na humanitární otázky. „Spojené státy vyslovují svou plnou podporu a uvolní další prostředky. Stejně tak ovšem i pro Gazu a lidi na Západním břehu Jordánu,“ oznámil. 

Je třeba podle něj chránit život všech lidí bez rozdílu náboženství. „Jsme všichni lidské bytosti. Naším cílem je humanita. Chceme inspirovat světlo, které na počátku povolal a stvořil Bůh. Druhá strana se ovšem snaží právě toto zničit a donutit nás, abychom žili v temnotách. Stejně tak do nich chtějí uvrhnout Izrael,“ řekl Biden.

Při obraně je podle něj třeba myslet také na budoucí mír – zajištění bezpečnosti, života a důstojnosti. „Zvítězí ne temnota, ale svoboda. Izrael není osamělý, Spojené státy jsou s vámi,“ dodal americký prezident.

Netanjahu označil Bidena za opravdového přítele

„Porazíme Hamás a odstraníme tuto strašnou hrozbu z našich životů,“ řekl izraelský premiér po boku Bidena novinářům. Dodal, že to je v zájmu nejen Izraele, ale všech. Bidena nazval izraelský premiér „opravdovým přítelem“ a poděkoval mu za rozhodnutí přijet do Izraele během této války.

„Hamás zavraždil 7. října čtrnáct set Izraelců, možná více,“ řekl Netanjahu při setkání. Vyzval svět, aby se k Izraeli připojil v boji, který nazval válkou mezi „civilizací a barbarskými silami“. Biden uvedl, že mezi lidmi, které Hamás 7. října zabil, bylo jednatřicet Američanů. 

Podle izraelského premiéra je „Hamás jiným druhem nepřítele“, protože „nechce minimalizovat, ale maximalizovat civilní ztráty“. „Vůbec se neohlíží na palestinské životy,“ uvedl s tím, že teroristé se ukrývají mezi civilním obyvatelstvem, které používají „jako živý štít“. Izrael podle něj udělá všechno pro to, aby se obyvatelstvo mohlo přemístit do bezpečnějších míst a „bylo vyhověno jeho minimálním potřebám“.

„Hamás způsobuje svým krutým chováním neuvěřitelné škody civilnímu obyvatelstvu,“ řekl Biden. Americký prezident připomněl, že zakladatelé Izraele hovořili při ustanovení státu o míru, spravedlnosti a svobodě. „Spojené státy zůstávají na vaší straně v obhajobě těchto hodnot,“ dodal.

Izrael a Spojené státy podle Netanjahua mají na této „dlouhé cestě“ společný cíl – smysl pro spravedlnost. „Nakonec v této válce Izrael zvítězí,“ dodal. „Musíme zůstat pevní a silní. Nejste sami,“ odvětil Biden Netanjahuovi s tím, že Spojené státy budou nadále podporovat zemi v obraně jejího lidu.

Studio ČT24: Prezident Biden na návštěvě Izraele (zdroj: ČT24)

Arabští lídři zrušili setkání s Bidenem kvůli výbuchu v nemocnici v Gaze

V reakci na útok teroristického hnutí Hamás ze 7. října Izrael masivně bombarduje Pásmo Gazy, kde Hamás vládne. Při těchto úderech údajně zemřelo přes tři tisíce Palestinců. Humanitární krizi v Pásmu Gazy zhoršila i totální blokáda, kterou Izrael rovněž v odvetě za útoky ze 7. října na oblast uvalil.

Původně měl Biden ve středu z Izraele odletět do Ammánu na summit s tamním králem Abdalláhem II., egyptským prezidentem Abdal Fattáhem Sísím a šéfem palestinské autonomie Mahmúdem Abbásem. Po úterní explozi v nemocnici v Gaze Jordánsko summit zrušilo.

Podle Bidena za útokem na nemocnici zřejmě stojí „jiný tým“ než Izrael

Izrael popírá, že by cílil na nemocnici v Pásmu Gazy, již podle něj zasáhla raketa teroristické organizace Islámský džihád, která se krátce po vzletu zřítila. Jeruzalém například poskytl záznam letu střely nebo komunikace teroristů, kteří se o jejím dopadu bavili, upozornil zpravodaj ČT na Blízkém východě David Borek.

Biden řekl Netanjahuovi, že je pobouřen úterní explozí v nemocnici v Gaze. „Podle toho, co jsem viděl, to vypadá, jako by to udělal jiný tým, ne vy. Ale je spousta lidí, kteří si tím nejsou jistí,“ řekl k explozi v nemocnici americký prezident podle serveru BBC a dalších médií.

