K vraždě novinářky, která zemřela po střelbě v Londonderry, se přihlásila Nová IRA

Horizont ČT24: Novinářku zabila Nová IRA (zdroj: ČT24)

K zodpovědnosti za vraždu novinářky Lyry McKeeové při čtvrtečních nepokojích v severoirském městě Londonderry se přihlásila radikální republikánská organizace Nová IRA. Devětadvacetiletou ženu podle ní zabil její „dobrovolník“, informoval list The Irish News. Pozůstalým Nová IRA vyjádřila „plnou a upřímnou“ omluvu. Severoirská policie v úterý oznámila, že v souvislosti se smrtí McKeeové zadržela starší ženu.

McKeeovou zasáhl projektil ve chvíli, kdy ve čtvrtek před půlnocí sledovala nepokoje ve městě Londonderry, které leží u hranice s Irskou republikou a v minulosti se stalo místem krvavých střetů mezi převážně protestantskými unionisty a převážně katolickými republikány.

Podle agentury Reuters nebyla venku pracovně. V době své smrti McKeeová pracovala na knize o záhadných zmizeních několika dětí a mladých mužů během konfliktu v Severním Irsku. Čin policie vyšetřuje jako terorismus.

Střelec údajně mířil na britskou policii

Skupina Nová IRA  v úterý uvedla, že novinářka byla zabita v okamžiku, kdy „stála vedle sil nepřítele“, jak označuje skupina britskou policii. Právě na policisty podle prohlášení střelec mířil. „Dali jsme našim dobrovolníkům instrukce, aby byli nanejvýš opatrní, až se budou v budoucnu potýkat s nepřítelem, a přijali jsme opatření, abychom to zajistili,“ uvedla Nová IRA.

Policisté při vyšetřování smrti McKeeové zadrželi dva mladíky, v neděli je ale propustili bez jakéhokoli obvinění. Jejich propuštění znamená, že policie po střelci nadále pátrá, poznamenala agentura AP. V úterý policie oznámila, že v souvislosti s vraždou zadržela 57letou ženu. 

Už bezprostředně po útoku policie označila za možného pachatele organizaci Nová IRA, která usiluje o sjednocení Severního Irska, součásti Spojeného království, s Irskou republikou.

Dlouholeté sektářské násilí v Severním Irsku ukončila v roce 1998 takzvaná Velkopáteční dohoda. Nová IRA (Irská republikánská armáda) ji ale odmítá.