Izrael postupuje na jihu Pásma Gazy, boje kolem města Chán Júnis zesílily

Izraelská armáda postupuje dál na jih Pásma Gazy, kam ve snaze uprchnout před nejtvrdšími boji utekly statisíce Palestinců. U Chán Júnisu se síly židovského státu střetávají s bojovníky teroristického hnutí Hamás i další teroristickou skupinou – Palestinským islámským džihádem. S odkazem na zdroje v obou organizacích o tom informuje reportér agentury AFP. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu avizoval, že operace v regionu bude trvat tři až čtyři týdny. Humanitární organizace působící v Pásmu Gazy tvrdí, že tamní situace je apokalyptická.

Vedení Hamásu, které Pásmo Gazy ovládá, podle AFP tvrdí, že izraelské letectvo nad ránem bombardovalo okolí Chán Júnisu a silnici vedoucí z města k hraničnímu přechodu Rafáh dále do Egypta. Izraelské operace pokračují také u města Džibálija v severní polovině Pásma Gazy.

Izrael také vyzval obyvatele centra Chán Júnisu, aby město opustili.

Náčelník generálního štábu izraelské armády Herci Halevi uvedl, že vojáci zintenzivnili operace v Pásmu Gazy, aby vyvinuli větší tlak. Počet zabitých bojovníků Hamásu podle něj roste. Oběti jsou i na izraelské straně, izraelská armáda na síti X zveřejnila jména pěti vojáků, kteří padli v Pásmu Gazy.

Podle šéfa izraelské vlády Benjamina Netanjahua bude vojenská operace u města Chán Júnis v jižní části Pásma Gazy trvat ještě tři až čtyři týdny. Uvedl to izraelský kanál Channel 13, který se odvolává na víkendový telefonický rozhovor mezi Netanjahuem a americkým prezidentem Joem Bidenem. Při něm prý Netanjahu informoval o očekávané době trvání nynější vojenské operace.

„Informace ukazují na to, že se něco mezi Izraelci a Američany peče,“ řekl k dosud oficiálně nepotvrzeným informacím zpravodaj ČT David Borek. „Plán počítá s tím, že po nějaké tři čtyři týdny trvající fázi masivního úderu na Chán Júnis by Izrael přešel do delikátnější fáze své operace, tedy stažení větší části kontingentu k okrajům Pásma Gazy a provádění menších akcí. Arabské veřejnosti to signalizuje, že by mohly skončit masivní nucené přesuny Palestinců v Pásmu Gazy, pro Izrael by to zase mohlo mít výhodu, že by skončil trochu zlověstný, časově neomezený horizont roků až dekád, kdy by Izrael měl udržovat masivní okupační kontingent v Pásmu Gazy. Je tu ale problém strategický – pokud tyto zprávy čte někdo z Hamásu, stačí jim pár týdnů zůstat ve svých tunelech a pak z nich vylézt s co nejmenšími ztrátami,“ dodal Borek v Událostech.

Izraelská armáda podle serveru The Times of Israel tvrdí, že se příslušníci Hamásu hromadně vzdávají. Tuto zprávu nelze nezávisle ověřit.

Humanitární situace

Šéf úřadu OSN pro palestinské uprchlíky UNRWA Philippe Lazzarini v neděli prohlásil, že „dehumanizace Palestinců umožnila mezinárodnímu společenství snášet pokračující útoky izraelské armády v Pásmu Gazy“. UNRWA je na pokraji zhroucení a k ukončení „pekla na zemi“ v Pásmu Gazy je zapotřebí okamžité příměří, sdělil Lazzarini podle agentury Reuters.

Šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus později připojil, že „válka v Pásmu Gazy mezi Hamásem a Izraelem má katastrofický dopad na poskytovanou zdravotní péči“. Současné podmínky v oblasti jsou podle něj ideální pro šíření smrtelných nemocí. Vedení WHO uspořádalo v neděli zasedání ke zdravotní situaci v Pásmu Gazy a na Západním břehu Jordánu.

„Souhrnně řečeno, potřeba zdravotní péče se dramaticky zvýšila a kapacita zdravotnického systému se snížila na třetinu toho, co bývala,“ citovala jej agentura Reuters. Zdravotníci v Pásmu Gazy se prý snaží v nepředstavitelných podmínkách pracovat co nejlépe.

Boje v Pásmu Gazy začaly po útoku Hamásu na jih Izraele 7. října, při kterém zahynulo na 1200 lidí, většinou civilistů, a zhruba 240 jich bylo uneseno. Ministerstvo zdravotnictví v Hamásem ovládaném Pásmu Gazy tvrdí, že při odvetné operaci izraelské armády v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 17 700 Palestinců, zejména žen a dětí. Tvrzení ani jedné ze stran ale nelze nezávisle ověřit.