Musíme chránit svobodu slova, ale i ta má hranice, řekla v Evropském parlamentu Čaputová

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová vystoupila v Evropském parlamentu (zdroj: ČT24)

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová promluvila na zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku. Hovořila o společném postupu vůči režimu ruského vůdce Vladimira Putina. Reagovala ale také na nedávnou vraždu dvou členů komunity LGBT+ v Bratislavě. Řekla, že je potřeba chránit svobodu slova například na sociálních sítích, ovšem i ta má mít podle ní své hranice.

„Jestli nebudeme chránit demokracii, tak zanikne,“ varovala Čaputová hned na úvod svého proslovu. Hovořila o dvou posledních krizích, které Evropu zasáhly – covidové a té spojené s ruskou invazí na Ukrajinu. „Když jsme jako Evropská unie jednotní, umíme těmto krizím čelit daleko lépe,“ věří. 

„Zítra (ve čtvrtek) bude zasedat Evropská rada kvůli řešení energetické krize. Chci požádat Evropský parlament o podporu řešení, která by byla vhodná a účinná nejen pro Slovenskou republiku, ale i pro ostatní krajiny. Myslím tím cenový strop pro plyn, oddělení plynu od tvorby ceny elektřiny a také společný nákup plynu,“ nastínila Čaputová. 

Prezidentka také zdůraznila, že Evropa čelí i zpochybňování důvěryhodnosti demokratických institucí, hlavně prostřednictvím sociálních médií. Zmínila také otázky, které se týkají právního státu. „Je to velmi důležité téma, kterého je Slovensko součástí,“ podotkla a dodala, že i na Slovensku nyní probíhá justiční reforma. „Méně nám chybí pravidla než chuť či odhodlání je aplikovat,“ doplnila.

Projev slovenské prezidentky Čaputové v europarlamentu (zdroj: ČT24/EBS)

Nemůžeme být naivní, apelovala

Čaputová hovořila také o vlivu dezinformací a konspiračních teorií na společnost. Pro demokracii v celé Evropě to vnímá jako obrovský problém. „Minulý týden se na Slovensku stala brutální vražda dvou mladých lidí, kteří byli příslušníky LGBTQ komunity. Vražda byla útokem nejen na tyto dva mladé lidi, ale také na celou společnost,“ sdělila.

Prezidentka upozornila, že trestné činy z nenávisti podkopávají demokratickou společnost. „V tomto kontextu to říkám i proto, že pachatel, který se těchto skutků dopustil, se jednak inspiroval na sociálních sítích, a jednak na nich publikoval i svůj manifest,“ popsala. 

Podle Čaputové je nutné přidat v ochraně demokracie, je také třeba chránit práva, jakým je i svoboda projevu. „Ale ani ta není bez hranic. Jako demokrati nemůžeme být naivní, protože nás to může stát hodně. Ve výsledku to může znamenat, že budeme poslední generací, která demokracii zažije,“ upozornila. Dodala, že i v této oblasti by měly být evropské státy jednotné a solidární.