Hongkong se připravuje na vypouštění vody z elektrárny Fukušima. Proces potrvá několik desetiletí

Události: Vypouštění vody z elektrárny Fukušima (zdroj: ČT24)

Japonsko brzy začne vypouštět vyčištěnou vodu z jaderné elektrárny Fukušima do Tichého oceánu. Po splnění všech standardů to povolila Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE). Proces, který potrvá třicet až čtyřicet let, kritizují sousední země v severovýchodní Asii, zejména Čína. Jejím nejdůraznějším mluvčím se stal Hongkong.

„V zájmu bezpečnosti a veřejného zdraví zakážeme dovoz mořských produktů z deseti japonských prefektur hned, jak vypouštění vody začne,“ pohrozil hongkongský ministr životního prostředí Tse Chin-wan. 

Hlasité protesty města kontrastují s někdejším pragmatismem. Zatímco pevninská Čína zakazuje dovoz potravin z okolí Fukušimy, Hongkong byl dosud umírněný v zájmu obchodu. Za změnou postoje podle odborníků vědecké argumenty nejsou.

Přímo na prahu Hongkongu v sousední provincii Kuang-tung jsou čínské jaderné elektrárny, které vypouštějí podobné nebo dokonce ještě vyšší množství radioaktivního tritia, než zůstává v odpadních vodách z Fukušimy, která prochází důkladným čistícím procesem, upozornila zahraniční zpravodajka ČT Barbora Šámalová.

Podle předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové Japonsko reguluje vypouštění vody z Fukušimy tak, aby obvyklé množství nepřesáhlo roční množství pro jiné jaderné elektrárny.

Reakce obyvatel Hongkongu

Hongkong je však po pevninské Číně druhým největším dovozcem japonských potravin a městští prodejci se připravují na náhradní řešení. „Radši přestaneme úplně dovážet plody moře z Japonska. Nemůžeme riskovat, že je lidé přestanou kupovat,“ míní hongkongský prodavač ryb Tang.

Zákazníci oslovení ČT však zatím znepokojeni nejsou. „Vůbec nemáme obavy z jaderného znečištění v Japonsku. Vodu vypouštěnou do oceánu vyčistili. Budu dál kupovat plody moře. Pojedu do Japonska a budu jíst spoustu sašimi,“ řekl jeden z nich. „Neznepokojuje mě to ani trochu. Japonská vláda říká, že vodu vyčistili, tak jí věřím,“ prohlásil další.

I když fukušimský plán je kontroverzní i jinde, například v Koreji, reakce Hongkongu odráží stoupající čínský vliv. Po zavedení zákona o státní bezpečnosti se politická atmosféra mění.