Později Biden uvedl, že raketu odpálil teroristé z Gazy. Netanjahu ve středu útok označil za „strašlivý válečný zločin“. 

Borek a Kozák o návštěvě Bidena v Izraeli (zdroj: ČT24)

Arabští lídři však zatím stále neupravili svá vyjádření, která obviňují Izrael z útoku. Podle zpravodaje se i umírnění arabští lídři obávají „arabské ulice“. „I politici, kteří nejsou jinak nakloněni Hamásu a kteří považují Hamás a Muslimské bratrstvo za své nebezpečné rivaly,“ popsal Borek.

Na pět tisíc Jordánců ve středu podle agentury AFP protestovalo u izraelské ambasády v Ammánu, další tisíce protestovaly v dalších jordánských městech. Rovněž v různých městech Egypta podle AFP vyšly do ulic tisíce lidí demonstrovat svou solidaritu s Palestinci. Protesty se konaly také v největším palestinském uprchlickém táboře v Libanonu Ajn Hilvá. Někteří z nich nesli obrázky prezidenta Bidena a izraelského premiéra Netanjahua, k nimž připsali, že jsou „váleční zločinci“, a pak je spálili.

Tisíce propalestinských demonstrantů se shromáždily také v tuniské metropoli, kde před francouzskou ambasádou protestovali proti západní podpoře Izraeli. Někteří nesli podle agentury AFP palestinské vlajky a provolávali protifrancouzská hesla.

„Hamásu a silám, které se rozhodly využít tragédii v gazanské nemocnici, se evidentně povedlo narušit něco, co mělo být druhým a přinejmenším stejně významným pilířem návštěvy Joea Bidena,“ nastínil Borek. „Mělo to být základní formování osy, která bude oponovat výkladům a taktikám Hamásu, Hizballáhu, Íránu, Sýrie a dalším členům osy, která chce rozdmýchávat konflikt na Blízkém východě,“ doplnil. 

90’ ČT24 – Joe Biden v Jeruzalémě: kdy vstoupí Izrael do pásma Gazy? (zdroj: ČT24)

Americký prezident se setkal s příbuznými unesených

Biden se kromě politiků setkal také s americkými rodinami, jejichž příbuzné drží hnutí Hamás v Pásmu Gazy jako rukojmí od 7. října. Sešel se se záchranáři a lékaři, kteří pečovali o lidi zraněné při útoku, a s přeživšími, včetně Rachel Edriové.

Ta palestinským ozbrojencům, kteří ji a jejího manžela drželi 7. října jako rukojmí, sedmnáct hodin servírovala kávu, čaj a sušenky a klidně s nimi hovořila. Podle izraelských médií se jí tak podařilo získat čas do doby, než přišla záchrana v podobě izraelské zásahové jednotky, která pár osvobodila. V Izraeli se Edriová po zveřejnění tohoto příběhu stala hrdinkou.

Biden přiletěl do země uprostřed válečného konfliktu

Podle blízkovýchodního zpravodaje ČT provázejí Bidenovu návštěvu nadstandardní bezpečnostní opatření. Na letiště například neměli přístup novináři, médiím byl z místa pouze zprostředkován přenos. „Když někam přiletí státník, tak se vždy spojení slov ‚mimořádná bezpečnostní opatření‘ používá. Ale tohle je ještě úplně jiná liga,“ řekl.

Biden zamířil do země uprostřed válečného konfliktu. „Je to důležité a symbolické gesto. Že se Joe Biden odváží do válečné zóny, je signálem, že situaci nebere na lehkou váhu, že je v ní osobně angažovaný,“ řekl Kozák.

V předchozím týdnu byla v Izraeli řada zahraničních politiků, šéf americké diplomacie Antony Blinken dokonce dvakrát. Blinken mezitím objížděl i další země regionu ve snaze přispět k deeskalaci konfliktu a pomoci k řešení humanitární krize v Pásmu Gazy.

Politický geograf Vladimír Baar ve vysílání ČT24 připomněl, že Izrael je pro Spojené státy důležitým spojencem a naopak. I když má Biden s Netanjahuem politické neshody, oba se zachovali jako státníci, hodnotí jejich setkání.

I když nedošlo k americko-arabskému summitu, Baar se nedomnívá, že by se prohluboval příkop mezi arabským světem a Západem. „Ono se to během pár dnů uklidní, je to reakce na dosud nevyšetřenou událost s tou nemocnicí (dopadem rakety na budovu v Gaze), domnívám se, že zejména Jordánsko a Egypt nebudou mít zájem se rozkmotřit s USA.“