Kamiony převezly z Egypta do Pásma Gazy humanitární pomoc. Nesmí to být jednorázové, zní od USA či OSN

Kamiony s humanitární pomocí přejely v sobotu přes hraniční přechod Rafáh z Egypta do Pásma Gazy, napsaly tiskové agentury s odkazem na egyptská média. Humanitární konvoj do Gazy ale nesmí být jednorázový, zdůrazňují USA či Velká Británie. OSN doufá, že v neděli se vydá na cestu druhý konvoj. Izraelská armáda oznámila, že od soboty zintenzivní útoky na Pásmo Gazy.

Nákladní vozy s pomocí čekaly na otevření hraničního přechodu na Sinajském poloostrově několik dní. „Konvoj s humanitární pomocí, který má dnes (v sobotu) vstoupit do země, čítá dvacet nákladních aut. Vezou léky, zdravotnický materiál a omezené množství potravin (konzerv),“ uvedla dle Reuters dopoledne mediální kancelář Hamásu. Ta ale zároveň tvrdí, že ani kamiony plné pomoci nezmění „katastrofální zdravotnické podmínky“ v Gaze.

Konvoj je „kapkou v moři“ v množství pomoci, které je v Pásmu Gazy potřeba, řekla pro BBC Juliette Toumaová, která pracuje pro Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA). Civilisté v Gaze podle ní potřebují „nepřetržitý přístup k humanitární pomoci včetně paliva pro vodní čerpadla,“ zdůraznila.

Rafáh je hlavní cestou do Pásma Gazy a z něj, kterou nemá pod kontrolou Izrael. Ten podle Reuters dříve uvedl, že nedovolí, aby z jeho území přicházela pomoc, dokud Hamás nepropustí rukojmí, která teroristé odvlekli při útoku na Izrael 7. října. Pomoc se do Gazy může dostat podle Izraele přes Egypt, pokud ovšem dodávky neskončí v rukou Hamásu.

Izrael odmítl povolit dovoz pohonných hmot, které jsou však údajně nezbytné, protože na některých místech zcela došla voda. Také nemocnice, které ošetřují značné množství zraněných lidí, potřebují palivo do generátorů. Izraelská armáda zdůraznila, že humanitární pomoc bude směřovat pouze do jižních oblastí Pásma Gazy. Dříve vyzvala palestinské civilisty, aby se do těchto míst přesunuli a vyhnuli se tak bojům s Hamásem.

Nejmenovaný představitel izraelské armády zároveň serveru The Times of Israel (ToI) řekl, že z odhadovaného počtu 1,1 milionu obyvatel severní části Pásma Gazy se v posledních dnech přesunulo na jih oblasti asi 700 tisíc z nich.

Podle dohody Egypta s Izraelem bylo v sobotu vpuštěno pouze zmíněných dvacet kamionů, jde o dodávky od egyptského Červeného půlměsíce pro palestinskou odnož stejné organizace. Světová zdravotnická organizace (WHO) tvrdí, že spolupracuje s Červeným půlměsícem, aby zajistila, že se do nemocnic v Gaze zdravotnický materiál dostane. Brzy odpoledne kamiony vyjely z hraničního přechodu Rafáh a dorazily do jižní části Pásma Gazy, řekl agentuře Reuters palestinský pohraničník.

Později OSN vyjádřilo očekávání, že v neděli se vydá na cestu druhý konvoj. „Dnes (v sobotu) odpoledne jsem slyšel – ale právě o tom jednáme – že zítra možná dostaneme další konvoj, možná ještě o něco větší, dvacet až třicet kamionů,“ řekl zástupce generálního tajemníka OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí Martin Griffiths v rozhovoru na okraj konference o izraelsko-palestinském konfliktu v Káhiře.

Podle OSN je zapotřebí dostat do Gazy sto kamionů denně, aby se podařilo pokrýt základní potřeby obyvatel. „Zásadní je, abychom se s Izraelci dohodli na režimu ověřování, a o tom vedeme tvrdou, ale férovou diskusi,“ řekl Griffiths. „Potřebujeme od zítřka (neděle) vybudovat lehký, účinný, doufejme náhodný, inspekční systém, který nebude věci zpomalovat,“ dodal. Sobotní konvoj podle Reuters takové inspekci nepodléhal. Griffiths podotkl, že se diskutuje rovněž o sledovacím systému dodávek paliva, které v sobotním konvoji chybělo, ale potřebují ho akutně třeba nemocnice.

Kamiony s humanitární pomocí míří do Pásma Gazy
Zdroj: Reuters/Ibraheem Abu Mustafa

Blinken: Přechod Rafáh by měl být otevřený

Na egyptské straně hranice se poslední dva týdny tuny pomoci hromadí a čekají, až se dostanou k více než dvěma milionům obyvatel Pásma Gazy. Státníci i mezinárodní organizace v souvislosti se zhoršující se situací v Pásmu Gazy varovali před humanitární katastrofou a naléhali na Egypt, aby umožnil převoz pomoci na palestinské území.

Příjezd prvních kamionů s humanitární pomocí do Pásma Gazy je významným krokem, je přesvědčený německý kancléř Olaf Scholz. Podle OSN je ale zásadní, aby se zároveň nejednalo o poslední konvoj, který se na izolované palestinské území dostane, napsala agentura AFP s odkazem na vyjádření Griffithse.

Podobně mluvil i americký ministr zahraničí Antony Blinken. „Tímto konvojem mezinárodní společenství začíná řešit humanitární krizi v Gaze, která zanechala její obyvatele bez přístupu k dostatečnému množství potravin, vody, lékařské péče a bezpečných přístřešků,“ uvedl. „Vyzýváme všechny strany, aby ponechaly přechod Rafáh otevřený, a umožnily tak pokračující přísun pomoci, který je nutný pro lidi v Gaze,“ dodal. Ministr přitom zdůraznil, že Hamás nesmí pomoc rozkrást a nesmí bránit tomu, aby se dostala k civilistům, kteří ji potřebují.

I Velká Británie zdůraznila, že tato „životně důležitá“ pomoc nesmí být jednorázová. „Tato pomoc je záchranným lanem pro ty, kteří trpí. Spojené království nadále usiluje o přístup humanitární pomoci do Gazy,“ zdůraznil britský ministr zahraničí James Cleverly.

„Toky humanitární pomoci musí být v dostatečném rozsahu, trvalé a umožnit všem obyvatelům Gazy zachovat si důstojnost,“ uvedly později podle agentury Reuters Světová zdravotnická organizace (WHO), Světový potravinový program (WFP), Rozvojový program OSN (UNDP), Populační fond OSN (UNFPA) a Dětský fond OSN (UNICEF).

Izraelská odveta za masakry Hamásu, které připravily před dvěma týdny o život na území židovského státu na čtrnáct set lidí, si v Gaze vyžádala podle úřadů ovládaných Hamásem už přes čtyři tisíce životů. V úzkém pobřežním pásu, kde na území menším než Praha žije na 2,3 milionu Palestinců, je velmi složitá humanitární situace i proto, že Izrael oblast odřízl od dodávek vody, potravin i elektřiny.