TÉMA

Wilhelmshaven

Ministři zahraničí schválili vojenskou námořní misi EU v Rudém moři

Ministři zahraničí Evropské unie v pondělí rozhodli o zahájení společné vojenské námořní mise v Rudém moři v reakci na opakované útoky jemenských povstalců na obchodní lodě v oblasti. Děje se tak jen den poté, co jemenští hútíové vážně poškodili nákladní loď Rubymar plující pod vlajkou Belize v úžině Báb al-Mandab. Posádka musela opustit palubu a lodi nyní hrozí potopení, uvedl v pondělí podle tiskových agentur mluvčí povstalců.
19. 2. 2024|

Německé úřady vydaly povolení pro první úsek plynovodu k terminálu na Rujáně

Výstavba podmořského plynovodu mezi Lubminem a ostrovem Rujána, kde Německo připravuje terminál na zkapalněný zemní plyn (LNG), může začít. V pondělí to oznámila německá společnost na provoz plynovodní sítě Gascade, která získala povolení pro první část padesátikilometrového potrubí. O terminál se zajímá Česká republika, která je už nyní s Lubminem infrastrukturně propojena.
21. 8. 2023|

Německo má na zimu dostatek plynu, řekl Scholz při otevření druhého LNG terminálu

Německý kancléř Olaf Scholz v sobotu oficiálně otevřel terminál na zkapalněný zemní plyn (LNG) v Lubminu na pobřeží Baltu. Pro Německo je to po terminálu v severoněmeckém Wilhelmshavenu druhé plně zprovozněné zařízení na opětovné zplynování LNG. Scholz na ceremonii prohlásil, že Německo zimu dobře zvládne a že zásobování plynem je zajištěno.
14. 1. 2023|

Scholz otevřel terminál na LNG ve Wilhelmshavenu. Řekl, že je klíčový pro bezpečnost Německa

Terminál na zkapalněný zemní plyn (LNG) v dolnosaském Wilhelmshavenu je klíčový pro energetickou bezpečnost Německa. Prohlásil to německý kancléř Olaf Scholz při sobotním slavnostním uvedení tohoto zařízení do provozu. Německo podle něj pokračuje v budování dalších takových terminálů, které se rovněž brzy zprovozní. Zařízení ve Wilhelmshavenu má roční kapacitu pět miliard kubických metrů plynu, což odpovídá asi šesti procentům německé potřeby.
17. 12. 2022Aktualizováno17. 12. 2022, 14:10|

Německo při stavbě plovoucího LNG terminálu improvizovalo, už se blíží dokončení

Německo dokončuje svůj první plovoucí terminál na překládku zkapalněného plynu. Ve Wilhelmshavenu v Severním moři by tankery s LNG mohly kotvit už za měsíc. Terminál zbývá už jen napojit na distribuční síť. S jeho stavbou začalo Německo letos v květnu, aby zmírnilo svou závislost na ruském plynu. A během prací bylo třeba i improvizovat.
10. 12. 2022|

Rusko od soboty přestane dodávat plyn do Finska. Němci plánují nové terminály na LNG

Ruská společnost Gazprom od sobotního rána přeruší vývoz plynu do Finska. Oznámila to finská společnost Gasum, která je státním obchodníkem se surovinou. Odmítla totiž platit za dodávky v rublech. Problémy vyplývající z odklonu od ruského plynu řeší i v Německu, kde plánují nové terminály schopné přijímat dodávky z lodí.
20. 5. 2022Aktualizováno20. 5. 2022, 23:48|