Ministři zahraničí schválili vojenskou námořní misi EU v Rudém moři

Ministři zahraničí Evropské unie v pondělí rozhodli o zahájení společné vojenské námořní mise v Rudém moři v reakci na opakované útoky jemenských povstalců na obchodní lodě v oblasti. Děje se tak jen den poté, co jemenští hútíové vážně poškodili nákladní loď Rubymar plující pod vlajkou Belize v úžině Báb al-Mandab. Posádka musela opustit palubu a lodi nyní hrozí potopení, uvedl v pondělí podle tiskových agentur mluvčí povstalců.

Ministři zahraničí Evropské unie na pondělním jednání v Bruselu schválili zahájení vojenské námořní mise EU v Rudém moři, jejímž cílem je zajistit bezpečí obchodních námořních tras, potvrdily ČTK diplomatické zdroje. Strategické velení mise Aspides by mělo sídlit v Řecku, operace ale budou řízeny z italské fregaty.

Do mise, která má být převážně obranná a má se zaměřit na ochranu lodí projíždějících důležitou obchodní trasou v Rudém moři, by se mělo zapojit několik fregat a průzkumných letounů. Svojí výbavou se zapojí například Francie, Belgie nebo Dánsko.

Agentura DPA v pondělí informovala, že německá armáda se chce unijní operace zúčastnit s fregatou Hessen. Válečná loď s asi 240 vojáky vyrazila již 8. února z námořní základny ve Wilhelmshavenu směrem do Středozemního moře. Loď je vybavena mimo jiné protileteckými střelami, zbraně umístěné na plavidle jsou schopny zasáhnout cíle až na vzdálenost 160 kilometrů. Díky svému radaru může sledovat vzdušný prostor o rozloze celého Severního moře, dodala německá agentura. Zpravodaj ČT v Bruselu Petr Obrovský však zdůraznil, že mise nemá za cíl na pozice hútíů v Jemenu útočit, ale pouze chránit projíždějící lodě.

Zpravodaj Petr Obrovský hovořil o námořní misi EU v Rudém moři (zdroj: ČT24)

Podle Obrovského se konkrétní podoba mise ještě dolaďuje, spuštění je oficialitou, která je spíše na papíře. O tom, kdy jednotlivé fregaty a letouny vyjedou do akce, rozhodne až přímo řecké velení mise ve městě Larissa. To by mělo nastat do několika týdnů, uvedl zpravodaj.

„Zapojení Česka do těchto misí bylo historicky na úrovni jednotlivců, kteří tam pracovali v určitých štábních rolích. Nemáme lodě, které bychom tam mohli poslat. Podobné mise ale podporujeme,“ prohlásil již dříve český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Další útok jemenských povstalců

O explozi v těsné blízkosti lodi Rubymar v noci na pondělí informovaly britská vojenská služba UKMTO a britská agentura pro námořní bezpečnost Ambrey. „Vojenské úřady uvedly, že posádka opustila palubu,“ uvedla UKMTO s tím, že posádka je v pořádku a loď shodila kotvy.

Raketový útok na plavidlo se odehrál 35 námořních mil od jemenského pobřeží, když částečně naložená loď směřovala ze Spojených arabských emirátů do Bulharska. Ambrey uvedla, že loď je registrovaná v Británii a má libanonského provozovatele.

K útoku se v pondělí ráno přihlásili jemenští hútíové. Jejich vojenský mluvčí Jahjá Saría uvedl, že plavidlo bylo „katastrofálně poškozeno“, zcela přerušilo plavbu a nyní „potenciálně hrozí, že se potopí“. „Během operace jsme se ujistili, že posádka bezpečně opustí loď,“ dodal.

Mluvčí také prohlásil, že hútíové sestřelili v blízkosti přístavu Hudajdá americký dron. Vojenské síly Spojených států působící v oblasti podobný incident zatím nepotvrdily. Americká armáda mezitím uvedla, že provedla další vzdušné údery proti pozicím rebelů, včetně útoku na jejich vůbec první podvodní dron, který zaměřila od doby, kdy začali útočit na obchodní lodě v Rudém moři.

Íránem podporovaní šíitští povstalci hútíové, kteří ovládají velkou část Jemenu včetně hlavního města Saná, napadají komerční plavidla v oblasti už od listopadu. Tvrdí, že útoky jsou reakcí na válku Izraele proti Hamásu v Pásmu Gazy a na podporu, kterou některé země poskytují izraelské vládě.

Podle analytiků však za údery jemenských rebelů mohou být i vnitropolitické úvahy, neboť pomáhají hútíům odvádět pozornost od jejich neschopnosti spravovat občanskou válkou zdevastovanou zemi.

Američané spolu s Brity na jemenské povstalce útočí od ledna, v jejich snahách zajistit bezpečné obchodní námořní trasy v Rudém moři jim členské státy EU pomáhaly již dříve. Podle amerických představitelů například Nizozemsko poskytlo logistickou a zpravodajskou podporu úderům USA.