Izrael se snaží dodržovat pravidlo přiměřenosti, Hamás by se během pauzy přeskupil, říká Foltýn

Bezpečnostní analytik Foltýn: Izraelský postup v Gaze je v rámci možností ohleduplný (zdroj: ČT24)

Pokud by Izrael připustil humanitární přestávku v bojích, přišel by tím o svou vojenskou výhodu a teroristé z Hamásu by se stihli přeskupit a změnit pozice. V pořadu Události, komentáře to uvedl bezpečnostní analytik Otakar Foltýn. K humanitárním pauzám vyzval izraelské vedení americký ministr zahraničí Antony Blinken. Podle Foltýna se podobná vojenská operace v hustě obydlené oblasti bez civilních ztrát neobejde. Izraelci se alespoň snaží dodržovat pravidlo přiměřenosti a varovat včas civilisty, hodnotí expert.

Blinken v pátek zopakoval, že Izrael má právo na obranu, současně ale vyzval k větším ohledům vůči civilistům v Pásmu Gazy. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ale nepřipouští přerušení bojových operací do doby, než teroristé propustí rukojmí, která drží od 7. října.

„Z hlediska mezinárodního práva nemá Izrael přímo povinnost vyhlašovat příměří, kdykoli ho k tomu někdo vyzve, na druhou stranu Američané svou vojenskou přítomností mají odstrašit Írán a jeho proxies v oblasti, a na další stranu se upřímně snaží zabránit humanitární katastrofě. Blinken jasně říká, že i přes to, co Hamás udělal, tak řešením je vznik palestinského státu. Ta nabídka se nepochybně netýká hnutí Hamás, ale Palestinců jako takových,“ hodnotí Foltýn izraelskou návštěvu šéfa americké diplomacie.

Bezprostřední cíle Izraele v Gaze jsou jasné – zničení Hamásu a osvobození rukojmích. Podle Foltýna by židovský stát humanitární pauzou ztratil vojenskou výhodu.

„Ten první cíl je důležitější, protože pro Izrael nyní není jiné cesty, jak si zachovat schopnost odstrašení. Každé příměří dává Hamásu možnost se přeskupit. Izraelská armáda obklíčila město Gaza a veškerý průzkum jí umožňuje zjistit, kde jsou palestinské pozice. V momentě, kdy se vyhlásí příměří, tak Palestinci se tomu samozřejmě přizpůsobí – mluvíme tu o bojovnících Hamásu,“ zdůraznil bezpečnostní analytik.

Ohleduplnost v rámci možností

Připomněl, že Izrael umožňuje proudění humanitární pomoci do Pásma Gazy. Opakovaně také vyzýval obyvatele, aby se evakuovali na jih enklávy.

„Izraelci alespoň v minulosti posílali zprávy civilistům v oblasti, která byla bezprostředně ohrožena. Díky prostředkům Sigintu, čili elektronických zpravodajských metod, jsou schopni říct, kde se nacházejí konkrétní civilisté, a těm posílat na telefony zprávy. Toto v intenzivním konfliktu nedělá žádná jiná armáda, je to další důkaz, že Izraelci se snaží být v rámci možností ohleduplní,“ míní Foltýn.

Izraelská armáda podle něj musí dodržovat pravidlo přiměřenosti i přesto, že při varování civilistů poté z oblasti utečou i teroristé. „Z mého pohledu je zřejmé, že se Izrael stejně jako v jiných případech snaží toto pravidlo dodržovat, snaží se i dodržovat zásadu rozlišování, kdo je bojovníkem a kdo je civilistou. Na druhou stranu v takto hustě obydlené oblasti to nejde dělat bez civilních ztrát,“ podotkl Foltýn.

Lidské štíty

Pod celou Gazou a v oblasti hranic je rozsáhlá síť tunelů. Hamás je používá jak k průnikům na izraelské a egyptské území, tak i jako úkryty. Umístěny jsou často pod školami nebo nemocnicemi, které jim slouží jako štít.

„Je velmi omezená technická možnost objevit všechny ty tunely, navíc ony velmi rychle rostly i v období mezi roky 2021 a současností. Mít dokonalý přehled možné není. Říká se tomu gazanské metro, předpokládá se, že těch tunelů je tam víc než 500 kilometrů. Část už Izraelci zničili, ale podstatně větší část je čeká,“ obává se bezpečnostní analytik s tím, že Hamás navíc civilisty využívá jako lidské štíty.

Události: Tunely Hamásu v Pásmu Gazy (zdroj: ČT24)