Írán buduje halu pro výrobu jaderných centrifug, oznámil šéf jaderného programu

Írán začal budovat halu blízko jaderného zařízení v Natanzu ve střední části země. Sloužit bude k výrobě moderních jaderných centrifug. Podle agentury Reuters to oznámil šéf íránského jaderného programu Alí Akbar Sálehí. O plánu Íránu instalovat do podzemního provozu v Natanzu technologicky pokročilé centrifugy informovala minulý týden Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE), podle níž je plánovaný krok v rozporu s dohodou o íránském jaderném programu z roku 2015.

Sálehí upřesnil, že nový prostor má nahradit starší výrobní halu poškozenou při červencovém požáru. Teherán tehdy požár označil za sabotáž, která způsobila vážné škody a mohla by zpomalit vývoj moderních centrifug pro obohacování uranu.

„Bylo rozhodnuto, že se postaví modernější, prostornější a ve všech ohledech komplexnější hala v srdci hor u Natanzu. Práce už samozřejmě začaly,“ sdělil Sálehí podle Reuters ve státní televizi.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE), jíž Teherán nedávno umožnil navštívit dvě jaderná zařízení v zemi, minulý týden informovala o tom, že Írán překračuje limity obohacování uranu i jeho zásob ujednané v dohodě o íránském jaderném programu z roku 2015.

Zmíněnou dohodu o jaderném programu Írán podepsal výměnou za zrušení sankcí. Signatáři byly kromě něj USA, Rusko, Čína Francie, Británie a Německo. Spojené státy předloni od dohody odstoupily s tím, že ujednání dostatečně nebrání Íránu ve vývoji jaderných technologií, a chtějí vyjednat dohodu novou. Obnovily proti němu své sankce, čímž ochromily íránské hospodářství. Írán začal jednotlivé body dohody porušovat a požaduje od zbylých signatářů, aby pomohli ochránit jeho ekonomiku.